Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

O zaštiti ljudskih prava djecu učiti od malih nogu

09.12.2013. 23:00
O zaštiti  ljudskih  prava  djecu učiti  od malih  nogu


U prvom članku Opće deklaracije o ljudskim pravima  koja je usvojena i proglašena na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, 10. prosinca 1948. godine piše da se “Sva ljudska bića rađaju  slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću pa jedni prema drugima trebaju postupati u  duhu bratstva”.
U Zadru je jučer u povodu obilježavanja Međunarodnog dana  ljudskih prava i predstavljanja ključnog europskog dokumenta za  zaštitu ljudskih i socijalnih prava – Europske socijalne povelje Obiteljski centar Zadarske županije organizirao tribinu koja je održana  u multimedijskoj dvorani Novog kampusa Sveučilišta.
Pravo na odgoj i obrazovanje
Na tribini su osim ravnatelja Obiteljskog centra Darija Vučenovića sudjelovali i pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu  skrb Andrija Marcelić, prorektor Sveučilišta Robert Bacalja te predsjednik Udruge Pragma Nedjeljko Marković, a tribinu je pratilo i  pedesetak studenata.
– Na papiru je to sve lijepo definirano, no činjanica je da u svakodnevnom životu ljudi ne mogu ostvariti svako ljudsko pravo. Zadarska županija u tom smislu djeluje kroz Koordinaciju za ljudska  prava koja je utemeljena 1999. godine kao županijsko tijelo koje se  bavi promicanjem i zaštitom ljudskih prava, a Županija financira i  određene skupine ljudi, posebno osobe s invaliditetom. Ovoj skupini posebno pomažemo na uklanjanju fizičkih prometnih barijera te  informatičkom opismenjavanju, istaknuo je Andrija Marcelić.
Prorektor Sveučilišta u Zadru dr. Robert Bacalja istaknuo je kako  se ljudska prava trebaju promicati zapravo još od malih nogu kroz  obiteljski odgoj što je najvažniji korak. Osvrnuo se na 26. članak  Deklaracije koji kaže da svatko ima pravo na odgoj i obrazovanje.  Odgoj i obrazovanje mora biti besplatno, barem na osnovnom i  općeobrazovnom stupnju. Osnovno obrazovanje mora biti obvezno. Tehničko i strukovno obrazovanje mora biti dostupno svima, a  više i visoko obrazovanje mora biti dostupno svima prema sposobnostima.
Granica je 10. godina
– Sadržaj o ljudskim pravima sadržaj je brojnih predmeta na  našem Sveučilištu, gdje provodimo akciju “Obrazovanje za sve”. U  tijeku je natječaj za stipendiranje 12 studenata, a ove godine predvidjeli smo i stipendije za izvrsnost za što je osigurano 609 tisuća  kuna, kazao je Bacalja.
Dario Vučenović osvrnuo se na temu psihologije i prava, kao dvije znanosti koje nastoje objasniti, predvidjeti i regulirati ljudsko ponašanje.
– Treba se boriti za ljudska prava i za njih se opredijeliti još od  djetetove vrtićke dobi, jer dokazano je da je 10. godina granica kada  možemo utjecati na dijete, nakon toga nemamo puno mogućnosti  utjecaja. Zaštita ljudaskih prava može se integrirati kroz sve školske  predmete, a ne samo zdravstveni odgoj, zaključio je Vučenović.