BOŽIĆNA ČAROLIJA NA OTOCIMA: Koncerti, sajmovi, radionice, nastup iznenađenja

Slika korisnika admin
Andrina LUIĆ
Božićnom ugođaju posebno se raduju djeca

Od Tkona do Ugljana, počevši od 12. prosinca do 5. siječnja sljedeće godine, svako mjesto pripremilo je raznolik blagdanski program.

U subotu, 12. prosinca u 19 sati, u Domu kulture Ugljan, Udruga Điran organizira Božićni koncert na kojemu će, osim članova udruge i ugljanskih učenika, nastupiti Klapa Idro, Pučki pjevači sv. Tome Apostola iz Tkona, tenor Ivan Dražović i Zbor Baul iz Petrčana. Sljedeći dan, u nedjelju, 13. prosinca, u sklopu programa Kunjska zima, Dječje kazalište Šareni svijet nastupit će s predstavom "Božićna čarolija".

Od 17. do 20. prosinca, u POU Dom na žalu u Preku, održat će se Božićni sajam. Mladenka Mašina, ravnateljica POU Dom na žalu, ističe da je pripremljen bogat i raznovrstan program te prigodna prodaja božićnih i uporabnih predmeta. Sajam će u četvrtak, 17. prosinca u 18 sati, u POU Dom na žalu otvoriti Božićni koncert polaznika Glazbene škole Blagoja Berse, podružnice Preko. U petak, 18. prosinca od 16 do 20 sati nastupit će baletna grupa Udruge TIM, polaznici Dječjeg vrtića Lastavica, grupe Zečići i Dupini, a nakon toga organizatori najavljuju nastup iznenađenja. Sljedeći dan, u subotu, 19. prosinca od 16 do 17.30 sati, održat će se slikarska radionica za djecu (crtanje bora i božićnih ukrasa na platnu), a od 17.30 do 20 sati predviđeno je druženje uz Udrugu žena Luzor, pjesmu, kuhano vino i fritule. U nedjelju, 20. prosinca u 19 sati bit će izvlačenje dobitnika nagradne igre koja će biti organizirana u sklopu sajma. Istoga dana u Tkonu, s početkom u 16 sati, u Domu kulture u Tkonu održat će se Božićni sajam otočnih proizvoda na kojemu će izlagati nositelji oznake Hrvatski otočni proizvod iz Tkona, Kraja, Pašmana i Neviđana.

Kunjska zima sve do kraja travnja

- I ovoga puta pripremili smo raznovrstan program u sklopu kojega će nastupiti Dječji tamburaški orkestar iz Tkona, Dječji zbor "Kunjski ćoci", Kunjske mažoretkinje, K.U.U. "Kunjka" i Klapa "Školji", a svi posjetitelji moći će kušati bakalar te uživati u bogatoj ponudi domaćih kolača, kazala je, uime organizatora, TZ Općine Tkon, JKU "Prvenj" i Općine Tkon, Julija Radović.

Tradicionalni pašmanski Božićni koncert klapa, koji će 26. prosinca u 19 sati održati u sportskoj dvorani OŠ Vladimira Nazora u Neviđanima, ugostit će ove godine Klapu Rišpet, a uz domaćine, Žensku klapu Zikva, nastupit će još tri klape.

Blagdanski program u Tkonu će se nastaviti i u prvim danima Nove godine. U utorak, 5. siječnja, u Župnoj crkvi sv. Tome apostola održat će se Božićni koncert, a sljedeći dan, 6. siječnja, prigodnim programom otvorit će se novouređeni Društveni dom za mlade u Ugriniću. U sklopu programa Kunjska zima, TZ Općine Tkon pripremila je različita događanja sve do kraja travnja.

- Nastojali smo zadovoljiti želje i potrebe svih stanovnika Tkona, bez obzira na dob i uzrast, i organizirati različita događanja, od edukativnih radionica do zabave. U ponedjeljak, 11. siječnja, počet će tečaj za voditelja broda, 18. siječnja tečaj glagoljice, a 23. siječnja počet će Kunjske maškare. U veljači za djecu organiziramo izlet na Plitvička jezera, a za odrasle kazališnu predstavu "Bepo i Marijeta" HNK Zadar. Ožujak je tradicionalno posvećen Škrapingu, ali i brojnim događanjima koja će prethoditi velikoj utrci 5. ožujka. Posljednjeg vikenda u ožujku čeka nas Uskrsni koncert u župnoj crkvi, a u travnju predstavljanje knjige "Župa Tkon - pasionska baština" i 22. travnja obilježavanje Dana planeta Zemlje, najavljuje Adriana Benčić i TZ Općine Tkon.

Hrvatski otočni proizvod u Zagrebu

Tradicionalni Božićni sajam Hrvatskog otočnog proizvoda održat će se od 14. do 24. prosinca ispred Avenue Malla u Zagrebu. Na sajmu će nastupiti izlagači s otoka Hvara, Brača, Šolte, Rave, Silbe, Visa, Prvića, Dugog otoka, Raba, Korčule, Krka, Cresa i poluotoka Pelješca.

Cilj organizacije Sajma HOP je poticanje razvoja otočne proizvodnje, brendiranje proizvoda i suvenira oznakom HOP koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, očuvanje otočne tradicije i izvornosti kao i promocija bogate ponude hrvatskih otoka.

Sajam će otvoriti klapa i folklorna skupina sa Silbe, a posjetitelji će moći sudjelovati na radionici izrade tradicionalnog hvarskog suvenira "Starogrojski paprenjok" koju će u ponedjeljak, 14. prosinca u 10 sati, voditi Branka Visković s Hvara.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno