Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Žao mi je što nisam igrao u Hrvatskoj

Autor: Velimir Brkić

10.01.2008. 23:00
Žao mi je što nisam igrao u Hrvatskoj


Jedan od najvećih igrača u povijesti američke MLS lige Ante Ražov za blagdane se odmarao u rodnom mjestu svojih roditelja, Škabrnji * Dok sam 2001. godine igrao u Španjolskoj bio sam na popisu želja trenera Nenada Gračana da dođem u splitski Hajduk. No, zbog čvrstog ugovora s Ferrolom Hajduk nije mogao čekati, pa su izabrali Turkovića iz Zadra, govori Ražov
Dok samozatajnog američkog nogometnog reprezentativca hrvatskih korijena Antu Ražova ovih dana gotovo nitko na zadarskoj Kalelargi i ne prepoznaje, u Sjevernoj Americi je neprestana meta sportskih novinara, paparazza i obožavatelja, naročito obožavateljica, kao istinska sportska zvijezda “soccera”. Američki nogomet je kroz svoju kratku povijest izbacio popriličan broj velikih igrača, ali samo najveći od njih su svojom prezentacijom na terenu držali i još uvijek drže ljubitelje nogometa na nogometnim igralištima ili uz tv-ekrane. Jedan od njih je i 33-godišnji ljevonogi napadač Ante Ražov, škabrnjski Amerikanac čija igra odiše elegancijom, a lakoća s kojom vara protivničke obrane i postiže zgoditke (što se može lako provjeriti na YouTubeu) svojstvena je samo njemu. Po dolasku superzvijezde Davida Beckhama nogomet se po popularnosti približio još uvijek nedodirljivom američkom nogometu, bejzbolu, košarci i hokeju na ledu.
– Otkako se zavrtjela priča s Beckhamom nogomet je ovdje “big news”. Njegov dolazak izazvao je pravi medijski boom, tako da je Beckhamov LA Galaxy zadnjih mjeseci doživio planetarnu slavu i popularnost. Naš stadion u Home Depot Centru, koji dijelimo s Galaxyjem, a prima 27 tisuća gledatelja, ispunjen je do zadnjeg mjesta na svim utakmicama, jer su ulaznice u pretplati planule, iako stoje i nekoliko tisuća dolara za sezonu, na tečnom hrvatskom jeziku pripovijeda Ante “Razov”, provodeći božićno-novogodišnje blagdane u svojoj Škabrnji.
Beckhamov dolazakBeckham je dočekan fanfarama u Los Angelesu, ali njegov najveći učinak dogodio se na blagajnama stadiona i prodajnim mjestima sportskih rekvizita LA Galaxyja, Antinom prvom profesionalnom klubu. U konkurentski Chicago je došao i meksički napadač Blanco, pa u MLS-u već trljaju ruke zbog podizanja prihoda, koji bi američkoj ligi moglo omogućiti da se natječe s najboljim ligama u svijetu.
– Poput Michaela Jordana, Beckham povezuje nogomet i svjetsku pozornost, baš kao i prodaju dresova i ulaznica, što već ima utjecaj na Galaxy i u konačnici na MLS. Dolaskom Beckhama u Americi je put otvoren i Ronaldu, Ronaldinhu, Veronu i drugim svjetskim zvijezdama. No trend ide i u drugom smjeru: najbolji američki igrači iz MLS-a na kraju završavaju u europskim ligama, naročito Engleskoj, zajedno s drugim najboljim svjetskim talentima, govori Ražov u ugodnom razgovoru za Zadarski list u društvu svojih prezimenjaka, Ivice i Nevena Kese Ražova.
– Kako nas vidi ostatak svijeta? Kao uspavanog diva koji se polako budi. Razlika između MLS-a i jakih europskih liga je u percepciji, jer Amerikanci još nemaju izgrađenu nogometnu kulturu. Ali, u Americi nastaju igrači i timovi koji se mogu natjecati s najboljima u svijetu. Istina je da su Amerikanci jednako jaki kao bilo tko drugi, tvrdi Ražov dodajući kako je velik problem u veličini države.
– U Europi je lako, jer je sve blizu. Ako kao klub iz Los Angelesa igraš prvenstvenu utakmicu u MLS-u protiv sastava iz Bostona, odjednom na let gubiš šest sati. Navijači zbog udaljenosti rijetko putuju na gostovanja, pa se stoga navijački rivalitet teško može razviti kao na europskoj razini, ističe Ražov.
