Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Dragoljub snižava temperaturu!

09.12.2013. 23:00
Dragoljub snižava temperaturu!


Iako protiv gripe i prehlade, čija sezona je pred vratima, nema posebnog lijeka, mnogi pacijenti u želji da što prije ozdrave posežu za lijekovima, često antibioticima koji su za liječenje virusnih oboljenja poput gripe i prehlade posve neučinkoviti, pa i štetni.
Ipak, sve je više pacijenata koji uobičajene zimske zdravstvene poteškoće liječe prirodnim putem, prethodno nastojeći ojačati i pripremiti svoj imunološki sustav odnosno obrambeni mehanizam tijela za obranu od virusa, uzimanjem vitamina C i E, te dovoljnih količina antioksidanta i proteina koji se nalaze u svježem voću i povrću ili u mlijeku.
Stolisnik za imunitet
Uz uobičajene metode liječenja gripe i prehlade koje savjetuju liječnici – a to je odmor u toplome, uzimanje dosta tekućine, kao i lijekova za snižavanje povišene tjelesne temperature, mnogi Zadrani pribjegavaju i tzv. alternativnim metodama sprječavanja, a onda i liječenja gripe i prehlade, najčešće biljnim čajevima i sirupima koji ublažavaju simptome ovih oboljenja, pa i preveniraju njihov nastanak.
Da je potražnja za ljekovitim biljem svake godine sve veća potvrđuje i zadarska fitoaromaterapeutkinja Nives Jurišić, vlasnica i voditeljica biljne ljekarne “Jerkin”, koja se više od dvadeset godina bavi proizvodnjom biljnih preparata i koja je ovaj obrt i ljubav prema ljekovitom bilju naslijedila od svoga oca Bože Jerkina.
– Posljednja dva desetljeća primjetan je porast interesa Zadrana za biljnim preparatima, a taj trend je prisutan i nadalje. Neki od kupaca dođu s konkretnim zahtjevom za određenim biljem, uglavnom jer su već upoznati s njegovim djelotvornim učinkom na poteškoće koje imaju, dok mnogi kupci traže savjet što im je za neku tegobu najučinkovitije, kaže Nives Jurišić čija ljekarna sadrži čak 170 vrsta bilja koji čine veliku riznicu prirodnih lijekova koje priznaje i klasična medicina. U sezoni prehlade i gripe mnogi kupci će upravo u bilju potražiti spas za ublažavanje simptoma ovih neugodnih zimskih oboljenja. Koje su biljke najtraženije i najučinkovitije?
– Važna biljka za jačanje imuniteta je stolisnik, dok se za snižavanje povišene tjelesne temperature preporučuju antipiretici. Među njima najvažniji je sirup od dragoljuba koji je prirodni antibiotik, te kora vrbe, ističe Nives Jurišić, napominjući kako navedene biljke, iako imaju antipiretički učinak ipak nemaju toliku “moć” pri snižavanju visoke temperature poput uobičajenih tableta koje liječnici preporučuju, kao što su aspirin, paracetamol i sl.
Biljke koje, također, mnogi Zadrani traže kako bi im olakšali simptome prehlade i gripe su trputac, marulja, bršljan i bazga. Te su biljke, pojašnjava dalje Jurišić, najosnovnije u liječenju ovih bolesti jer, među ostalim djelotvornim učincima, razblažavaju sluz i tako olakšavaju iskašljavanje.
Kadulja kao antiseptik
Za ublažavanje kašlja odličan je crni i bijeli sljez, dok je biljka divizma (raste na području iznad tisuću metara nadmorske visine i ima je na vrhu Velebita), učinkovita kod produktivnog kašlja odnosno za iskašljavanje. Kad je riječ o crnom i bijelom sljezu, napominje Nives Jurišić, on se ne kuha nego se samo namače u toploj vodi jer bi se termičkom obradom uništile njegove ljekovite tvari.
Ipak, koja će biljka biti najučinkovitija ovisi o samome pacijentu odnosno o simptomima koji su kod određenog bolesnika izraženiji. Stoga se svakom kupcu pristupa individualno i u skladu s njegovim tegobama odabire najbolji biljni pripravak.
Kako su u zimskom periodu česte upale gornjih i donjih dišnih putova neizostavna biljka je i kadulja jer je ova biljka izvrstan antiseptik za usnu šupljinu i ždrijelo.
Za upalu gornjeg dišnog trakta poznata je moć eteričnog ulja eukaliptusa i bobe od smreke, dok se za malu djecu do tri godine starosti preporuča sluz od korijena bijelog sljeza koja se kaplje u nos.
Prirodni antibiotik je i neizostavni propolis, pčelinji proizvod koji je izvrstan u borbi protiv streptokoka, gram pozitivnih bakterija, i koji ljudi stoljećima koriste za zaštitu zdravlja zahvaljujući njegovim izrazitim ljekovitim svojstvima. Propolis je mješavina smola, balzama i eteričnih ulja koje pčele sakupljaju s biljki i dodaju im izlučevine svojih žlijezda. Propolis djeluje antimikrobno, antivirusno i antiupalno i ima svojstva lokalnog anestetika.
– Baza svih naših biljnih preparata su med i limun, dok je šećer isključen. Inače, naša ljekarna teži samoniklom bilju, vrlo malo bilja je iz uzgoja jer samoniklo bilje u svojoj fitoterapiji ima jače djelovanje. Već niz desetljeća imamo berače koji beru bilje u vrijeme vegetacije, nakon čega se ono presa odnosno cijedi svježi sok koji se onda miješa s medom, kaže još Nives Jurišić, navodeći kako su svi sirupi spravljeni od svježeg bilja, bez termičke obrade i konzervansa, te miješani s medom kadulje.
Također, napominje na kraju Jurišić, snažno i neizostavno sredstvo u jačanju imuniteta, ali i u borbi protiv gripe i prehlade je vitamin C, kojega u velikim količinama ima u divljem šipku.