30 milijuna kuna utrošit će se za županiju bez mina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
U Zadarskoj županiji minski sumnjiv prostor obuhvaća 40,96 kilometara kvadratnih

U Općinama Posedarje i Novigrad, 1. prosinca održani su koordinacijski sastanci u vezi provedbe tehničkog izvida na području ovih općina uz nazočnost vlasnika zemljišta koje će biti obuhvaćeno tehničkim izvidom, predstavnika Hrvatskih šuma Dražena Zupčića i Josipa Čerine, predstojnika HCR-a podružnice Jug.

Na sastancima se raspravljalo o tehničkom izvidu koji će se obaviti u zaselku Narančići u Općini Novigrad, te u području Benjin gaj u Općini Posedarje. Riječ je o ukupnoj površini od 591 metara kvadratnih.

- Problemu treba pristupiti cjelovitim rješavanjem, napomenuo je Čerina.

Obrasle površine

Nakon uvodnih izlaganja raspravljalo se o organizaciji i provedbi tehničkog izvida sukladno Zakonu o protuminskom djelovanju. Raspravljalo se o novoj organizaciji poslovanja temeljem novog Zakona koji je na snagu stupio u listopadu ove godine. Vlasnici privatnih zemljišta interesirali su se o metodama razminiranja jer su njihove površine obrasle.

Zaključak sastanka je kako će se kod izvođenja poslova tehničkog izvida u što većoj mjeri onemogućiti nastanak nepotrebne štete na šumama.

Početak poslova je najavljen za sredinu prosinca 2015. godine, no Čerina ističe kako će se ipak krenuti početkom siječnja.

- Radovi na razminiranju u Slavoniji su se zbog vremenskih prilika odužili, pa će ovi u Novigradu i Posedarju početi u siječnju, a predviđeno vrijeme trajanja je 48 radnih dana, dodao je.

U Zadarskoj županiji minski sumnjiv prostor obuhvaća 40,96 kilometara kvadratnih, a obilježen je sa 1244 oznaka minske opasnosti. Područje grada Benkovca površinom je najveće minski sumnjivo područje sa 11,3 kilometara kvadratnih, slijede Općine Stankovci sa 8,2 kilometara kvadratnih, te Jasenice sa 7,6 kilometara kvadratnih.

Čerina je za sljedeću godinu najavio ukupno 10 projekata raziminiranja minski sumnjivog područja u županiji vrijednih 30 milijuna kuna, od koja su tri već prošla postupke javne nabave i početkom godine trebala bi krenuti njihova realizacija.

- Riječ je o području odašiljača Ćelavac u Općini Gračac površine 61.770 metara kvadratnih, području Grada Obrovca površine 343.088 metara kvadratnih, te područje Vukšića i Velina površine 483.764 metara kvadratnih, istaknuo je Čerina.

Nema opasnosti blizu kuća

Ostalih sedam projekata razminiranja koji se očekuju u 2016. godini su na području Općine Posedarje 668.188 metara kvadratnih, u Novigradu površine 821.187 metara kvadratnih, na području Paljuva, također u Općini Novigrad površine 548.023 metara kvadratnih. Zatim, na području Trnovača i Vugića Dolac u Općini Jasenice površine 146.702 metara kvadratnih, površine u Općini Zemunik Donji, Općini Škabrnja i Općini Sukošan ukupne površine 280.196 metara kvadratnih. Tu su još i projekti raziminiranja na površinama Gajić u Općini Stankovci površine 7.333 metara kvadratnih, te poljoprivrednih površina u Zadarskoj županiji površine od 715.034 metara kvadratnih. Za sve najavljene projekte riječ je većinom o poljoprivrednim površinama, a ukupna površina koja bi se trebala razminirati najavljenim projektima u županiji iznosi 4 milijuna 75 tisuća i 284 metara kvadratnih.

- Ovim projektima nastoji se cjelovito riješiti minska opasnost u općinama Posedarje, Novigradu, Zemuniku Donjem, Sukošanu i gradu Obrovcu, rekao je Čerina. Dodaje kako nema minske opasnosti u blizini kuća, prometnica, to je sve razminirano, a ostale su, većinom, kako je spomenuto, poljoprivredne površine.

- Sredstva za realizaciju ovih projekata su osigurana, napomenuo je Čerina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Lakrdija
Metara kvadratnih, i tako tridesetak puta. Vrag ti br´te skolu vlasku od´nja, tebi i tvojim u´cteljima. Pa i lektorima Zadarskog lista, koji poznaju hrvatsi jezik ali ga namjerno ne vole. Cetvornih metara, vrag vam sricu vlasku od´nja, svu br´te dobru.