MSL liga je podijeljena u dvije zone, Istočnu i Zapadnu, s po 12 klubova u svakoj. Antin Chivas USA, filijala meksičkog prvoligša – Chivasa iz Guadalajare, ispao je u polufinalu Zapadne konferencije. Dynamo Houston proteklog mjeseca obranio je naslov američkog prvaka svladavši New England Revolution s 2:1.
– Imamo dosta neizvjesnu ligu. U Europi uvijek postoje tri ili četiri kluba koji osvajaju prvenstva, imaju najviše novca i najbolje igrače. U Americi svaka momčad može osvojiti prvenstvo. U zadnje dvije prvenstvene utakmice LA Galaxyja smo pobijedili rezultatom 3:0. Postigao sam tri zgoditka. Zahvaljujući Beckhamu i ja sam zgrabio komadić slave, u šali znam reći da sam prošle godine dao više intervjua nego u čitavoj karijeri, skromno će Ražov koji je svojim igrama u gradskim derbijima posramio i superzvijezdu Beckhama.
“Stroj za golove”
Rođeni je strijelac, posebno opasan u kaznenom prostoru, vrstan realizator i najbolji egzekutor u MLS-u. S obzirom na kvalitetu, svu raskoš talenta, umjesto u Realu, Bayernu, Arsenalu, nekoliko sportskih ozljeda ga je zaustavilo na putu prema Europi”, piše na internet stranicama MLS-a i planetarnog YouTubea na kojim se vidi sva nogometna raskoš ovog Amerikanca s hrvatskom putovnicom i ljubavlju prema Škabrnji, rodnim mjestom njegovih roditelja, Anđele rođ. Bilaver i Mile Ražova, koji su se 1970. godine u potrazi za boljom korom kruha iz Škabrnje otisnuli u obećanu zemlju. Pored roditelja veliku podršku ima i od godinu dana starije sestre Marijane.
– Kako je moj otac Mile igrao nogomet u poluprofesionalnoj nacionalnoj ligi i ja sam s 10 godina započeo ozbiljnije trenirati nogomet. Ovaj sport me “zarazio” svojom jednostavnošću – dvije cigle kojima se označi gol i lopta su sve što treba. Nogomet je povrh toga najdemokratskiji sport. Mogu igrati svi. I mršavi, i debeli, i visoki i niski, i brzi i spori… Nogomet je oduvijek bio moj izbor i uvijek sam želio živjeti od njega, ali htio sam se i školovati, jer sam, uz ostalo, želio imati alternativu, priča Ražov dodajući kako je za školovanje izabrao kalifornijsko sveučilište – UCLA college u Los Angelesu.
Sportske momčadi ovog sveučilišta koje se natječu pod nazivom “The Bruins” pobijedile su na 120 nacionalnih prvenstava i na 99 prvenstava u organizaciji NCAA (National Collegiate Athletic Association) do 2006., više od svih ostalih sveučilišta. Studenti dolaze iz čitavog SAD-a i iz više od 100 stranih zemalja, upoznaje nas Ražov dodajući kako je obrazovanje najvažnije – “conditio sine qua non” uspjeha u bilo kojoj profesiji.
– Neuk čovjek vrlo rijetko može uspjeti, čak i u sportu, u kojem je talent strahovito bitan preduvjet uspjeha. Znanje je sve. Naravno da u životu ima mnogo važnijih stvari od nogometa. Mnogo je važnija obitelj. Strahovito je važno zdravlje, bitni su prijatelji, pa odnosi s ljudima. Teško je tako visokim životnim vrijednostima približiti nogomet, no unatoč mnogim bitnijim stvarima, moja definicija nogometa oduvijek je ista: nogomet je moj život.
– Nogomet je sport gdje se može zaraditi puno novca. A tu opet dolazi u pitanje koliko je nogometaš dobar. Ako si bolji, dobit ćeš više, ako si slabiji manje, ali i to će biti dosta. No smatram da sve počinje od malenih nogu. Meni je otac Mile govorio da bez truda i muke nema nauke. Ja sam išao normalnim putem kao i svi dečki: škola, nogomet, pa i djevojke, nabraja vječni mladić Ante.
Nastupi za SAD
Na zadnjem popisu igrača nogometne reprezentacije Sjedinjenih Država od ukupno 19 igrača samo trojica dolaze iz Amerike (Donovan, Mastroeni i Antin suigrač Bornstein), dok su ostali igrači oni koji već igraju za europske klubove.
