Kako su Kukljičani služili Caru i Domovini?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 

U Gradskoj loži Narodnog muzeja Zadar danas će se s početkom u 17.30 sati održati prikaz knjige pjesama "Pod zastavom" pučkog pjesnika iz Kukljice - Frane Jaše (1887.-1918.).

U cijelom svijetu, pa tako i u Republici Hrvatskoj od 2014. do 2018. godine obilježava se 100. godišnjica Prvog svjetskog rata. Ova je knjiga kao sjećanje na taj rat posvećena svim Kukljičanima, onima koji su u njemu sudjelovali i poginuli pod tadašnjim poklikom "Za Cara i Domovinu".

Pjesme spjevane za vrijeme pjesnikovog služenja austrougarske vojske, 1912. i 1913. godine, opisuju rodni kraj, majku, oca, ljude, događaje iz Kukljice, te njegove osjećaje prema voljenoj djevojci. Posebno su zanimljive pjesme s opisom boravka u vojsci (novačenje, odlazak, putovanje, marševi, prehrana, vojne vježbe, vojna svakodnevnica i dogodovštine), kao i opis pjesnikovog odnosa prema Austro-Ugarskoj carevini, Caru i Carici ili kako piše pjesnik "Cesaru i Cesarici".

U knjizi su tiskane sve pjesme ispisane na 52 stranice, k tome je otisnuta i preslika originala, tako da čitatelj ima uvid u rukopis i fizičko stanje izvornika. Rukopis pjesama pohranjen u Znanstvenoj knjižnici Zadar, nalazio se u obiteljskom arhivu Ante Jaše, koji je ujedno napisao i predgovor za knjigu, preslike i grafičko oblikovanje, kao i pjesnikov životopis.

Urednik knjige je Vladimir Alavanja, kustos Narodnog muzeja Zadar, sunakladnika i organizatora ovog događanja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno