U finalu Kupa na Višnjiku Jug - Mladost

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Vaterpolisti Primorja nisu uspjeli osigurati četvrto finale Kupa Hrvatske. Bolji od njih jučer je u polufinalnom dvoboju Završnog turnira u Zadru bio Jug, koji je s konačnih 17:18, izborenih u ruletu peteraca,  došao u priliku da u nedjelju uzme 11. naslov. Posljednju šansu Riječani su ispustili tek u devetoj seriji peteraca, a njihove je nade sjajnom obranom Frankoviću ugasio Dalibor Peričić, pričuvni čuvar mreže Juga i junak prvog polufinala.

Zadarski Višnjik u uvodnim je minutama gledao odlučnije i spretnije Riječane. Nakon početnog vodstva Gospara preko Jokovića, „bankari" su već u slijedećem napadu izjednačili (Garcia), da bi minimalnu prednost stekli realizacijom Paškvalina s igračem više. Sigurni Car na golu „domaćih" i dobro odrađena defanzivna rola omogućili su im da se u više navrata nađu pred suparničkim vratima, međutim do isteka prvog perioda semafor je i dalje pokazivao 2:1.

Nakon malog odmora Joković se ponovno upisao u strijelce te najavio bolje razdoblje u igri Juga. Bezidejnost sastava s Kantride uskoro je iskoristio i Vranješ, koji je s dva metra nesmetano pospremio za 2:3 Dubrovčana. Na ruku Primorju definitivno nije išao ni crveni karton Marka Jelače, zbog prigovora zarađen pet minuta do poluvremena. Nemir u redovima Primorja stišao je Denes Varga, kada je s lijevog krila pogodio za 3:3, ali samo nakratko, budući da se Andro Bušlje s dva povezana gola do poluvremena potrudio vratiti primat sastavu Elvisa Fatovića (3:5).

Korak dalje Jug je otišao u 17. minuti, kada je Obradović skinuo paučinu iz suparničkog gornjeg desnog kuta. Da se voda ne prelije potpuno na mlin Dubrovčana zaslužni su bili Buljubašić i Danijel Varga, priskrbivši Primorju izglednijih 5:6. Izabranici Zorana Roje potom su podigli razinu igre u defanzivnom dijelu, pa su nakon trećeg Bušljinog gola za 7:5 konačno stigli do izjednačenja. Buljubašić iz izrađene akcije, odnosno Paškvalin šraubom, omogućili su im da potkraj trećeg perioda stignu do 7:7. U posljednjih osam minuta ipak će se ući rezultatom 7:8 za Gospare. Zabio je Obradović, tako zaključivši pogocima najsadržajniju četvrtinu.

Prvi i jedini peterac dosuđen je za Jug u 27.; zaradio ga je Dobud, a u 7:9 vodstvo pretvorio crnogorski reprezentativac Nikola Janović. No, ponovno je uslijedio obrat: Muslim i Denes Varga bili su odlučni odvesti svoju momčad u drugo uzastopno finale. Dokaz su golovi za 8:9 i 9:9 tri minute do isteka vremena. Bilo je razvidno da će u samoj završnici odlučivati jedan, ili najviše dva poteza. Nismo ih vidjeli, ponajviše zahvaljujući sjajnom Davoru Caru na vratima Primorja. Najprije je zicer skinuo Bušlji, koji se našao u prilici da poentira samo s metra udaljenosti, a zatim i Jokoviću, čiji je udarac zaustavio sa zvukom sirene.

Iako su Riječani u prvom produžetku djelovali kompaktnije, posebice u obrani, rezultat se nije mijenjao. Ulog je bio previsok, pa su i jedni i drugi očito željeli izbjeći nepotreban rizik. Vićan i Car u drugom su produžetku opet bili u glavnim ulogama, svaki je napad završavao u njihovim rukama, a svaka sljedeća sekunda najavljivala peterce. Premda su Rojini igrači do kraja još imali vremena za potpuno izrađeni napad, prokockali su ga izgubivši loptu i prije nego što je počeo.

 MLADOST - JADRAN 15:7

(2:2, 3:1, 5:3, 5:1)

ZADAR - Bazen Višnjik. Gledatelja: 800. Suci: Andrej Brala (Rijeka) i Mladen Rak (Dubrovnik).

MLADOST: Pavić, Radu 4, Milaković, B. Letica, Pavičić 1, Živković 1, Udovičić 3, Gagulić, Bebić, Perić 1, Hinić, Mallarach 2, L. Bukić 1, Vukičević 2. Trener: Vjekoslav Kobeščak.

JADRAN: Kačić, Milardović, Vukić 2, S. Letica 2, Gluhaić, Tonković, Ivanković, Bautović 1, Vegar, Rabadan 1, Banovac, Visković, Vlaić, Divković 1. Trener: Mirsad Zajmović.

Peterci: Mladost 0/0; Jadran 0/0.

Igrač više: Mladost 11/6; Jadran 10/2.

Očekivano, daleko manje neizvjesnosti ponudio je drugi polufinalni susret između Mladosti i Jadrana. Značajniji otpor Splićani su pružili tek u prvoj četvrtini, kada je rezultat glasio 2:2, međutim, on je u prvom redu bio odraz želje „žabaca" da se što manje potroše uoči nedjeljnog finala s Jugom. Kako je vrijeme odmicalo, momčad Vjekoslava Kobeščaka postepeno je dozirala intenzitet napora te tako susret zaključila s 15:7.    .

U nedjelju će Mladostaši po obranu Kup naslova odmorniji od Dubrovčana, no u srazu starih rivala izvjesna će najprije biti - neizvjesnost.

 

 PRIMORJE EB- JUG CO 17:18

(2:1, 1-4, 4:3, 2:1 - 8:9)

ZADAR - Plivalište Višnjik. Gledatelja: 900. Suci: Nino Periš (Split) i Miroslav Vlašić (Zagreb).

PRIMORJE EB: Car, Glavan, Paškvalin 2, Krapić, De. Varga 2, Franković, Muslim 1, Jelača, Da. Varga 1, Barać, Šetka, Garcia 1, Radić, Buljubašić 2. Trener: Zoran Roje.

JUG CO: Vićan, Vranješ 1, Sutić, Janović 1, Joković 2, Pavlović, Marković, Bušlje 3, Karač, Dobud, Macan, Obradović 2, Perčinić, Goreta. Trener: Elvis Fatović.

Peterci: Primorje 0/0; Jug CO 1/1.

Peterci nakon produžetaka: Janović 9:10, Muslim 10:10, Obradović 10:11, de. Varga 11:11, Joković 11:12, Garcia 12:12, Karač 12:13, Franković 13:13, Dobud 13:14, Barać 14:14, Janović 14:15, Muslim 15:15, Obradović 15:16, De. Varga 16:16, Joković 16:17, Da. Varga 17:17, Karač 17:18, Franković (Perčinić brani).

Igrač više: Primorje 14/3 ; Jug CO 10/1.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno