Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sukošanci i Zemuničani jedini se probili do Tuđmanovog groba, Bibinjci se družili s Gotovinom

Autor: Velimir Brkić

09.12.2012. 23:00
Sukošanci i Zemuničani jedini se probili do Tuđmanovog groba, Bibinjci se družili s Gotovinom

Foto: Velimir BRKIĆ



Nakon šest i pol sati opasne vožnje, strepnje i neizvjesnosti preko olujnom burom okovanog Velebita, snijegom i ledom okovane Like i Gorskog kotara, sva tri autobusa iz Sukošana i dva iz Zemunika uspjeli su nekako doći do Mirogoja. Četiri autobusa iz Bibinja uspjela su se probiti do Zagreba


Iako je snažno nevrijeme praćeno olujnom burom u subotu gotovo sasvim odsjeklo Dalmaciju od ostatka Hrvatske, čak devet od najavljenih 12 autobusa iz Zadarske županije, rano ujutro je krenulo u Zagreb kako bi na groblju Mirogoj odali počast dr. Franji Tuđmanu u povodu 13. godišnjice njegove smrti.
Kaos, nakon šest i pol sati opasne vožnje, strepnje i neizvjesnosti preko olujnom burom okovanog Velebita, snijegom i ledom okovane Like i Gorskog kotara, sva tri autobusa iz Sukošana i dva iz Zemunika uspijevaju nekako doći do Mirogoja.
I četiri autobusa iz Bibinja uspjela su se probiti do Zagreba, ali su ih prometni policajci zbog velike količine snijega i leda zaustavili i parkirali na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. Nisu uspjeli doći na Mirogoj. Pridraški i Benkovački autobusi nisu ni krenuli, put u hrvatsku metropolu su odgodili za bolje vremenske uvjete.
– S Glavnog kolodvora 200 Bibinjaca, predvođeni župnikom don Emilom Bilaverom, načelnikom Ninom Šimunićem, donačelnikom Brunom Bugarijom i bivšom saborskom zastupnicom Nevenkom Marinović kroz snježne nanose pješice žurno je krenulo na Gornji grad, kaže županijski pročelnik Ivan Šimunić, predsjednik bibinjskog Vijeća.
Bibinjci su se žurili u crkvu sv. Marka gdje su u organizaciji Družbe Braća hrvatskoga zmaja zajedno s obitelji generala Ante Gotovine te najviših i najutjecajnijih članova Družbe trebali nazočiti na svetoj misi.
– Nakon svete mise i druženja s Antom Gotovinom prema protokolu trebali smo se u 15.30 sati pokloniti prvom hrvatskom predsjedniku, a don Emil s crkvenim pjevačima održati večernju. S nama su trebali biti i obitelji Franje Tuđmana i Gojka Šuška, međutim, tramvaji uopće nisu vozili, a našim autobusima nije bila dopuštena vožnja prema Mirogoju, govore Mate Mikulić i Tome Šimunić.
Zagreb je oko 14 sati u subotu bio prometno okovan. Ovakav snijeg koji se u jednom navratu sručio na grad Zagreb nije vidio već 57 godina, od 1955. Uz jak vjetar do popodneva i rekord je oboren – izmjereno je 45 centimetara snijega.
– Usprkos ralicama promet je bio blokiran, ceste i pločnici zakrčeni snijegom, tramvaji i autobusi nisu vozili, vatrogasci su micali stabla s cesta. Do Mirogoja smo se u snježnoj mećavi Božjim čudom uspjeli probiti, naglašava Ante Martinac, načelnik Sukošana.
Na Mirogoju na istočnoj strani crkve Krista Kralja odali smo počast i poklonili se na Tuđmanovom grobu.
– Na tom svetom mjestu u subotu poslijepodne nije bilo ni žive duše, a nije bilo niti jednog jedinog cvjetića ili svijeće, samo duboki snijeg, sjetno će zemunički načelnik Josip Marušić.
– Žitelji općina Sukošan i Zemunik jedini su se probili do Mirogoja i odali dostojanstvenu počast prvom predsjedniku dr. Tuđmanu, položili vijence i cvijeće, pomolili se pokraj groba, kazao je zemunički donačelnik Šime Vicković.


Ante Gotovina s Bibinjcima




Iako je cijelu Hrvatsku zamela snježna mećava, general Ante Gotovina ne miruje.
Sa suprugom Dunjom i sinom Antom nazočio je svečanoj misi u crkvi sv. Marka. Naime, Dunji je uručen bedž Družbe Braće hrvatskog zmaja. Društvo koje djeluje na temeljima hrvatskoga prijateljstva i bratstva u svoje počasno članstvo će primiti obitelji hrvatskih generala Gotovine i Markača u u kojem su između ostalih Franjo Tuđman, kardinal Franjo Kuharić, dr. Marijan Oblak, Milan Bandić, Zlatko Begonja, Nevenka Marinović, don Emil Bilaver, dr. Otto von Habsburg, dr. Zvonimir Šeparović, Ivo Padovan, dr. Andro Mohorovičić i drugi.
Svetu misu je u zajedništvu s prof. dr. sc don Josipom Čorićem i subraćom svećenicima predvodio prof. dr. Juraj Kolarić. Nakon mise Gotovina je bio u društvu 200-tinjak ponosnih Bibinjaca.