Revolucionarni uređaj za kontinuirano mjerenje razine glukoze

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Cukrići se nadaju kako će pomoću peticije ubrzati dolazak uređaja u Hrvatsku

Zadarska Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići pokrenula je akciju potpisivanja peticije kako bi se na hrvatsko tržište omogućio dolazak uređaja FreeStyle Libre. Riječ je o revolucionarnom uređaju koji omogućava i olakšava kontinuirano praćenje i bezbolno očitavanje razine glukoze u krvi pomoću senzora postavljenog na nadlakticu, te uređaja za bežično očitavanje.

Prikupljanje online potpisa, doznajemo u Cukrićima, započelo je početkom ovoga mjeseca s ciljem da se što većim brojem potpisa odnosno podržavatelja ove akcije potakne odgovorne osobe tvrtke Abbott Laboratories Hrvatska da učine sve što je u njihovoj moći kako bi uređaj FreeStyle Libre, koji ima brojne prednosti, stigao i u Hrvatsku.

Brojne prednosti

- Zbog velike potražnje i ograničene proizvodnje američka tvrtka Abbott je u jesen 2014. godine uređaj FreeStyle Libre učinila ograničeno dostupnim za zdravstvene sustave samo pojedinih europskih zemalja, a to su Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Francuska, Italija, Austrija i Nizozemska, i to za bolesnike starije od 18 godina. Međutim, očekuje se da će uređaj uskoro biti dostupan i mlađim pacijentima, te da će ga biti moguće legalno nabavljati preko zdravstvenog sustava u sve većem broju zemalja, pa tako i u Hrvatskoj, kaže Daniela Cvitanović, predsjednica Udruge Cukrići koja je na 2. obiteljskom kampu, održanom u Zadru od 2. do 4. listopada ove godine sudionicima kampa predstavila FreeStyle Libre.

Prednosti uređaja FreeStyle Libre u odnosu na standardne uređaje za mjerenje putem trakica, doznajemo dalje u ovoj udruzi, su mnogobrojne. Tako uređaj mjeri glukozu svake minute, podaci o razini glukoze su stalno dostupni i to očitavanjem senzora na ruci bez uboda. Očitavanjem se brojčano prikazuje trenutna vrijednost glukoze, te se ujedno grafički prikazuje njeno kretanje tijekom posljednjih 8 sati uz pridodanu strelicu koja predstavlja brzinu i trend rasta ili pada glukoze. Također, glukoza se može mjeriti i dok osoba oboljela od dijabetesa spava, a kontrola bolesti je puno bolja uz stalnu informaciju o razini glukoze. Nadalje, značajno je smanjen broj uboda pa je mjerenje iz prsta uz pomoć trakica potrebno tek pri naglim i brzim promjenama razine glukoze. S obzirom da je riječ o hibridnom proizvodu, FreeStyle Libre može se koristiti i za očitavanje razine glukoze i ketona u krvi na uobičajeni način pomoću trakica.

Senzor je vodootporan

Uređaj je vrlo praktičan s malim senzorom (35 mm promjera, 5 mm debljine) koji tijekom 24 sata u svakoj minuti mjeri i pohranjuje izmjerenu razinu šećera u krvi. Senzor je vodootporan i s njime na ruci se oboljela osoba može neometano tuširati, plivati i vježbati, a senzor traje 14 dana. Očitanje razine šećera u krvi moguće je skeniranjem (čak i preko odjeće) na udaljenosti od 1 do 5 centimetara.

S obzirom da FreeStyle Libre trenutno u Hrvatskoj nije dostupan, a HZZO ga još nije uvrstio u dijabetička pomagala za osiguranike, neki hrvatski pacijenti su uz pomoć rodbine i prijatelja iz inozemstva, uspjeli nabaviti ovaj suvremeni mjerač i uvidjeli njegove brojne prednosti. Napomenimo i kako FreeStyle Libre prodaju razni preprodavači na eBayu po višestruko većim cijenama od prodajne, što bi trebali imati na umu svi zainteresirani za ovakav način kupnje, kao i to da se u pojedinim državama u uređaju koriste jedinice mg/dl umjesto mmol/l (ne mogu se izmijeniti.)

U Cukrićima, udruzi koja je iako osnovana tek ove godine već vrlo aktivna u akcijama pomoći djeci oboljeloj od dijabetesa, nadaju se kako će ovaj revolucionarni uređaj što prije biti dostupan i hrvatskim dijabetičarima.

Inače, peticija se može potpisati na poveznici cukrici-zadar.hr. Od upisanih podataka javno će biti objavljeni samo ime i mjesto potpisnika, a ostali podaci će se koristiti u svrhu peticije. Peticiju mogu potpisati svi ljudi dobre volje, a roditelji mogu popuniti peticiju za sebe i za svoju djecu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)