Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zatražena smjena Eduarda Vickovića

Autor: Damir Maričić

10.01.2009. 23:00
Zatražena smjena  Eduarda Vickovića

Foto: Vedran SITNICA



Za smjenjivanje je potpise stavilo 10 od 19 članova Skupštine Obrtničke komore što načelno čini potrebnu većinu. Tijekom ovog mjeseca valja očekivati rasplet, odnosno izvanrednu skupštinu


 
U Obrtničkoj komori Zadarske županije zapremljen je zahtjev dijela  članstva Skupštine Komore za  izvanredno zasjedanje s traženjem izglasavanja nepovjerenja sadašnjem predsjedniku  Obrtničke komore Zadarske  županije Eduardu Vickoviću  kao jednom točkom dnevnog  reda.
Nastavak je to burne sjednice Skupštine pred blagdane na kojoj se pojavio i predsjednik Hrvatske obrtničke  komore Mato Topić dajući  potporu onom dijelu članova  Skupštine koji tako razmišljaju. Za smjenjivanje se izjasnio veći dio članova Skupštine iz Udruženja obrtnika  Zadar predvođenog Stjepanom Kneževićem, a navodno  se priklonili i članovi iz Udruženja Pag. Skupština inače  broji 19 članova, a ovakav zahtjev legitiman je ako ga potpiše jedna trećina članstva. To  obvezuje na sazivanje takve  sjednice u roku od 30 dana.  Iako je zahtjev navodno zaprimljen uoči Nove godine to  se izvanredna skupština mora  skoro i sazvati.
Iako se može mnogo špekulirati, pa i navoditi niz manje bitnih primjedbi i sporova  između članstva Skupštine,  odnosno onih zadovoljnih,  odnosno nezadovoljnih Vickovićem, osnovno je pitanje  svedeno na odnos ovdašnjih  aktivnih članova u obrtničkom sustavu i nacionalne komore.
Vicković je izrazito aktivan  u sustavu od obnove i ponovne uspostave obrtničkog  komorskog sustava u Hrvatskoj nakon legalizacije putem  Zakona o obrtu, a s članovima, kojih je dio zatražio njegovu ostavku zajednički i svojevremeno prijateljski izgrađivali su sustav u Zadarskoj  županiji kao i na državnoj razini. Očito je da se osim gledanja na buduće djelovanje  obrtnika kroz udruženja i komore jaz pojavio i u međuodnosima ljudi koji su ga do  jučer zajednički izgrađivali.  Sustav komore u međuvremnu je od aktivističkih volonterskih početaka izrastao u  zavodnu snagu sa 100.000 obrta, odnosno preko 250.000  obrtnika i u njih zaposlenih,  što su za Hrvatsku iznimne  brojke. U Zadarskoj županiji  riječ je od 12.500 pa do 13.500  zaposlenih, odnosno gotovo  5.500 obrta. Nacionalni sustav  je razveden diljem zemlje s  vjerojatnom ekonomskom bazom od gotovo stotinjak milijuna kuna.
 Sve se to događa netom što  se u zadarskom Udruženju  obilježila 40-obljetnica osnivanja i podsjetilo na tadašnje  teške početke.
 U svakom slučaju tijekom  ovog mjeseca valja očekivati  rasplet, odnosno izvanrednu  skupštinu.