Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

MARKO VUČETIĆ Obiteljski zakon nam je preuzeo teološku definiciju obitelji

10.12.2018. 17:57
MARKO VUČETIĆ Obiteljski zakon nam je preuzeo teološku definiciju obitelji


Vjera i religija se nalaze u tranziciji, baš kao i naše društvo. Vjera je često politizirana i služi kao instrument za ostvarenje političkih ciljeva, a mnoge od tih akcija su nastale ili su vođene iz sakristija.
Ne smijemo pristati da pravo na slobodu vjeroispovjesti bude polazište svega drugog jer vjera bi u svojoj osnovi trebala biti tolerantna.
Kad je jedan kardinal za žene rekao da su “štrace”, a drugi da su “drugotne”, mi za ove izjave ne možemo naći utemeljenje i to je kršenje ljudskih prava – rekao je prof. dr. sc. Marko Vučetić s Odjela za filozofiju Sveučilišta u Zadru koji je danas u Svečanoj dvorani održao predavanje pod nazivom – “Vjera i tolerancija – slučaj Hrvatska” u povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava i 70. godišnjice Opće deklaracije o ljudskim pravima kojeg je organizirao Odjel za psihologiju u suradnji s Udrugom studenata psihologije Kasper i Hrvatskim psihološkim društvom.
Vučetić je potom govorio o tome kako bi civilno društvo trebalo biti sekularizirano, ali to nažalost, nije jer bi, kako je rekao, to značilo da se crkva odrekla političkih ciljeva.
Vjera i tolerancija se ugrožava kad se politizira
– Pogledajmo samo zgradu Hrvatske biskupske konferencije, to velebno zdanje, a velebno je upravo stoga kako bi se poslala poruka da se unutar tih zidova odigrava nešto moćno i važno za društvo i državu. Kler živi na način da su oni bitni i relevantni, a oni to nisu i ne smiju biti. Oni koji imaju takvu zgradu nikad neće moći razumjeti siromaštvo. Mi promjene u našem društvu možemo očekivati samo od političkih autsajdera. Vjera i tolerancija se ugrožavaju svaki put kad se vjera politizira. I Istanbulska konvencija je krenula iz nekoliko sakristija. Ovih dana ogradili su se od predavanja Danijele Martinović, a nisu se ogradili od političkih aktivnosti – zaključio je u svom nadahnutom predavanju ovaj doktor filozofije.
Nastavio je o Istanbulskoj konvenciji te je dodao kako je upravo nedostatak tolerancije u društvu došao do izražaja u tom slučaju jer mnogi koji su o njoj javno raspravljali i bili protiv, pozivali su se na rodnu ideologiju, a taj je argument bio pogrešan. Naglasio je kako je pitanje vjere odnosno, pitanje je li netko vjernik – potpuno besmisleno, neprovjerljivo i nešto što bi trebalo biti sasvim – osobno.
– Zbog čega danas u društvu imamo jačanje desnih pokreta i isticanje nacije? Nacija je postala religijska stvarnost, a to je opasno i nemoralno. Nemoralan je i Zakon o udomiteljstvu koji je nedavno izglasan i prema kojemu istospolni parovi ne mogu udomljavati djecu. Argument seksualne orjentacije je nelegitiman. Obiteljski zakon nam je preuzeo teološku definiciju obitelji – zaključio je među ostalim prof.dr.sc. Marko Vučetić na kraju svog predavanja nakon čega se dvoranom prolomio pljesak njegovih kolega i sudenata koji su ga više od sata pozorno slušali.
Prva stručna publikacija o ljudskim pravima
Prije njega predavanje je održala i izv. prof. dr. sc. Vera Ćubela Adorić s Odjela za psihologiju zadarskog Sveučilišta koja je govorila na temu odgovornosti i uloge psihologa u promoviranju i zaštiti ljudskih prava. Ona je podsjetila kako nema segmenta ljudskog života koji nema ishodište u ljudskim pravima te da UN-ova Opća deklaracija o ljudskim pravima koja je donesena na današnji dan 1948. godine, nije samo deklarativna, već je ona ranih 70-godina prošlog stoljeća u svim sgementima postala i pravno obvezujuća. Prof. Ćubela Adorić je otkrila i kako Odjel za psihologiju upravo završava i prvu stručnu publikaciju o ljudskim pravima u kojem je sudjelovalo 27 autora i koja bi iz tiska trebala izaći početkom sljedeće godine.