Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Šikić: Gverić je najkvalitetniji kandidat

09.12.2011. 23:00
Šikić: Gverić je najkvalitetniji kandidat


Za novog ravnatelja Državnog arhiva u Zadru izabran je Ante Gverić. Dosadašnji ravnatelj ove ustanove, prof. Slavko Ražov odlazi sljedeće godine u mirovinu, a za njegovo mjesto natjecalo se šest kandidata. Ovih dana izašla je vijest o Gverićevu imenovanju ravnateljem, a rješenje je potpisao državni tajnik u ministarstvu kulture Zoran Šikić. Upravo činjenica da je novog ravnatelja zadarskog arhiva imenovao državni tajnik, a ne ministar, izazvalo je brojne polemike. Dosadašnji ravnatelj, prof. Slavko Ražov upućuje na Zakon o zaštiti arhivskog gradiva i arhivima NN 105/97. članak 55 stavak 2. No, Zoran Šikić objašnjava zbog čega je upravo on, a ne ministar imenovao novog ravnatelja zadarskog Državnog arhiva.
– Točno je da sam u ime Ministarstva kulture potpisao imenovanje, a isto je u potpunosti sukladno zakonskim propisima, s obzirom da sam već otprije imao ovlaštenje za potpis svih dokumenata Ministarstva kulture, uključujući ovlasti zamjene ministra, posebno u vrijeme kampanje pred parlamentarne izbore, kazuje Šikić. Drugi problem koji se pojavljuje je kompetentnost Ante Gverića za mjesto ravnatelja, što Šikić odlučno opovrgava.
– Natječaj za izbor ravnatelja/ice Državnog arhiva u Zadru raspisan je sukladno važećim zakonskim propisima, a po kojima je pored ostalog propisano da se odluka o raspisivanju natječaja mora donijeti najmanje 60 dana prije isteka mandata aktualnog ravnatelja. Mandat sadašnjeg ravnatelja g. Slavka Ražova ističe 11. siječnja. Na natječaj se prijavilo ukupno 6 kandidata od kojih 5 ispunjava uvjete i to: Ivana Burić, Ante Gverić, Slavko Ražov, Elvis Čavić i Marijan Maroja. S obzirom da Slavko Ražov u svibnju sljedeće godine ispunjava uvjete za starosnu mirovinu, Ministarstvo kulture je donijelo odluku da za novog ravnatelja imenuje Antu Gverića, diplomiranog arhivista, koji je pored ostalog diplomirao teologiju u Rimu, a trenutačno je doktorant na doktorskom studiju povijesti u Zadru. Ministarstvo uopće ne dvoji da se radi o najkvalitetnijem kandidatu od pristiglih prijava te da je donesena odluka u korist i prilog značaju koji arhiv u Zadru ima („rame uz rame” s Dubrovačkim, a odmah iza Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu), a nikako na štetu. Dapače ista je donesena isključivo na temelju stručnih procjena, odgovorio nam je Šikić.