SDP bi povećao iznos stipendija za studente i srednjoškolce

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Socijaldemokrati objavili amandmane
SDP je amandmane podijelio u četiri skupine, u one s područja socijale, školstva, gospodarstva i graditeljstva, a također su progovorili i o onom što su nazvali otvorena pitanja. Ovi amandmani teški su nekoliko milijuna kuna
Marin GOSPIĆ
Gradski vijećnici uskoro će odlučivati o prijedlogu proračuna za 2022. godinu

Gradska organizacija SDP-a Zadar u priopćenju je jučer izvijestila o amandmanima kluba vijećnika ove stranke na proračun Grada Zadra za 2022. godinu, a koje su iznijeli na sastanku predstavnika svih klubova vijećnika na temu prijedloga Proračuna Grada koji je održan u srijedu, 8. prosinca. Amandmane su podijelili u četiri skupine, u one s područja socijale, školstva, gospodarstva i graditeljstva, a također su progovorili i o onom što su nazvali otvorena pitanja.
Na području socijale tako predlažu jednokratnu novčanu pomoć za osnovnoškolsku djecu u riziku od siromaštva u iznosu od 500 kuna.

Božićnice i uskrsnice

- Kriterij za dodjelu pomoći bi bila anketa koju su osnovne škole kojima je osnivač Grad Zadar već provele među roditeljima učenika u sklopu projekta Mreža prehrane učenika u osnovnim školama Grada Zadra 21/22, a radi se o oko 1.000 korisnika. Potrebna sredstva iznose 500.000 kuna, pojašnjavaju u gradskom SDP-u iz kojeg predlažu i da Grad podijeli božićnice umirovljenicima. Isplatile bi se božićnice svim umirovljenicima s mirovinom do 2.500 kuna u iznosu od 200 kuna, a zalažu se i da se prošire kriteriji i na isplatu uskrsnice. Procjenjuju da je za božićnice i uskrsnice iz proračuna potrebno izdvojiti dva milijuna kuna, od čega 1,3 milijuna kuna za božićnice i dodatnih 700 tisuća kuna za uskrsnice. Predlažu i omogućavanje besplatnog javnog prijevoza za korisnike socijalne skrbi i beskućnike (300 korisnika).
Zadarski SDP-ovci bi na području školstva omogućili besplatne higijenske potrepštine za učenice u osnovnim školama kojima je osnivač Grad Zadar za što bi se osiguralo 200.000 kuna. Predlažu i provedbui ankete među učenicima i roditeljima te edukaciju nastavnika za uvođenje Građanskog odgoja i tiskanje nastavnih materijala, a za što bi se izdvojilo 150.000 kuna.
Iznijeli su i prijedlog povećanja broja i iznosa stipendija za šti bi se predvidjelo je 2,4 milijuna kuna, od čega 800.000 kuna za nove stipendije. Radilo bi se o 115 stipendija. Predlažu i povećanje broja mjeseci kad se stipendije isplaćuju za 10, na 12 mjeseci; te umjesto dosadašnjih iznosa uvesti 500 kuna za srednjoškolce i tisuću kuna za studente, a umjesto 115 stipendija uvođenje 145 novih.

Poticanje poduzetništva

Na području gospodarstva predlažu povećanje sredstava dostupnih na javnom natječaju za povećanje energetske učinkovitosti za što je trenutačno predviđeno 500.000 kuna.
Predlažu i povećanje iznosa za poticanje poduzetništva. Trenutačno se na subvencije i kreditiranje obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva izdvaja 400.000 kuna, za tradicijske i umjetničke obrte 150.000 kuna te za potpore poduzetništvu 500.000 kuna. SDP bi ukupan iznos poticaja povećao za 500.000 kuna. Više novca izdvojili bi i za poticanje razvoja otoka za što je predviđeno ukupno 3.135.000 kuna, a taj iznos povećali bi za milijun kuna i to iz razlog što se predviđena proračunska sredstva odnose samo na dva projekta unutar proračuna (Molat i Mali Iž).
Predlažu i smanjenje cijena zakupa javnih površina i poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zadra za 30 posto u zimskom periodu (siječanj, veljaču, ožujak, studeni i prosinac) proračunske godine 2022. Prihod proračuna bi tako opao za oko dva milijuna kuna.
SDP predlaže i izgradnju javne garaže na području Ravnica na način da 50 posto bude ulaganje Grada Zadra, a drugu polovicu iz zadržane dobiti Obala i Lučice d.o.o. U 2022. predviđa se priprema zemljišta, izrada projektne dokumentacije i ishodovanje potrebnih dozvola.

Pregovori oko igrališta Mornarica

SDP je u otvorena pitanja svrstao otvaranje pregovora s Tankerskom plovidbom oko otkupa zemljišta na Mornarici, potom žele nastavak financiranja EU projekta Pokret+ i nakon završetka tog projekta koji se odnosi na program Zaželi.
Predlažu i nabavku aplikacije za otvoreni i transparentni proračun nastavno na zaključak GV-a, žele razgovarati o o referendumu, a žele i povećanje novčane pomoći Udruzi dobrovoljnih darivatelja krvi Kalelarga.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno