LONGIN O NAPLATI PARKINGA ISPRED POLIKLINIKE To je ustaljena praksa, ukoliko se ne pokaže dobrom odlukom, promijenit ćemo ju!

Slika korisnika mkvanja
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA - Vijećnici raspravljali o 38 točaka
Parking ispred Poliklinike također je bio tema nekoliko vijećničkih pitanja; Suzane Jakovac i Stipe Bjeliša. Oboje su se upitali zašto taj parking plaćaju zaposlenici Poliklinike i pacijenti koji tamo dolaze jer, kako su rekli, radnici moraju plaćati i do 700 kuna mjesečno za parkiranje vozila
Zvonko KUCELIN
Na Županijskoj skupštini bilo je živo

Na 9. sjednici Županijske skupštine,  koja se održala danas, vijećnici su raspravljali o čak 38 točaka, među kojima su i one o prijedlogu proračuna Zadarske županije za 2019. godinu s prijedlogom projekcija za 2020. godinu.

Proračun Zadarske županije za 2019. godinu planiran je u iznosu od nešto više od milijarde kuna, dok projekcija za 2020. godinu iznosi 963.550.000 kuna, a za 2021. godinu 955.830.000 kuna.

Povećanje je ovo od ukupno 116,9 mil. kuna (12,97 %) u odnosu na početni plan 2018. godine, odnosno 107,9 mil. kuna  (11,86 %) u odnosu na predložene izmjene i dopune.

Od ukupno planiranih prihoda i primitaka (bez vlastitih izvora), 709,0 mil. kuna ili 69% odnosi se na proračunske korisnike Zadarske županije: ustanove u zdravstvu – 642,7 mil. kuna (7 korisnika), srednje škole – 32,6 mil. kuna (20 korisnika), osnovne škole – 6,6 mil. kuna (27 korisnika), ostali korisnici sustava riznice – 27,1 mil. kuna (AGRRA, Inovacija, Natura Jadera, Zavod za prostorno uređenje, Zadra Nova, Narodni muzej i Kazalište lutaka).

Prihodi poslovanja koji u strukturi prihoda čine 94,42% planirani su u iznosu od 961,1 mil. kuna i veći su za 82,1 mil. kuna ( 9,3%).

Prihodi od prodaje nefinancijske imovine iznose od 31.529.777 kuna, a uglavnom se odnose na sredstva koja Zadarska županija planira uprihoditi prodajom zgrada HZZO-a (4.714.775 kuna) i Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije (26.491.000 kuna).

Na dnevnom redu su između ostalog bili prijedlozi odluka o prihvaćanju razvojnih projekata, prijedlog izmjena i dopuna proračuna, prijedlog programa javnih potreba u prosvjeti, sportu, kulturi, tehničkoj kulturi, prijedlog zaključka o prihvaćanju godišnjeg programa rada upravnih tijela Zadarske županije za 2019. godinu...

Jedna od točaka je bila i prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti na Statut Narodnog muzeja Zadar. Prije nego se počelo s dnevnim redom gotovo 30 vijećnika postavilo je preko 50 pitanja županu o raznim temama, od ulaganja u ruralna područja, nagrada najboljim učenicima, preko uređenja fizikalne, brojnih osnovnih škola na području županije, pomorskog dobra i slično.

Najviše pitanja bilo je vezano uz ravnateljicu Narodnog muzeja Renatu Peroš te prekršajnog prijedloga koji je podignut protiv nje zbog zapošljavanja Davida Ricova.

Ovu temu načeli su Suzana Jakovac i Marko Pupić Bakrač.

 - Protiv ravnateljice je podnesena prekršajna prijava te je prekršajni sud kaznio Narodni muzej s 70.000 kuna, a ravnateljicu s 9.000 kuna. U statutu Narodnog muzeja stoji kako se ravnatelja može smijeniti ukoliko napravi štetu muzeju. Je li ovo šteta? I tko će to platiti?, upitala je Suzana Jakovac, vijećnica SDP-a.

Župan Božidar Longin rekao je kako je na presudu suda podnesena žalba Ustavnom sudu te nije htio komentirati budući je postupak u tijeku.

Marko Pupić Bakrač upozorio je na prijateljske i rodbinske veze u upravnim vijećima nekoliko ustanova nadovezujući se na činjenicu kako je pokrenuta još jedna prijava protiv Renate Peroš za zapošljavanje sestrične Mihaele Skledar. U trećem je pitanju upozorio na činjenicu da je Željko Lončar blokiran na Fini s preko 600.000 kn te je pitao župana je li svjestan toga, što župan također nije htio komentirati rekavši kako je to privatna stvar.

Rudolf Dvorski pokrenuo je pitanje zemljišta u Sv. Filip i Jakovu koje je, kako je naveo, trebalo biti namijenjeno mladima, ali je, kako je istaknuo, "predano bez ikakvih uvjeta" te je najavio podizanje kaznene prijave.

 - Ljudi sele iz Hrvatske zbog muljanja, kriminala i lopovluka, istaknuo je Dvorski te je naveo Francusku kao primjer što treba učiniti i kako prosvjedovati, zbog čega je i za govornicom obukao žuti prsluk, sličan onom koje francuski prosvjednici nose.

Župan je rekao kako on nema nikakve veze s potpisivanjem ugovora o zemljištu u Sv. Filip i Jakovu te kako mora provjeriti je li općinsko vijeće donijelo odluku te će nakon provjere odgovoriti vijećniku.

Parking ispred Poliklinike također je bio tema nekoliko vijećničkih pitanja; Suzana Jakovac i Stipe Bjeliš.

Oboje su se upitali zašto taj parking plaćaju zaposlenici Poliklinike i pacijenti koji tamo dolaze jer, kako su rekli, radnici moraju plaćati i do 700 kuna mjesečno za parkiranje vozila.

 - Parkiralište zjapi prazno, a okolna parkirališta su pretrpana. Neka se pacijentima i zaposlenicima daju kartice uz koje će imati besplatan parking, predložio je Bjeliš.

Longin je odgovorio kako su uveli plaćanje parkinga kako bi uveli reda, odnosno kako bi izbjegli pretjerano parkiranje turista na parkiralište ispred Poliklinike.

 - Ustaljena je praksa da se parkiralište ispred bolnica naplaćuje. Ako se ovo ne pokaže dobro odlukom, izmijenit ćemo ju. Osim toga, u dogovorima smo da parking ispred bolnice preuzme tvrtka Obale i lučice, najavio je Longin.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika mete
Gledam ove fotke i svi su kao na posljednjem ispraćaju osi jedne osobe (sl.2.). Mladi dožupan izgleda kao svetac. Ili ga boli k...c, ili je totalni idiot.
Slika korisnika samograd
Ispred trgovačkih centara se ne naplaćuje parking, a ispred bolnice se naplaćuje. Pa što je to?