Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Proširio konobu, proslavio titulu i počastio goste i dobavljače

09.12.2013. 23:00
Proširio konobu, proslavio titulu i počastio goste i  dobavljače


Hrabar i riskatan potez, najkraći je komentar za najnoviji potez Ivice Ćurka. Dok njegove kolege mahom zatvaraju svoje lokale, ovaj mladi ninski ugostitelj dodatno je proširio i uredio svoju Konobu Stara kužina u Ninu.
Kriza – šansa za sposobne
– Svojim sugrađanima i gostima Nina želimo biti na usluzi i zimi, kaže Ivica. Svjestan je i on da sve manje ljudi dolazi u gostione, besparica pogađa svih, ali kriza ne znači ništa ne raditi i čekati skrštenih ruku.
– Kriza je šansa za sposobne i poduzetne, smatra i poznati agroekonomist prof. dr. sc. Ante Kolega Bage, koji rado dolazi u kraljevski Nin i zna kako je ugostitelj Ćurko, prije 12 godina, krenuo praktički od nule. Počeo je uređivati staru kužinu, fumaru, u sklopu obiteljske kuće s velikim dvorom da bi sve zajedno, uz potporu obitelji, malo po malo pretvorio u pravu gastronomsku oazu u samom središtu Nina.
Ugodan domaći ambijent, vrhunske namirnice te domaća hrana na pijatu, pokazali su se dobitnom kombinacijom. Gosti su dolazili i vraćali se, pohvale struke također, pa je ovoj konobi ubrzo dodijeljena laskava titula Top destinacije. Poticajno, ali Ivica ne krije da mu još više znači što je njegova Konoba stara kužina u ovogodišnjoj akciji našeg lista i Turističke zajednice Zadarske županije “Biramo najboji restoran i konobu”, osvojila prvo mjesto.
 – To me dodatno ohrabrilo pa sam odlučio obnoviti i proširiti konobu sa 70-ak mjesta, kaže Ivica pokazujući kako je nekadašnju fumaru renovirao i uredio u starinskom, rustikalnom stilu s puno detalja iz prošlih vremena. Kameni zidovi u kombinaciju sa starom ciglom, stare fotografije, drveni namještaj i komin gdje pucketa vatra… Ambijent koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Vidjelo se to i na na svečanosti otvaranja, kojega je Ivica upriličio u subotu navečar da bi proslavio titulu najkonobe, počastio sve goste i svoje dobavljače.
Fešta i za dobavljače
E, e, dobavljače. Od prvog dana kad je krenuo u ovaj posao Ivica se strogo držao pravila da sve namirnice koje dolaze u njegovu kužinu moraju biti domaće i sviježe. Na nabavi se ne štedi, kaže i danas, ne krijući da proizvođačima, od kojih gotovo sve osobno poznaje, plaća i dvostruko, trostruko više od cijena po kojima namirnice, poglavito meso i ribu, može nabaviti u velikim lancima i diskontima. Domaće povrće i voće stižu iz Briševa i drugih okolnih sela, janjetina iz Bukovice i Ravnih kotara, teletina s velebitskih pašnjaka, paški sir iz Stare vase, riba od ribara na potezu od Murtera do Šimuna, vino je Nadinska rana, poznatog vinara Željka Vrsaljka iz Nadina…
Osim dobavljača na svečanosti otvorenja u dobroj spizi i druženju uz pismu tanburaškog sastava Svita iz Vrbovca uživali su i mnogi poznati Zadrani pa naravno i Ninjani, među kojima gradonačelnik Emil Ćurko, predsjednik Gradskog vijeća Davor Čurjurić, direktorica Turističke zajednice Marija Dejanović…
Primjereno kraljevskom Ninu
Za ovu prigodu iz Rovinja je potegnuo Drago Grubić, direktor korporativnih komunikacija moćne Adris grupe u sklopu koje je i Cromaris.
– Hrabar poduzetnički potez. Ambijent konobe prospodobiv je starom kraljevskom Ninu, a usporediv sa najboljim takvim rješenjima u Istri i istarskoj turističkoj ponudi. Uvjeren sam da će ova konoba privući i domaće ljude, kao i suvremene nomamde, turiste i putnike. To je smijer kojim treba ići gastroponuda Nina, Zadra i zadarske regije, smatra Grubić, inače rođeni Brišeljanin koji za sebe voli reći da je sve manje čovjek Agore (trga), a sve više čovjek konobe.
Tim njegovim riječima i zaključujemo ovaj raport uvjereni da isto mišljenje dijele i ostali sudionici svečanog otvaranja proširenja Konobe Stare kužine u Ninu. Jer, kad je riječ o guštanju i opuštanju, pismi, razgovoru i druženju konoba možda nije sve, ali bez konobe – sve je ništa.
 


 DEJANOVIĆ VELIKO POBOLJŠANJE UGOSTITELJSKE PONUDE


– Smatram da je ponuda Konobe Stara kužina veliki iskorak za poboljšanje ugostiteljske ponude kraljevskog Nina kao destinacije izvrsnosti. Ponuda cjelogodišnjeg otvorenog objekta može utjecati na produljenje turističke sezone, a budući da smo već imali upite izvansezonskog razdoblja, kao gdje se može doživjeti autohtona atmosfera i dobiti izvorna domaća jela – ponuda Stare kužine sad je pravi pogodak, kaže mr. sc. Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Grada Nina.