Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

SDP Daljnji porast počinjenog nasilja i femicida ukazuje na potrebu žurnog djelovanja institucija zaduženih za provedbu Istanbulske konvencije

10.12.2018. 10:35
SDP Daljnji porast počinjenog nasilja i femicida ukazuje na potrebu žurnog djelovanja institucija zaduženih za provedbu Istanbulske konvencije


Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava iz SDP-a su poslali priopćenje u kojem se osvrću i ukazuju na najveće probleme vezane uz tu temu na području RH.
Priopćenje prenosimo u cijelosti.
SDP upozorava na diskriminaciju u području rodne ravnopravnosti, nejednakosti u plaćama žena i muškaraca te ugrožavanje prava na pobačaj
Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, SDP posebno ističe i ukazuje na prisutnu diskriminaciju u području rodne ravnopravnosti te posebno ugrožena prava žena u Hrvatskoj i sve snažnija nastojanja konzervativnih struja da ta prava ograniče i relativiziraju.
Iako ratificirana prije više od pola godine, još uvijek nije vidljiva neposredna primjena Istanbulske konvencije, temeljnog instrumenta za borbu protiv nasilja nad ženama. Daljnji porast počinjenog nasilja i femicida ukazuje na potrebu žurnog djelovanja institucija zaduženih za provedbu Istanbulske konvencije. Reproduktivna prava i tretman žena u bolnicama zahtijevaju osiguranje dostupnog, sigurnog i legalnog pobačaja te zaštitu dostojanstvenog odnosa u bolnicama koje maksimalno moraju štititi prava i interese pacijentica. Nažalost, recentni događaji ne ukazuju na ishod koji ta prava osigurava.
Nejednakost u plaćama žena i muškaraca te posljedice koje opredjeljenje za majčinstvo ostavlja na život žena i njihov materijalni status u razdoblju mirovine, još su jedno područje koje podcrtava duboko neravnopravan položaj žena u društvu.
Neravnopravan odnos prema osobama homoseksualne orijentacije u ostvarivanju prava na udomiteljstvo, najnovija je manifestacija nastojanja da se ide dalje u ograničavanju tih prava.
Ostvarivanje prava djece, osoba s invaliditetom, prava migranata i migrantica također su dodatna područja koja zahtijevaju poduzimanje odlučnih koraka za unaprjeđenje i zaštitu te populacije.
Napredak je dugo očekivan i nužan i u području obrazovanja jer samo obrazovani mladi mogu izrasti u svjesne građane modernoga društva.
Društvo ima veliki problem u pogledu suočavanja s prošlošću i umjesto da se problem rješava, tone se u još opasniji radikalizam.
Za svako od navedenih područja, SDP ima konstruktivne prijedloge koji vode boljitku zajednice i promicanju i zaštiti ljudskih prava. Nažalost, oni koji bi ih trebali primijeniti, o njih se oglušuju.
Opća deklaracija UN-a o ljudskim pravima, čije potpisivanje obilježavamo svakog 10. prosinca priznaje pravo svakom čovjeku na život, slobodu i sigurnost i ističe značaj jednakosti i slobode svakog čovjeka u dostojanstvu i pravima.
Imajući u vidu sve navedeno, SDP ukazuje na potpuni nesklad u proklamiranim vrijednostima Deklaracije i hrvatske društvene stvarnosti i upozorava na potrebu poduzimanja ozbiljnih i žurnih mjera za zaštitu ljudskih prava u Hrvatskoj.