– U američkoj reprezentaciji kod Bore Milutinovića debitirao sam kao 18-godišnjak na prijateljskoj utakmici protiv Urugvaja. Odigrao sam 29 reprezentativnih utakmica, prošao dva kvalifikacijska ciklusa za Svjetska nogometna prvenstva 2002. i 2006. godine, postizao zgoditke za reprezentaciju, igrao spektakularnu kvalifikacijsku utakmicu u Meksiku s istoimenom reprezentacijom pred 120.000 fanatičnih Asteka, no nažalost nisam vidio Japan i Njemačku. Nisam imao sreće. Što zbog ozljede, što zbog odabira trenera uvijek sam ostao onaj prvi prekobrojni, sa smješkom se prisjeća Ražov koji je u svojoj dosadašnjoj karijeri igrao za LA Galaxy, Chicago Fire, pa jednu godinu španjolskoj drugoj ligi gdje je za Racing Ferrol u 20 utakmica postigao sedam zgoditaka. Nakon Španjolske se opet vratio u Chicago Fire, od kud ga je profesionalni put odveo u New York Red Bulls da bi se osnivanjem novog kluba u posljednje dvije godine skrasio u Chivas USA. Igrao je u momčadima s Donovanom, Djorkaeffom, Stoičkovom, Novakom, Kubikom, Sequeirom, Antom Jažićem…
– Dok sam 2001. godine igrao u Španjolskoj bio sam na popisu želja trenera Nenada Gračana da dođem u splitski Hajduk. No, zbog čvrstog ugovora s Ferrolom Hajduk nije mogao čekati, pa su izabrali Turkovića iz Zadra. Znam koliko bi taj transfer značio navijačima Hajduka kojih i u Kaliforniji ima jako puno i koji žive za “bijele”, žao mi je što se to nije ostvarilo, govori Ražov kojem je tada kao 27-godišnjem napadaču propala jedinstvena prilika da dođe u zemlju korijena, što je bila i neskrivena želja njegove obitelji.
– Kako se MLS liga igra od veljače do prosinca, već gotovo 20 godina u Škabrnji nisam bio preko ljeta. To me jednostavno ubija, žali se Ante “sanjajući” pritom ljetni odmor u Škabrnji, možda čak i više nego ponovni poziv u američku nogometnu reprezentaciju.
Priči nikad kraja, nogomet je Antin način života, bezbroj događaja na reprezentativnim i ligaškim utakmicama, turnirima, osvojenim prvenstvima i kupovima, najdražem zgoditku, putovanjima, američkim djevojkama, Los Angelesu, Beckhamaniji… Nadamo se da ni ideja o povratku u domovinu neće ostati neostvarena, te da ćemo barem na zalasku karijere moći uživati u majstorijama našeg Škabrnjana koji se dokazao u svijetu, a u Hrvatskoj nije dobio priliku.
_________________________
Dva gola do najboljeg svih vremenaAnte Ražov član je kluba Deportivo Chivas USA iz Los Angelesa u Kaliforniji u nogometnoj ligi Sjeverne Amerike, poznatije pod nazivom Major League Soccer (MLS), a nakon dugogodišnje karijere nedostaju mu tek dva zgoditka da postane najbolji strijelac svih vremena. Teški golgeter “ubojitih” manira, visok 186 centimetara i 80 kilograma, u prošlom prvenstvu u 25 utakmica postigao je 11 zgoditka i ukupni učinak američke karijere podigao na čak 109 zgoditaka. Najbolji strijelac svih vremena još uvijek je Bolvijiac Jaime Moreno, no ne sumnjamo da će i taj rekord u sljedećoj sezoni pasti.
_______________________
U Americi igrao i najveći od velikih Publicitet sličan Beckhamovom već je izazvao jedan igrač u američkoj ligi, i to najbolji svih vremena – Pele, koji je 1975. debitirao za New York Cosmos. Više od 75.000 gledatelja nazočilo je njegovoj posljednjoj utakmici u Sjevernoameričkoj ligi, kada je jedno poluvrijeme odigrao za Cosmos, a drugo za Santos. Međutim, unatoč Peleu, Cruyffu, Eusebiju, Beckenbaueru, Teofiliu Cubillasu, Peteru Shiltonu i drugim svjetskim zvijezdama koji su u zalazu karijere igrali u Sjevernoameričkom prvenstvu, nogomet u SAD-u živio je u sjeni velikih američkih sportova, sve do dolaska Beckhama, kada je interes za “soccer” opet oživio.