Svoje suvenire od keramike predstavit će na Božićnom sajmu

Slika korisnika admin

Da se osim lijepim riječima i dobrim obrazovnim postignućima znaju izražavati i na druge načine, pokazali su učenici Osnovne škole Starigrad, koji su tijekom dvomjesečnog tečaja učili tajne keramičarskog zanata.

- Susret s različitim vrstama gline, od majolike do pirofilne gline, način izrade zdjelica, lončića, vaza i medaljona, kao i bojanje uradaka, predstavljali su nove spoznaje i proširili kreativne vidike naših učenika, kazala je školska pedagoginja Vedrana Baradić, i sama sudionica keramičke radionice.

Svaki učenik izradio je i svoj vlastiti pečat koji je utisnuo u napravljeni proizvod, tako da su svi proizvodi prava mala autorska djela.

U radu keramičarske sekcije sudjelovali su učenici petog, šestog i sedmog razreda: Ivana Krapić, Marta Jurlina, Laura Smokrović, Josipa Adžić, Anđelo Dokoza, Magdalena Dokoza, Jelena Dokoza, Petra Čavić, Lucija Tomić, Anđela Ramić, te učiteljice tehničkog i likovnog odgoja Ranka Buturić i Patricija Pulig, kao i Vedrana Baradić. Proizvodi keramičarske sekcije bit će predstavljeni u okviru Božićnog sajma u OŠ Starigrad, 17. prosinca.

Kroz tečaj je djecu vješto vodila Vesna Zubčić iz zadarske Udruge "Terra", a sudionici radionice raduju se nekom budućem susretu i ponovnom radu s glinom, s obzirom da sada više nisu početnici, želja im je nastaviti ovu kreativnu suradnju.

- Ovom radionicom, osim novih i vrijednih saznanja, svojim odazivom učenici su napredovali u vlastitom, ali i razvoju svoga kraja te su im se otvarile perspektive prema novim usmjerenjima i mogućim zanimanjima, kaže Zubčić, "feng shui" terapeutkinja u Udruzi "Terra".

Pritom je naglasila kako je feng shui drevna kineska vještina, ne samo uređenja prostora i okoliša, kako većina ljudi misli, već i način života u skladu s prirodom.

Učenici su kroz radionice svladali osnovna teorijska znanja o glini i njenom podrijetlu, glazurama i prevlakama te osnovnim načinima pripremanja i pečenja gline, tradicionalnim načinima pravljenja keramike, ali i njenoj važnosti za razvoj civilizacije, od prapovijesti do najsuvremenijih tehnologija.

Veliku ulogu imalo je i samo druženje uz glinu, naravno uz stručno vođenje. Polaznici radionice upoznali su se s raznim tehnikama izrade keramičkih suvenira, vidjeli gotove proizvode u tehnici raku i tehnici sagarove komore.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno