Novim poslovnim inicijativama računalo osnovni alat

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV
Skupština se prvi put održala u obnovljenom prostoru nekadašnje upravne zgrade Vinilplastike

U prostoru COIN-a na Murvičkoj cesti preksinoć je održana skupština Udruženja obrtnika Zadra. Prema podacima Obrtnog registra Ministarstva poduzetništva i obrta, na dan 31. listopada 2015. godine, broj članova Udruženja obrtnika Zadar upisanih u Obrtni registar iznosio je 3.180 obrta, što Udruženje obrtnika Zadar svrstava na peto mjesto po veličini od ukupno 116 udruženja u Hrvatskoj.

Skupština se prvi put održala u obnovljenom prostoru nekadašnje upravne zgrade Vinilplastike. Prostor je kupljen novcima komorskog doprinosa kojeg plaćaju zadarski obrtnici. U obnovu 350 m2 prostora udruge COIN uloženo je oko 450.000 eura. Kako je rekao predsjednik Mladen Malta, preostaje samo dogovor oko modela upravljanja jer je realizacija ovog projekta, jedinstveni primjer suradnje lokalne samouprave i poduzetničkih institucija. Nakon uvodne riječi donesen je rebalans proračuna Udruženja zbog zakonske obveze budući da se pojavio više od pet posto veći prihod od planiranog.

No, najzanimljiviji dio bio je donošenje programa rada za sljedeću godinu. Predsjednik udruženja Mladen Malta ponovio je kako je novim zakonom o udrugama, povećana odgovornost predsjednika.

Potpora Grada i Festival vjenčanja

- Budući da predsjednik potpisuje mnoge dokumente, napose financijske naravi, molim nadzor da detaljnije kontrolira jer su kazne do 20.000 kn i ne plaćaju se više iz proračuna udruge, rekao je u uvodu Mladen Malta.

Planove rada su prezentirali predsjednici cehovskih udruženja. Tako je poznati zadarski urar Davor Hofman naglasio kako se nitko ne zalaže da njegovom susjedu bude bolje, a time se zanemario i osobni interes obrtnika. No, Hofman je rekao da lokalna samouprava tek sad prihvaća neke od zamisli koje su proistekle iz Udruženja još prije šest godina. Hofman je također rekao da je Udruženje uspjelo ishoditi potpore deficitarnim i tradicijskim zanimanjima. Za ovu svrhu se u gradskom proračunu osigurava iznos od 100.000,00 kuna. Tako već drugu godinu za redom, 20 obrtnika dobije bespovratna sredstva za očuvanje svojih obrta. Ujedno je pokrenuta i inicijativa za raspisivanjem sličnih modela natječaja na razini svih općina i gradova koji djeluju unutar teritorijalnog područja koje obuhvaća Udruženje. Grad je u 2015. godini raspisao i javni poziv za dodjelu potpora malom gospodarstvu za jačanje konkurentnosti i održivog poslovanja s osiguranim proračunom od 300.000,00 kn. Zadarska županija je ujedno u 2015. godini raspisala dva javna poziva. Jedan namijenjen također tradicijskim i umjetničkim obrtima, a drugi za sufinanciranje troškova poduzetnika za stručno osposobljavanje zaposlenika za 2015. Grad Zadar je za 15 posto smanjio zakupnine prostora prva tri mjeseca u godini. No, Mladen Malta je rekao kao su zadovoljni samo s odnosom dvaju gradskih upravnih odjela, onog za malo poduzetništvo i EU fondove.

Predsjednik Ceha intelektualnih usluga Hrvoje Grandov rekao je da će se aktivnosti njegova ceha najviše odnositi na knjigovođe koji su najbrojniji članovi. No, Grandov se osvrnuo na projekt coworking tj. na tendenciju da mnogi stari obrti polako odlaze sa scene na kojoj se pojavljuju poslovne inicijative kao što je nedavno realizirani projekt coworking za poduzetnike kojima je računalo osnovni alat.

Milenko Begić se osvrnuo na taksi-problem u Zadru u čije se rješavanje utrošilo puno vremena i truda. Begić je najavio da će se radi kontrole taksiranja na crno, uskoro na taksi vozila postavljati bar kodovi i oznaka Grada Zadra koji izdaje dozvole za ovu djelatnost.

Predsjednik Mladen Malta se osvrnuo na Festival vjenčanja, jedn od projekata koji je iznikao iz Udruženja, a koji danas plijeni pažnju svojim uspjehom.

- Počeli smo 2008. s 30 izlagača, vrlo skromno i u strahu od uspjeha. Danas ne plaćamo prostor jer smo ušli u partnerstvo s Arsenalom, a dobivamo podršku i Zadarske županije te TZ-a Zadar. Festival vjenčanja pokriva skoro 80 posto naših djelatnosti, rekao je zadovoljno Mladen Malta, najavljujući i za 16. prosinca u 12 sati prijem za umirovljene obrtnike.

Coworking - suradnjom do inovacija

Malta je za sljedeću godinu najavio i izbornu skupštinu Udruženja. Na kraju skupštine, Hrvoje Grandov je prezentirao projekt Coworking - suradnjom do inovacija.

Kako Udruženje nije bilo prihvatljivi nositelj projekta, Grad Zadar je velikodušno prihvatio navedenu ulogu te uspješno proveo projekt skupa s ostalim partnerima - Udruženje obrtnika Zadar, Zadarska županija, ZADRA NOVA - Regionalna razvojna agencija Zadarske županije i HGK Županijska komora Zadar. Cilj projekta coworkig je povećanje konkurentnosti mikro, malih i srednjih poduzeća te poticanje stvaranja radnih mjesta kroz samozapošljavanje, te unaprjeđenje poduzetničkog okruženja u Zadarskoj županiji kroz povećanje mogućnosti samozapošljavanja i jačanje usluga podrške malim i srednjim poduzetnicima, rekao je Grandov.

Vrijednost projekta je 672.626,14 eura, a trajanje mu je od 13. lipnja 2014. pa sve do 14. prosinca 2015. godine. Kroz projekt je rekonstruiran prostor u vlasništvu Udruženja obrtnika Zadar, koji sad posjeduje infrastrukturu prikladnu conceptu coworking. Vrijednost ulaganja u imovinu iznosi oko 400.000 eura. Prostor je otvorio svoja vrata korisnicima 9. studenog 2015. godine te je do kraja projekta besplatan za korištenje. S obzirom na obvezu održivosti projekta nakon završetka provedbe narednih 5 godina, među projektnim partnerima, a poglavito među Udruženjem obrtnika Zadar, Gradom Zadrom i Regionalnom razvojnom agencijom Zadarske županije se još uvijek vode pregovori o najučinkovitijem modelu upravljanja prostorom COIN (COworking INdustries), stoga su obveze i uloga Udruženja obrtnika Zadar još uvijek nepoznate. Udruženje obrtnika Zadar ima ograničene financijske i ljudske resurse, zbog čega bi bilo otežano samostalno upravljanje prostorom, posebice s obzirom na predviđene mjesečne troškove upravljanja prostorom. Ono što je sigurno je da Udruženje obrtnika Zadar zadržava vlasništvo nad prostorom te da će - na neki od načina ostati uključen u upravljanje prostorom, stvaranje coworking zajednice i budućih coworking projekata. COIN prostor ujedno ostaje na raspolaganju Udruženju obrtnika Zadar za potrebe održavanja sastanaka, sjednica tijela, seminara, radionica, press konferencija i sl., a dogovoreno je i da obrtnici imaju 50 posto popusta na sve pakete korištenja prostora.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno