Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Hajduk za desetku, Zadar odličan

Autor: Z L

10.01.2009. 23:00
Hajduk za desetku, Zadar odličan

Foto: Vedran SITNICA



Završni dan Dvoranskog prvenstva otvorili su  najljući rivali Hajduk i Dinamo. Pred više od 7.000 ljudi  susret su na najljepši način  otvorili Splićani i to pogotkom Jerteca u 4. minuti. Hajduk je nastavio s pritiskom na  Dinamov gol što ubrzo donosi  ploda. Ibričić kao na pladnju  poslužuje usamljenog Aračića  kojemu nije bilo teško plasirati loptu u mrežu iza leđa  Kelave. Niti dvije minute poslije na scenu stupa Senijad  Ibričić koji efektno s desne  strane malo iskosa buši Kelavu i dovodi u delirij sveprisutno gledateljstvo. Dinamo je na svoju priliku čekao  čak 11 minuta kad je Mandžukićev pokušaj s deset metara prohujao pored Tomićeve vratnice. Prve četiri minute drugog dijela su protekle  mirno, da bi se atmosfera  zahuktala ulaskom male skupine BBB-a u dvoranu što je  popraćeno burnim negodovanjem Torcide. Šest minuta  se čekalo na prvi udarac na  vrata. Pokušaj Tomasova je  ipak ukrotio Kelava. Modri  ipak uspijevaju smanjiti u 20.  minuti preko Sivonjića i Marijan Vlak odlučuje povući  vratara iz igre kako bi pokušali stići Splićane, no ta  taktika se pokazala neuspješnom jer vratar Hajduka Tomić koristi nepažnju Dinamovih igrača i preko cijelog  terena, rukom, kao u nekoj  rukometnoj utakmici pogađa  suprotni gol. Do kraja je Dinamo uspio samo smanjiti  preko Pivarića, a konačni rezultat postavlja Jertec u zadnjim sekundama i tako su  Splićani s devet čistih pobjeda  došli do finala.
Zadar slomio Zagreb u  nastavku
Drugi polufinalni dvoboj  između Zadra i  Zagreba bolje otvaraju gosti koji  su na terenu dosta visoko i imali  terensku nadmoć. Opasno je s  dva udarca zaredom zaprijetio  Parlov, Ali je Vuković bio na  mjestu. Zadrani  se javljaju prvi  put u 6. minuti  kada je Batkoski  iščeprkao loptu  na metar od vratara Zagreba, ali  se lopta zaustavlja na stativi.  Ipak pritisak pjesnika se isplaćuje nakon što je Parlov  odlično uposlio Krstanovića  kojemu nije bilo teško s dva  metra ubaciti loptu u gol. U  drugom poluvremenu puno  agilniji Zadar koji opasno prijeti preko Župana i Ljubičića,  ali onda Zadar ekspresno postiže čak tri pogotka zaredom.  Batkoski, Ljubičić pa Terkeš  podižu svojim pogocima više  od 7.000 ljudi na noge. Zagrebaši su u tim trenucima  izgledali kao na ekskurziji ne  vjerujući što im se događa.  Pokušavaju tada pjesnici preko Jurendića, ali neuspješno.  Zato se na drugoj strani otvorilo Terkešu koji je ponovno probušio vratara Škorića i odveo Zadrane na tri  razlike (4:1). No, plavi su  nastavili s jurišom na gol  Zagreba tako da je batkoski  uspio do kraja postići i drugi  pogodak na susretu što je bio  znak da veselje na tribinama  može započeti. Finale baš po  guštu publike, dva dalmatinska kluba u borbi za titulu  dvoranskog prvaka u nogometu.
Šuker četiri puta  strijelac
Između dva polufinala i  utakmica za treće i prvo mjesto, revijalnu su utakmicu odigrali selekcije Grada Zadra i  Prve HNL. Završilo je 5:2 za  momčad Prve HNL, za koju  su strijelci bili Asanović i  četiri puta Šuker.
Utakmica za treće mjesto je  bila zagrebački derbi između  Dinama i Zagreba. Mrežu pjesnika u 6. je minuti načeo Bišćan, a tri minute kasnije je 2:0.  Iskosa je loptu lijepo u kut  plasirao novopridošli Sivonjić,  ali Mujdža nakon slobodnog  udarca smanjuje na 2:1. No, u  15. je  minuti Šokota lijepo naciljao kut Bašićevih vrata i tako  je Dinamo poveo 3:1. Pjesnici  zadnju četvrtinu susreta pritišću na gol butine i uspijeva im  preko Oršulića smanjiti rezultat  na 3:2. Osokoljeni Zagrebčani  navalili su po izjednačenje i  umalo im je uspjelo nakon šuta  Mujdže vratiti rezultat na početak. No, istom igraču to uspijeva desetak sekundi prije  kraja. Pogađa Butininu mrežu  za izjednačenje i kaznene udarce. Bišćan i Oršulić, prvi izvođači za svoje momčadi bili su  precizni. Nakon njih pogađali  su Sammir, Krstanović i Lovren, a treći izvođač za Zagreb,  Ivan Parlov nije uspio prevariti  Butinu. Ovaj brani njegov udarac i tako kasnije pruža priliku  Hrgoviću da s bijele točke donese pobjedu modrima što ovaj  i čini. 
Dalmatinska fešta
Finalni je susret donio pravu dalmatinsku feštu. Dvoboj  Hajduka i Zadra pratilo je  oko sedam tisuća gledatelja  na tribinama koji su stvorili  lijep dekor. U drugoj je minuti Ćurjurić dodavanjem od  mantinelu poslužio Bećirija  čiji udarac sjajnom paradom  skida Tomić. Samo minutu  kasnije slična akcija. Ponovno je dodavač Ćurjurić, Terkeš puca s otprilike devet  metara, ali Tomić je ponovno  siguran. No, prvi u vodstvo  dolazi Hajduk. Gabrić je  oduzeo loptu Ćurjuriću, dodao Liniću koji pogađa Ježininu mrežu za 1:0. U šestoj  minuti Aračić kao na pladnju  poslužuje Gabrića koji odlično prima loptu, ali u završnici je neprecizan. Župan  potom dalekometnim udarcem prijeti vrataru splitskih  bilih, ali ovaj je otklonio i tu  opasnost. U devetoj minuti  Tomasov je ispremiješao cijelu obranu Zadra, poslužio  Oremuša koji nema težak  zadatak, pa tri minute prije  kraja poluvremena bili vode  2:0. Pokušali su Zadrani smanjiti, ali je Tomićeva mreža  do kraja prvoga dijela ostala  sačuvana. U 14. minuti bili  opasno prijete, preko Gabrića i Aračića, ali Ježina oba  puta odlično brani. Minutu  kasnije Ibričić se nalazi na  pravome mjestu i Hajduku  donosi 3:0. Župan i Ćurjurić  imaju sjajne šanse za gol, a  nakon jedne takve je loptu  doslovce ugurao u gol Terkeš. No, u istoj minuti Tičinović topovskim udarcem  od stativu vraća tri gola prednosti bilima. Špina se otvorila Zadranima, pa Terkeš  pogađa ispod Tomića za 4:2.  Pokušavaju Zadrani smanjiti  s igračem više (Župan umjesto Ježine), ali rezultat se  do kraja nije promijenio.
 


