110 GODINA VK JADRAN Veslanje - obilježje Grada Zadra

Slika korisnika mkvanja
Svečanom sjednicom Skupštine proslavljen jubilej
Krajem 1981. godine, odricanjem i samodoprinosom naših sugrađana, Jadran dobio suvremeni dom u kojem i danas djeluje. Tada su, prilikom useljenja u novi Veslački dom članovi Jadrana izvisili skromni transparent na kojem je pisalo "Hvala Zadrani!"
Svečanom sjednicom Skupštine koja je održana u Veslačkom domu na Branimirovoj obali, Veslački klub Jadran obilježio je 110 obljetnicu utemeljenja

Svečanom sjednicom Skupštine koja je održana u Veslačkom domu na Branimirovoj obali, Veslački klub Jadran obilježio je  110 obljetnicu utemeljenja. Među velikim brojem članova kluba, bivših  veslača i prijatelja kluba svečanost je svojim dolaskom uveličao i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.

Svečanost je započela intoniranjem državne himne, nakon čega je  odana počast preminulim članovima kluba među kojima i nedavno preminulim Bruni Arasu, Srećku Pedišiću i Venceslavu Buči.

Potom je sve prisutne pozdravio predsjednik Jadrana Joško Matulić,  koji je u svom izlaganju o povijesti Jadrana istaknuo kako je veslanje zadarska tradicija, baš kao i košarka, bitno obilježje Zadrana, a Veslački  klub Jadran danas je jedini baštinik te tradicije organiziranog veslačkog  sporta u Gradu Zadru, a naglasio i da je zadarsko veslanje dalo 18 olimpijaca te dvije olimpijske medalje, što dovoljno govori samo za sebe o veličini zadarskog veslanja u proteklih stotinu godina.

Uz spominjanje svih zaslužnih u radu Jadrana u proteklih 110 godina  posebno je istaknuo bivšeg predsjednika Matu Marlaisa, koji je pozdravljen velikim pljeskom te trenera Romana Bajla, koji je u plejadi trenera  ostavio najdublji, neizbrisiv pečat kao tvorac svih značajnih Jadranovih  odličja te postao simbol struke i poštena, teška rada. Legendarni trener  nije mogao prisustvovati svečanosti zbog zdravstvenih problema, a pozdravljen je velikim pljeskom uz želje za brzi oporavak i povratak u veslanje.

Odricanje i samodoprinos

Naglasio je i da je krajem 1981. godine, odricanjem i samodoprinosom  naših sugrađana, Jadran dobio suvremeni dom u kojem i danas djeluje.  Tada su, prilikom useljenja u novi Veslački dom članovi Jadrana izvisili  skromni transparent na kojem je pisalo "Hvala Zadrani!". U sljedećih  četrdeset godina veslači Jadrana obilato su su uzvratili postignutim uspjesima svojim sugrađanima na iskazanom povjerenju prilikom gradnje  novog Doma. Izgradnja ovog objekta i profesionalizacija rada trenera bili  su prekretnica u radu Jadrana, koji od tada stalno napreduje i u masovnosti i u kvaliteti, istakao je.

Jadranovi veslači od tada, pored osvajanja mnogih državnih i  međunarodnih natjecanja, čak su pet puta za redom sudjelovali na olimpijskim igrama, a stvaranjem hrvatske države donesene su i mnoge medalje sa svjetskih i europskih prvenstava.

Trofeji

Samo od nastanka hrvatske države Jadranove posade osvojile su 98  puta naslove prvaka države, 54 druga, te 27 trećih mjesta. U osmercu seniora osvojeno je 13 naslova prvaka Hrvatske, od čega deset puta za redom. Veslači Jadrana, četiri puta za redom osvojili su naslove prvaka  države u sve tri kategorije osmerca u istoj sezoni, što do sada nije uspjelo  niti jednom klubu na Hrvatskom veslačkom prvenstvu. Branimir Vujević  je kao član reprezentativnog osmerca na Olimpijskim igrama u Sydneyu  2000 osvojio brončanu medalju. Uz njega, Jadran je dao još sedam olimpijaca: Josipi i Romano Bajlo, Dario Varga, Marko Perinović, Danijel Bajlo, Marko Dragičević i Petar Milin.

Iz tih razloga je danas, Veslački klub Jadran jedan od najtrofejnijih zadarskih sportskih klubova koji u svojoj trofejnoj dvorani ima odličja sa  svih važnijih međunarodnih natjecanja od Olimpijskih igara, Svjetskih  prvenstava seniora i juniora, Europskih juniorskih prvenstava, Mediteranskih igara do nebrojeno puno domaćih naslova prvaka države u svim  kategorijama i disciplinama. Zasluga je to generacija zadarskih veslača i  članova kluba koji su svojim zalaganjem doprinosili klubu i pronosili  ime kluba i Grada Zadra po čitavom svijetu.

Predsjednik Jadrana naglasio da je sve do sada postignuto u radu Veslačkog kluba Jadran, a koje je na diku i ponos Gradu Zadru, ostvareno  vlastitim trudom članova, a o djelima i uspjesima Jadrana u ovih 110 godina moglo pričati još dugo, te je u ime svih veslača, klupske uprave, svih  prijatelja Jadrana zahvalio svima koji su pomagali klub sve ove godine.  Među njima se istiću Tankerska plovidba, Grad Zadar i Športska zajednica Grada Zadra.

Za kraj, rekao je da je možda najveći uspjeh Jadrana taj, pored onih  sportskih, što klub okuplja mladež i stvara od njih u svakome pogledu  zdrave ličnosti.

Uslijedila je dodjela plaketa i zahvalnica za doprinos radu kluba. Plakete su dobili: Grad Zadar, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski veslački  savez, Veslački savez Dalmacije, Športska zajednica Grada Zadra, Mato  Marlais, Romano Bajlo, Bruno Aras – posthumno, Zdravko Fain, Ivica Pinjatela Gordan Marinović, Klaudijo Stipčević, Zdenko Zrilić, Srećko Pedišić – posthumno, Venceslav Buća - posthumno, Kalmeta Božidar i Dunatov Radovan.

Nastavite kao do sada

Uz gradonačelnika Grada Zadra Branka Dukića i pročelnika gradskog  odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darka Kasapa, među uzvanicima koji su održali pozdravne govore i uručili prigodne darove bili su u  ime Hrvatskog veslačkog saveza Dražen Crnogaća, predsjednik Vijeća  klubova Hrvatskog veslačkog saveza, zatim Juraj Gamulin, predsjednik  Veslačkog saveza Dalmacije, Marijan Klanac u ime Hrvatskog olimpijskog odbora, u ime Sportske zajednice Grada Zadra Josip Miočić, glavni  tajnik.

Gradonačelnik Dukić u svom kratkom pozdravnog govoru istaknuo je  da je Grad Zadar oduvijek podupirao rad Veslačkog kluba Jadran, to će to  činiti i dalje, a na klubu i veslačima je samo da nastave raditi kao do sada.

Od prijateljskih veslačkih klubova nazočni su bili splitski Gusar, kojega  je zastupao trofejni veslač Nikša Skelin, šibenska Krka, splitski Mornar,  Neretvanski gusar i Jelsa sa otoka Hvara.(Petar MILIN)

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)