Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Studenti volonteri uzeli stvar u svoje ruke

Autor: Valentina Mlađen

09.12.2012. 23:00
Studenti volonteri uzeli stvar u svoje ruke

Foto: Marin GOSPIĆ



Mi smo pokrenuli jednu raspravu koja možda neće sada dovesti do zakonskih izmjena, ali je bitno da je pokrenuta i da će se nastaviti dok ne dovede do konkretnih promjena, zaključuje Kotlar


Dvjema radionicama i završnim partijem završen je Susret studenata volontera s područja Republike Hrvatske, koji se na Sveučilištu u Zadru održavao od 5. do 8. ovog mjeseca. Kroz nekoliko dana tijekom dva okrugla stola i pet radionica pokrenute su konstruktivne rasprave, a 40-ak studenata volontera s hrvatskih sveučilišta pokušalo je doskočiti rješenjima problema koji muče studente volontere. O tome se raspravljalo i u subotu na radionici “Što smo naučili i kako dalje: prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o volonterstvu” pod vodstvom Ivane Dujić u Muzeju antičkog stakla, a zaključci su iznošeni na završnoj radionici, također u subotu u Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa Sveučilišta.
– Cilj nam je tijekom susreta bio okupiti volontere s različitih hrvatskih sveučilišta kako bismo ukazali na važnost samog volontiranja, njegove prednosti, ali isto tako i s kakvim se problemima studenti tijekom volontiranja svakodnevno susreću, istaknuo je predsjednik Organizacijskog odbora susreta student volonter Krešimir Jakšić. Jedan od rezultata susreta, ističe Jakšić, bit će i prijedlozi okupljenih koje će uputiti prema Ministarstvu u sklopu izmjena i dopuna Zakona o volonterstvu koje su u tijeku.
Kao najveći problem, na koji se odgovor pokušao naći i tijekom posljednje radionice u MAS-u, je vrednovanje volonterskog rada.
– Na neki način imate dvije vrste volonterskog rada. To je rad izvan fakulteta, odnosno izvan zgrade u različitim udrugama gdje studenti dobivaju volonterske knjižice i tu se upisuje satnica, a drugo je npr. priprema studentskih projekata ili rad u studentskim zborovima koji se na neki način ne vrednuju, među ostalim i iz razloga jer ga je teško vrednovati, no to je ono na čemu mi radimo, naglašava Jakšić.
Vilma Kotlar, koordinatorica volontera Sveučilišta u Zadru kaže kako je cilj susreta bio da nakon radionica i susreta studenti sami osmisle na koji bi se način njihov rad evidentirao i vrednovao, a iako se ideje studenata o načinu vrednovanja dosta razlikuju te se nudi više različitih modela ističe kako je ovo zapravo samo početak jednog dijaloga.
– Ne očekujem da ćemo pokrenuti lavinu, bitno je da pokrenemo dijalog koji će se proširiti po hrvatskim sveučilištima i veleučilištima. Mi smo pokrenuli jednu raspravu koja možda neće sada dovesti do zakonskih izmjena, ali je bitno da je pokrenuta i da će se nastaviti dok ne dovede do konkretnih promjena, zaključuje Kotlar.