Svilokos nagradio Rašu


Junački potez i prisebnost mladoga Marka Raše, nogometaša  Zadra, kad je priskočio u pomoć unesrećenom sudcu Vladi  Svilokosu nisu ostali nezamijećeni. Uručenje žutog dresa pred  početak druge polufinalne utakmice između Zadra i Zagreba, i to  iz ruku samog Vlade Svilokosa, popraćeno je burnim ovacijama  sveprisutnog gledateljstva. Vlado Svilokos se tako pojavio na  mjestu nesreće niti 24 sata nakon, u odličnom stanju te je  uručenjem simboličnog dara mladom Raši zahvalio na pravovremenoj reakciji. Sigurno je Raši i svima prisutnima najveća  nagrada bila vidjeti Svilokosa živog i zdravog.
– Osjećam se vrlo dobro, međutim, ovo je prvi alarm u mom  životu, jer mi se ovakav napad nije dosad dogodio. Cijeli život  sam u sportu, treniram svakodnevno i sa svojih 39 godina sam se  osjećao vrlo moćno. Sutra idem ustanoviti u KC Dubravu u čemu  je problem, pa da vidim mogu li se baviti suđenjem. Moram  istaknuti mladog dečka Rašu koji mi je tako prisebno uskočio  pomoći i moram priznati da je zadivljujuća prisebnost tog  mladića koji je tako reagirao, što je velika rijetkost danas kod  mladih. Zahvalan sam mu do kraja života – rekao je oporavljeni  Svilokos.




 
 


Mnogo poznatih na završnici


Posljednjega dana Dvoranskoga prvenstva u Dvorani Krešimira Ćosića viđena su mnoga poznata lica iz sportskoga, ali i političkoga svijeta. Bili su tu Ćiro Blažević, Davor Šuker, Aljoša Asanović, glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić, zatim gradonačelnici Zadra i Zagreba Živko Kolega i Milan Bandić, potom ministar Božidar Kalmeta i još mnogi drugi.


 


Novi incidenti


Nakon regularnog dijela utakmice za treće  mjesto između Dinama i Zagreba, u dijelu  gledališta blizu BBB-a zapaljena je baklja i  bačena prema navijačima zagrebačkih modrih.  Oni su tu istu baklju vratili natrag, a incident  većih razmjera spriječila je postrojba interventne policije koja je ušla u gledalište i kordonom  odvojila zaraćene strane. Treba naglasiti kako  je u dijelu tribine u koju su ušli “specijalci” bilo i  male djece, ali srećom, veći izgredi su izbjegnuti. No, ovo je zasigurno još jedna mrlja  ovoga Dvoranskog prvenstva, nakon nereda  prijašnjih dana. No, valja pohvaliti Torcidu koja  se u finalnoj utakmici skandiranjem prisjetila  tragično preminulog Hrvoja Ćustića što su gledatelji pozdravili trominutnim pljeskom.