Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

MARIJINI OBROCI Učenici Srednje škole Biograd na Moru osigurali tople obroke za 50 siromašne djece u svijetu za cijelu školsku godinu

10.12.2018. 13:18
MARIJINI OBROCI Učenici Srednje škole Biograd na Moru osigurali tople obroke za 50 siromašne djece u svijetu za cijelu školsku godinu


Srednja škola Biograd na Moru na poziv organizatora bila je posebni gost na Večeri Marijinih obroka koja se održala u Zagrebu u hotelu Dubrovnik. Večer će vodila poznata hrvatska voditeljica Karmela Vukov-Colić.
–  Srednju školu Biograd predstavljali su Tina Poljak, Dino Žujić i Donat Klanček i Marko Šarić iz 4. a razreda Opće gimnazije razrednice prof. Zrinke Škara, koji su zajedno sa svojim razrednim kolegama godinu dana odvajali novac od svoje marende za Marijine obroke te osigurali tople obroke za 50 siromašne djece u svijetu za cijelu školsku godinu, kazala je prof. Ivana Peraić, vjeroučiteljica u srednjoj i osnovnoj školi u Biogradu.
Osim biogradskih studenata u Zagrebu, bivših učenika SŠ Biograd, s njima je bila i Vedrana Kevrić, voditeljica Marijinih obroka u Zadru, koja je u svom obraćanju u hotelu Dubrovnik u centru Zagreba također predstavila Srednju školu Biograd.
– Ovim putem želimo se zahvaliti našoj vjeroučiteljici, prof. Ivani Peraić, koja je zaslužna za ovu plemenitu ideju o Marijinim obrocima. Njezin cilj bio je satove vjeronauka pretvoriti u praksu te smo kroz praktični rad naučili što zapravo znači živjeti vjeru i pomagati jedni drugima s osmijehom na licu, poručili su Dino, Donat, Tina i Marko.
Marijini obroci Hrvatska od 2009. godine dio su globalnog pokreta Mary’s Meals. Marijini obroci humanitarna su organizacija koja u 17 najsiromašnijih zajednica svijeta osigurava topao školski obrok za više od 1.300.000 gladne djece.
– Zahvaljujući hrvatskim podupirateljima do danas je otvoreno 15 školskih kuhinja u kojima oko 11.500 djece prima topli hranjivi obrok, ističe Peraić koja se na svesrdnoj podršci zahvalila svojim školskim ravnateljima, Ivici Keru i Jordanku Milošu kao i svim učenicima, profesorima i školskom osoblju koji su pomogli da ova humanitarna akcija uspije.
Vizija Marijinih obroka je da svako dijete prima jedan dnevni obrok na mjestu svog obrazovanja i da svi oni koji imaju više nego što im je potrebno podijele s onima koji nemaju ni najosnovnije potrepštine.
– Prosječan iznos koji hrani jedno dijete tijekom cijele školske godine iznosi 120 kuna. Marijini obroci hrane gladnu djecu svakog školskog dana na četiri kontinenta, u zemljama poput Malavija, Liberije, Kenije, Sirije, Zambije, Haitija, Ugande, Južnog Sudana, Tajlanda i Indije, naglasila je Peraić.
Glavni dio Večeri Marijini obroci sastojao se od pregleda humanitarnih aktivnosti diljem Lijepe Naše, uvida u financijske podatke, predstavljanja nove božićne kampanje i svjedočanstva volonterke koja je vodila Projekt Ruksak 2018. i ispratila ga do završetka u Benin.
Organiziranje humanitarne akcije Marijini obroci je bio, kaže Peraić, pomoći zadržati osmijeh na licima djece koja su voljna učiniti, a nemaju mogućnost da to i ostvare.
– Humanost je aktivan odnos prema ljudskim vrijednostima i drugim ljudima, posebno prema onima koji nisu u stanju zadovoljiti osnovne ljudske potrebe. Ako želimo ukazati na važnost humanosti, moramo našu djecu i mlade odgajati u duhu pomaganja i ljubavi prema drugom čovjeku. Poticati humanost, odnosno sreću, i dobrobit pojedinca i društva je nešto što uistinu nema cijenu, zaključila je Ivana Peraić.