Predstavljen roman »Dok mati vrati dugove« i otvorena izložba »Kad je vrijeme stalo«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Satovi kao svjedočanstvo potresnih ratnih događanja
Poruka ove izložbe je da se zločini nad nevinim ljudima nikada ne smiju zaboraviti, bez obzira gdje se oni dogodili i koje nacionalnosti žrtve bile. Ljudska je ovo i civilizacijska poruka o povijesti, koja zauvijek treba biti upamćena, ali nikad ponovljena, zaključio je Mujo Begić
Vedran SITNICA
Izložba »Kad je vrijeme stalo« Muje Begića

Bošnjačka nacionalna zajednica Zadarske županije u srijedu je proslavila Dane bošnjačke kulture, na kojima je predstavljena autobiografija bosanskohercegovačke spisateljice Nefe Šabanović Karić, naslovljena »Dok mati vrati dugove« i izložba fotografija »Kad je vrijeme stalo« Muje Begića.
Hase Salihović, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Zadarske županije istaknuo je kako je velika čast u Zadru ugostiti dvoje sunarodnjaka, koji će bošnjacima Zadarske županije, ali i svim žiteljima županije približiti bošnjačku kulturu, umjetnost i način života.
- Kultura se uči cijeloga života. Kultura nacionalnih manjina uto je još važnija jer ju ne konzumiraju svi žitelji jedne zemlje. no, ona nije predmet uživanja i poslastica isključivo pripadnika jedne skupine. No, vrlo se često dogodi kako se od nje može otuđiti i kako se može izgubiti ukoliko se s njom nije svakodnevno u dodiru. Bošnjačka je kultura neiscrpan bunar običaja, koji se uči za cijelog života, istaknuo je Salihović.

Književni prvijenac

Nefa Šabanović Karić svojim je autobiografskim romanom »Dok mati vrati dugove« odmah pokupila pohvale kritike i javnosti u regiji. 2020. godine dobila je godišnju nagradu za debitantski roman koju dodjeljuje izdavačka kuća Lijepa riječ.
Autorica u djelu nastupa kao autentični kazivač vlastite životne sudbine, koju prezentira isključivo literarnim sredstvima. Nefa Šabanović Karić zadržava pozornost čitatelja pričajući priču o nesretnoj sudbini djevojčice iz jednog bosanskog sela. Sudbina male Nure Krajinović ogledalo je nebrojeno mnogo sudbina siromašne djece i ima status univerzalne borbe na neizvjesnom putu života.
- Ni u najluđim snovima nisam mogla zamisliti da će moja knjiga ikada ugledati svijetlo dana, naročito jer je na tiskanje čekala u teškom vremenu pandemije. Nagrada za debitantski roman također je još jedno ugodno iznenađenje, koje me potiče da i dalje nastavim pisati, kazala je Šabanović Karić, koja trenutno radi na svojoj drugoj knjizi i napomenula kako predstavljanje njezine knjige upravo u Zadru ima i simboličku poruku.
- Životne me uspomene vezuju uz Zadar i Zadarsku županiju, tako da promocija ove knjige ima i dodatnu težinu. Ovaj moj autobiografski uradak priča je toliko slična, ali i toliko različita od stotina drugih životnih priča ljudi koji su odrasli u Bosni i Hercegovini. Bez obzira na sve nedaće i turbulencije, s ponosom mogu istaknuti kako sam sve u životu dobila kroz puno rada i odricanja, rezimirala je Šabanović Karić.

Potresna izložba

Izložba »Kad je vrijeme stalo«, čija je interpretacija mnoge dovela do suza, dio je znanstveno - istraživačkog projekta dokumentiranja zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava počinjenih na području Bosanske krajine. Fotografije su pratile rezultate brojnih ekshumacija na području Bosanske krajine, a odnose se na masovne grobnice sa područja općine Prijedor i Sanski Most. Većina fotografija je sa masovne grobnice Tomašica.
- Prilikom ekshumacije uz žrtve smo često pronalazili svakojake osobne predmete i dokumente. Satovi su jedan od predmeta s kojima smo najčešće susretali. Bilo je teško ne uočiti činjenicu kako je većina njih stala u onom momentu kada su njihovi nosioci stradali, kazao je autor izložbe Mujo Begić, profesor na Sveučilištu u Bihaću, koji je zajedno sa svojim suradnicima sudjelovao u otkrivanju brojnih masovnih grobnica, među kojima i najveće grobnice Tomašica kod Prijedora.
- Radeći na ekshumacijama, promijenio sam svoj odnos prema ženama i viđenje njihove emocionalne i životne čvrstine. Mnogo sam puta svjedočio neutješnim majkama koje su nad kostima vapile za svojim najdražima, ponekad ni ne znajući kome kosti pripadaju. Poruka ove izložbe, stoga je da se zločini nad nevinim ljudima nikada ne smiju zaboraviti, bez obzira gdje se oni dogodili i koje nacionalnosti žrtve bile. Ljudska je ovo i civilizacijska poruka o povijesti, koja zauvijek treba biti upamćena, ali nikad ponovljena, zaključio je Begić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno