Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

“Krupni kapital upravlja svijetom, a svi mi rasipamo resurse”

Autor: Vanja Mirčeta

09.12.2012. 23:00
“Krupni kapital upravlja svijetom, a svi mi rasipamo resurse”

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Pokušavam ukazati na apsurd društva u kojemu vlada kriza, a opet pojedinci iz tog istog društva svako malo kupuju nove i skupe mobitele, razbacuju se istim tim novcem kojeg kao nemaju, kazao je Bavčević


Splitski umjetnik Gildo Bavčević postavio je svoju prvu samostalnu izložbu “Sitniš” upravo u Zadru u galeriji ZADart. Gildo Bavčević u svom umjetničkom radu uzima najmanju jedinicu nacionalne valute, 1 lipu, te gradi nekoliko simbolički i semantički vrlo jasnih i izravnih umjetničkih radova koji govore o odnosu današnjeg društva i novca.
Apsurd i kriza društva
Ovaj ciklus umjetničkih radova, osim što je izrazito aktualan u današnjem globalnom društvu tjera nas da se zamislimo nad svojom sudbinom i sudbinom čovječanstva. Osim toga donosi i zanimljivu i lijepo razrađenu zrelost razvijanja umjetničkog koncepta, rada s jednim materijalom u različitim medijima i na različite načine. Mnogi umjetnici već su radili s novcem problematizirajući ga i formalno i semantički. U novijoj povijesti najpoznatiji takvi radovi su oni Andy Warhola, no ciklusom “Sitniš” Gildo Bavčević vrlo čisto i jasno detektira pravo pitanje današnjice: Hoćemo li dozvoliti da svi plešemo u ritmu novca?
– “Novac je krupna stvar koja ljude čini sitnima” ustvrdio je još prije nekoliko stoljeća William Shakespeare, točno i izravno detektirajući problem društva koji se do danas toliko produbio da je kroz stoljeća dupkom promijenio i samo društvo te u potpunosti zavladao njime. Ideja za postavljanje ovakve izložbe došla je spoznajom problematike novca, ekonomije, današnjeg društva i krupnog kapitala. To je jedan umjetnički ciklus koji traje već godinu dana, obuhvaća razne aspekte društva, ozbiljne i ironične. Krupni kapital upravlja svijetom, a svi mi rasipamo resurse. Pokušavam ukazati na apsurd društva u kojemu vlada kriza, a opet pojedinci iz tog istog društva svako malo kupuju nove i skupe mobitele, razbacuju se istim tim novcem kojeg kao nemaju. Vrijednost novca postaje samo veći odnos moći, odnosno nema veze s nekim drugim stvarnim vrijednostima, istaknuo je Bavčević.
Posjetitelji ove izložbe istaknuli su kako sam postav ove izložbe može ravnopravno parirati umjetničkim izlaganjima u najvećim svjetskim metropolama.
“Marš sitniša”
– Ako se pritom misli na ove popratne video projekcije, one su postale sastavni dio velikog broja postava. Ovaj moj “marš sitniša” izrodio se iz mojih ranijih animacija koje sam povezao u ovu sadašnju priču. Logično mi se nametnulo kao ideja kada sam počeo s ovom serijom prije godinu dana. Nakon performansa sa sitnim kovanicama na trgu došla je i ideja za “maršom kovanica”, koji simboliziraju čovjeka u trci za novcem te sam opticaj, odnosno kruženje novca u društvu kao nekakvog tkiva, krvotoka i sl., kazao je Bavčević.
Gildo Bavčević multimedijalni je umjetnik, student završne godine master studija medijskih umjetnosti na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Radi u različitim medijima (performans, video, film, umjetničke akcije, multimedijske instalacije, audio projekti itd) a njegov rad uvijek je društveno i socijalno angažiran.
Izložba “Sitniš” predstavit će se ovog mjeseca i u Galeriji K.U.N.S. u Rijeci i u Galeriji Prica u Samoboru. Izložba je otvorena svakom danom od 17 do 22 sata i traje do 14. prosinca.