Viktor Baljak iz Lovinca najbolji cvitaraš od Nina do Knina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

"Najbolji cvitaraši od Nina do Knina" imaju novog šampiona u sviranju na cvitarama, odnosno na usnoj harmonici. Nakon trostruke pobjede Mirka Kalcine Baće iz Lišana Ostrovičkih i dvostrukog pobjednika Josipa Jole Sakića, dječaka sa zadarskih Ploča, šampion u etnosvirci na usnoj harmonici ovogodišnje šeste po redu Cvitarijade u Nadinu je 33-godišnji automehaničar Viktor Baljak iz Lovinca, djelatnik Inej Autocentra u Zadru.

- Cvitare sam započeo svirati kad sam imao devet godina, međutim s Domovinskim ratom nastala je i stanka, srećom privremena. Prije četiri godine u KUD-u Carza Poličnik ponovno sam se vratio svojoj velikoj ljubavi cvitarama i ovo mi je treća Cvitarijada. Nakon jedanaestog i četvrtog došlo je i prvo mjesto koje su mi u tajnom glasovanju dodijelili upravo kolege cvitaraši, svi natjecatelji, priča nam Baljak.

Očuvanje starih običaja

- Svako ljudsko biće, netko više netko manje, u sebi nosi nešto što se zove pjesma, svirka, ritam, ples, zaključio je Viktor Baljak, obiteljski čovjek koji je slobodno vrijeme posvetio vježbanju na cvitarama, očuvanju starih običaja, tradicije i folklora.

Na pozornici se izmjenjivao 21 samouki cvitaraš od Nina do Knina, od 9-godišnjeg Ivana Vidića iz hercegovačke Čapljine do 69-godišnjeg Dane Jurića iz Dubravica kod Skradina. Drugo mjesto osvojio je Branko Narančić Baćo iz Pridrage, a treće Mirko Kalcina Baćo iz Lišana Ostrovičkih koji je, kao da je preplaćen na nagrade, nakon tri prva i dva druga na 6. Cvitarijadi izborio treće mjesto.

Cvitarijadu su otvorili domaćini KUD Nadin, koji pod pokroviteljstvom Grada Benkovca i Zadarske županije i organizira manifestaciju, a sve je blagoslovio župnik don Josip Lisica. Program su vodili Anđela Marić i Mihovil Mijo Brkić.

Oštra konkurencija

- Cvitare su uvijek imale svoju publiku, u uvodnom slovu je rekao Dragan Brzoja, predsjednik KUD-a Nadin, glavni pokretač ove etnoglazbene manifestacije.

Izvan konkurencije nastupile su i cvitarašice Ivana Čirjak iz Briševa, Ljubica Miočić iz Rtine, Josipa Magaš iz Nina i Marija Jurlina iz Starigrada. Za dobru atmosferu su bili zaduženi ženska pjevačka skupina Golubica iz Knina, HKUD Blaćani Biograci iz susjedne BiH, etnopjevač Zdenko Damjanović, KUD-ovi Rtina i Nadin, narodni guslar Dane Jurić, diplar Mile Nimac i orzači iz Lišana.

Festival je dobio i međunarodnu vrijednost tako što je sedam svirača s Cvitarijade nastupilo i postiglo zapažen uspjeh na WHF festivalu poznatom kao svjetsko prvenstvo svirača usne harmonike u Trossingenu u Njemačkoj. U tom je gradu smješten i najpoznatiji svjetski proizvođač cvitara tvrtka Hohner koja je u suradnji s glavnim distributerom za Hrvatsku i Sloveniju, tvrtkom Music Max iz Celja, zlatni sponzor nadinskog etnoglazbenog festivala. Pored nekoliko natjecatelja cvitaraša zbog nevremena nije doputovao ni poznati hrvatski blues glazbenik i šoumen Tomislav Goluban, zaštitni znak jedinstvenog nadinskog festivala. Osim posjetitelja iz šireg okruženja nedostajao je i pun autobus žitelja Premanture u Istri, potomaka devet obitelji Nadinjana koji su se 1597. godine pred najezdom Turaka iselili u ovo naselje pored Medulina.

Prije natjecateljskog dijela održao se okrugli stol na temu: "Tradicijsko glazbovanje Ravnih kotara i Bukovice". Predavač je bio etnolog Livio Marijan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno