Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Učenici OŠ Sv. Filip i Jakov šalju božićne ukrase diljem Europe

09.12.2016. 23:00
Učenici OŠ Sv. Filip i Jakov šalju božićne ukrase diljem Europe


U predbožićno vrijeme učenici svih škola sudjeluju u brojnim, svakojakim živopisnim aktivnostima. Vrlo zanimljivom i nesvakidašnjom aktivnošću ovog se Adventa ili Došašća bave i učenici Osnovne škole Sv. Filip i Jakov, na način da su uključeni u projekt razmjene božićnih ukrasa u organizaciji Europe Direkta (Europskog informacijskog centra).
– Još u srpnju Zadarska županija je našoj školi poslala poziv Informacijskog centra Europe Direct Zadar za sudjelovanje u projektu “European Christmas Tree Decoration Exchange” (Europska razmjena božićnih ukrasa), kazala je Gordana Kurtov, direktorica škole.
Cilj projekta je da učenici škola sudionica iz 28 europskih zemalja izrade tradicionalne božićne ukrase, predstave sebe, svoj kraj, svoju povijest i kulturu te da sve to podijele s ostalim školama u svojoj grupi.
Svrha projekta je povezivanje država kroz upoznavanje njihovih tradicija i kultura, a sve na temu Božića, rekla je ravnateljica, ističući kako je u projekt uključeno više učiteljica škole, koje s djecom rade božićne ukrase.
Ukrašavanje božićnog drvca običaj je u zemljama diljem svijeta, ali od zemlje do zemlje razlikuju se neki tradicionalni ukrasi i običaji vezani uz ukrašavanje bora.
– Učenici su u paketić, koji su slali školama sudionicima, dodali i brošuru s informacijama o božićnim običajima našega kraja, podacima o Sv. Filip i Jakovu i Zadarskoj županiji te informacijama o svojoj školi, naglasila je Kurtov.
Zbog toga je u OŠ Sv. Filip i Jakov ovih dana veoma živo i radno.
Sudionici projekta su škole iz cijele Europske unije. Zadatak je škole sudionika da učenici izrade tradicionalne božićne ukrase karakteristične za svoj kraj i međusobno ih razmijene s ostalim sudionicima, točnije s 30 uključenih škola iz cijele Europe, objašnjava učiteljica Zorica Pedišić Rota,
Osnovna škola Sveti Filip i Jakov je u grupi koju čine škole iz 14 zemalja: Austrija, Belgija, Češka, Estonija, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Španjolska, Italija, Litva, Poljska, Rumunjska, Velika Britanija.
Ukrasi za Europsko božićno drvce pristižu svakim danom. Na drvce smo izvjesili zastavice svih zemalja koje sudjeluju u projektu, te uz zastavice naši učenici ovjese pristigli ukras odmah po njegovom primitku, ističe Pedisić-Rota.
Ova vrlo neobična aktivnost samo je jedan od brojnih oblika kojim učenici OŠ Sv. Filip i Jakov uče o međusobnim različitostima, ali i sličnostima sve djece iz cijelog svijeta, bez čega nema uspješnog odgoja, ni odrastanja.
Drugi i završni, dio projekta održat će se neposredno prije Božića, na integriranom danu, kada će učenici predstaviti svih 14 zemalja, a božićno drvce biti će okićeno pristiglim ukrasima koje su izradile vrijedne ruke školaraca širom Europe, zaključila je Gordana Kurtov.