MARKO VUČETIĆ Obiteljski zakon nam je preuzeo teološku definiciju obitelji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
ZANIMLJIVO PREDAVANJE MARKA VUČETIĆA U POVODU OBILJEŽAVANJA DANA LJUDSKIH PRAVA
Autor: 
Prof. dr. sc. Marko Vučetić s Odjela za filozofiju Sveučilišta u Zadru održao je predavanje pod nazivom: "Vjera i tolerancija - slučaj Hrvatska" tijekom kojeg se osvrnuo na Istanbulsku konvenciju, Zakon o udomiteljstvu i Obiteljski zakon, dok je njegova kolegica Vera Ćubela Adorić s Odjela za psihologiju govorila o ulozi psihologa u promoviranju i zaštiti ljudskih prava
Vjera bi u svojoj osnovi trebala biti tolerantna - Marko Vučetić

Vjera i religija se nalaze u tranziciji, baš kao i naše društvo. Vjera je često politizirana i služi kao instrument za ostvarenje političkih ciljeva, a mnoge od tih akcija su nastale ili su vođene iz sakristija.

Ne smijemo pristati da pravo na slobodu vjeroispovjesti bude polazište svega drugog jer vjera bi u svojoj osnovi trebala biti tolerantna.

Kad je jedan kardinal za žene rekao da su "štrace", a drugi da su "drugotne", mi za ove izjave ne možemo naći utemeljenje i to je kršenje ljudskih prava - rekao je prof. dr. sc. Marko Vučetić s Odjela za filozofiju Sveučilišta u Zadru koji je danas u Svečanoj dvorani održao predavanje pod nazivom - "Vjera i tolerancija - slučaj Hrvatska" u povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava i 70. godišnjice Opće deklaracije o ljudskim pravima kojeg je organizirao Odjel za psihologiju u suradnji s Udrugom studenata psihologije Kasper i Hrvatskim psihološkim društvom.

Vučetić je potom govorio o tome kako bi civilno društvo trebalo biti sekularizirano, ali to nažalost, nije jer bi, kako je rekao, to značilo da se crkva odrekla političkih ciljeva.

Vjera i tolerancija se ugrožava kad se politizira

- Pogledajmo samo zgradu Hrvatske biskupske konferencije, to velebno zdanje, a velebno je upravo stoga kako bi se poslala poruka da se unutar tih zidova odigrava nešto moćno i važno za društvo i državu. Kler živi na način da su oni bitni i relevantni, a oni to nisu i ne smiju biti. Oni koji imaju takvu zgradu nikad neće moći razumjeti siromaštvo. Mi promjene u našem društvu možemo očekivati samo od političkih autsajdera. Vjera i tolerancija se ugrožavaju svaki put kad se vjera politizira. I Istanbulska konvencija je krenula iz nekoliko sakristija. Ovih dana ogradili su se od predavanja Danijele Martinović, a nisu se ogradili od političkih aktivnosti - zaključio je u svom nadahnutom predavanju ovaj doktor filozofije.

Nastavio je o Istanbulskoj konvenciji te je dodao kako je upravo nedostatak tolerancije u društvu došao do izražaja u tom slučaju jer mnogi koji su o njoj javno raspravljali i bili protiv, pozivali su se na rodnu ideologiju, a taj je argument bio pogrešan. Naglasio je kako je pitanje vjere odnosno, pitanje je li netko vjernik - potpuno besmisleno, neprovjerljivo i nešto što bi trebalo biti sasvim - osobno.

- Zbog čega danas u društvu imamo jačanje desnih pokreta i isticanje nacije? Nacija je postala religijska stvarnost, a to je opasno i nemoralno. Nemoralan je i Zakon o udomiteljstvu koji je nedavno izglasan i prema kojemu istospolni parovi ne mogu udomljavati djecu. Argument seksualne orjentacije je nelegitiman. Obiteljski zakon nam je preuzeo teološku definiciju obitelji - zaključio je među ostalim prof.dr.sc. Marko Vučetić na kraju svog predavanja nakon čega se dvoranom prolomio pljesak njegovih kolega i sudenata koji su ga više od sata pozorno slušali.

Prva stručna publikacija o ljudskim pravima

Prije njega predavanje je održala i izv. prof. dr. sc. Vera Ćubela Adorić s Odjela za psihologiju zadarskog Sveučilišta koja je govorila na temu odgovornosti i uloge psihologa u promoviranju i zaštiti ljudskih prava. Ona je podsjetila kako nema segmenta ljudskog života koji nema ishodište u ljudskim pravima te da UN-ova Opća deklaracija o ljudskim pravima koja je donesena na današnji dan 1948. godine, nije samo deklarativna, već je ona ranih 70-godina prošlog stoljeća u svim sgementima postala i pravno obvezujuća. Prof. Ćubela Adorić je otkrila i kako Odjel za psihologiju upravo završava i prvu stručnu publikaciju o ljudskim pravima u kojem je sudjelovalo 27 autora i koja bi iz tiska trebala izaći početkom sljedeće godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)