Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

SDP najveći gubitnik izbora, najveće iznenađenje NL Nike Marina

10.12.2018. 13:34
SDP najveći gubitnik izbora, najveće iznenađenje NL Nike Marina


Analiza ovogodišnjih kvartovskih može se svesti na tri  ključna faktora: iako dobitnik, HDZ je izgubio najjače mjesne odbore,  Poluotok i Puntamiku; SDP je najveći gubitnik izbora; najveće je iznenađenje je Nezavisna lista Nike Marina na Puntamici.  
Rezultati Gradskog izbornog povjerenstva, naime, kazuju da je HDZ  ukupno osvojio 47,8 posto glasova i kao takav je pobjednik izbora. Iza  njega je Zadarski blok sa 16,4 posto glasova, sljedi NHR sa 12,3 posto i  SDP sa svega 9,6 posto. Brojke otkrivaju da je nekad najjača oporbena  stranka na ovim izborima doživjela pravi potop te da su čak i neke nezavisne liste osvojile više glasova.


Zadarski SDP dobio samo Molat
Naime, SDP ne pamti ovakvu situaciju na izborima jer su dobili svega jedan mjesni odbor, onaj na Molatu. Unatoč maloj izlaznosti, ovi su  izbori ipak svojevrstan test za lokalne, pa SDP-u predstoji hitno se stavit na noge s obzirom da od osnutka stranke nisu imali lošijih rezultata.  Oni kažu da je to posljedica događaja u vrhu stranke u kojemu svako  malo netko pokušava smijeniti predsjednika Davora Bernardića, no to  nikako ne može biti  glavni razlog. Očito im sa radom na terenu nešto  ne štima jer su puno veće uspjehe ostvarile tek osnovane liste danima  obilazeći birače i razgovarajući s njima o kvartovskim problemima.
Zadarskom SDP-u ostaje hitna rekuperacija do idućih izbora kako im  se ne bi ponovili ovi ponižavjući rezultati. U svakom slučaju, sve je izvjesnije kako gube epitet najjače oporbne stranke.


HDZ-u najviše mandata
Što se tiče HDZ-a, iako su pobjednik ovih izbora, izgubili su vrlo  važne mjesne odbora, neke u kojima su imali apsolutnu ili pak realtivnu većinu. Osim Poluotoka i Puntamike, bez apsolutne pobjede ostaju  u Petrčanima, Novom Bokanjcu, Maslini, Jazinama 2, Bilom brigu,  Pločama te još nekima.
Komentirajući gubitak dugogodišnej utvrde Puntamike, županijski  tajnik HDZ-a Ante Babić, kaže kako se "tu okupila jedna mlađa ekipa iz  kvarta koji su se dobro angažirali i naglasak u kampanji stavili na bazne  stanice, što je utjecalo na glasovanje".
Ovo priznanje HDZ-a zapravo je velika pohvala Nezavisnoj listi Nike  Marina, osnovanoj netom uoči izbora. Njeni su članovi očito dali maksimum u kampanji, obilazeći teren i mještanima pokazujući da im je  zaista stalo do boljeg života u jednom od najvećih mjesnih odbora u  Zadru. Naime, Puntamika je od osnutka ovog odbora jedna od najjačih  utvrda HDZ-a i ostale stranke po broju glasova nisu im se mogle ni približiti.




HDZ izgubio utvrdu na Puntamici
Predsjednik HDZ-ova ogranak na Puntamici je Ante Kolega, sin dugogodišnejg zadarskog gradonačelnika Živka Kolege, koji je svih ovih  godina imao jako stranačko zaleđe u vođenju ogranka. Međutim, čini  se kako je ovoga puta podbacio jer nije uspio animirao niti vlastite članove.
Nezavisna Nike Marina za političke amatere osvojila je enormnih  43,12 posto glasova, a vladajući HDZ tek 31,34 posto. Velik je ovo poraz  za stranku  koja godinama vlada ovim odborom, a evo kako sam Marin  tumači ovaj uspjeh:
– Dobro smo se organizirali i prošli sve dijelove kvarta analizirajući  što možemo promijeniti. Ljudi su u nama prepoznali one koji se bore  za bolji život mještana na način da krenemo sa malim stvarima kakvih  je već napravila naša udruga, umjesto što obećajemo ono što znamo da  nećemo ispuniti. Vjerovali smo u pobjedu, a da je izlaznost bila veća sigurno bismo dobili još mandata. Sve je počelo priije dvije godine sa  našom Udrugom mladih Puntamike u kojoj se okupilo četrdesetak  mladih, tada s ciljem organiziranja fešte,čemu se Mjesni odbor nije  osobito odazivao – kaže Marin, dodajući kako su se morali okrenuti  vlastitim snagama:


Uskoro koalicijski dogovori
– Shvatili smo da se moramo sami organizirati, ne samo oko fešte koju su i Puntamičani i naši gosti dočekali s oduševljenjem, već i zbog  drugih problema u mjestu, osobito kada su u pitanju djeca. Tražili smo  ležeće policajce ispred škole i kante za smeće na plaži, ali kao udruga  ništa nismo mogli dobiti. Shvatili smo da se stoga moramo organizirati  kao politička snaga te na kraju složili našu listu. Reakcije na našu pobjedu su jako pozitivne te se sada bacamo na posao kako bi naša Puntamika napredovala u svemu onome čemu naš mjesni odbor može pridonijeti – poručuje Marin.
Osim njega, pobjedu na ovoj listi iznijeli su i Ivan Anić, Tomislav  Luštica i Renato Pavin, osiguravajući zavidna četiri mandata u dosad  neprikosnovenoj HDZ-ovoj utvrdi.
S obzirom da u nekim mjesnim odborima tek sljede koalicijski dogvori bit će zanimljivo pratiti kakvi će se sve savezi narednih dana sklopiti radi osvajanja vlasti.


Želi li vratiti Poluotok, HDZ mora koalirati sa SDP-om!
Iako su na Poluotoku dobili tri mandata, sada je već sasvim sigurno  da HDZ neće vratiti ovaj odbor jer bi to mogao učiniti jedino – koalirajući sa SDP-om!
Naime, HDZ ovdje ima tri mandata, isto toliko i Zadarski blok, a jedan mandat ima SDP. Kako je posve sigurno da HDZ neće koalirati sa  SDP-om, ostaje im samo priznati poraz u ovom mejsnom odboru. Apsolutnu nemogućnost koaliranja sa SDP-om jučer nam je potvrdio i tajnik HDZ-ove Županijske organizacije, Ante Babić:
– Sa SDP-om sigurno nećemo koalirati, tu ostajemo oporba. Na Poluotoku smo relativni pobjednici, Iako smo za dva glasa izgubili apsolutnu većinu – kaže Babić.