Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Đakić: Ako je kriv, neka odgovara

Autor: Suzana Bandić

10.01.2010. 23:00
Đakić: Ako je kriv, neka odgovara

Foto: Filip BRALA



Zbog pokušaja ubojstva danas je istražnom sucu Županijskog suda u Zadru, Borisu Babiću, prepraćen Hrvoje Đakić (23) iz Pitomače, sin Josipa Đakića, saborskog zastupnika HDZ-a i šefa HVIDRA-e.
Njega se sumnjiči da se svojim automobilom “renault kenguro” u nedjelju ujutro oko 5.30 sati u mjestu Preku na otoku Ugljanu namjerno zaletio na 31-godišnjeg Zadranina Predraga Vukčevića, no srećom, pritom ga je samo lakše ozlijedio.
Incidentu su svjedočili jedan slučajni prolaznik i Vukčevićev prijatelj, inače redar u disko klubu u mjestu Ugljan, ispred kojega se svega sat vremena ranije Đakić sukobio s dvojicom mladića iz mjesta Lukoran u dobi od 18 i 22 godine. Navodno je povod sukobu bio Đakićev naglasak i alkohol pod čijim utjecajem su bili sva trojica. Vukčević, koji je tu večer u disko klub došao kao gost u noćni provod, umiješao se u njihovu svađu kako bi spriječio fiztički obračun te se potom zajedno s gopdinu dana mlađim prijateljem automobilom odvezao u trajektno pristanište u Preku. No, Đakić mu je tu intervenciju zamjerio te ga je krenuo slijediti vozeći za njim. U mraku, svega nekoliko metara od Vukčevićeva automobila on je čekao povoljnu priliku, a kad su se oni iskrcali, naglo je startao i oborio ga na asfalt. Kako bi se obranio od napada, Vukčevićev prijatelj je potom kamenom razbio staklo na vratima Đakićeva automobila koje se rasprslo. Đakić je pobjegao, a on je prijatelja odvezao u prečku Hitnu pomoć koja mu je sanirala ozljede i potom ga prevezla na Odjek kirurgije u Opće bolnice u Zadru odakle je potom, sa sedam šavova na glavi, otpušten na kućnu njegu. 
Svega 15-tak minuta nakon incidenta policajci su mladog Đakića uhitili i u lisičinama prepratili u policijsku postaju u Zadru gdje je protiv njega, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, podignuta kaznena prijava zbog pokušaja ubojstva. Podvrgnut je i alkotestiranju kojim je utvrđeno da je bio pod utjecajem od 1,28 promila alkohola.
Pred istražnim sucem Borisom Babićem on se branio šutnjim, a za svoju je obranu angažirao dva odvjetnička ureda; Pavlović i Kotlar i partneri. Sudac Babić mu je odredio jednomjesečni pritvor zbog mogućnosti od utjecaja na svjedoke.
HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić u telefonskom nam je razgovoru potvrdio da jest riječ o njegovom sinu napomenuvši kako je on punoljetan te da stoga sam odlučuje o svojim postupcima i snosi posljedice zbog njih.
– On ima svoju obitelj, suprugu, jedno dijete i drugo na putu. Ima 23 godine i trebao bi kao i svatko drugi odgovarati pred Zakonom za svoje postupke. Jučer ujutro me je nazvao i rekao mi da su ga neki mladići napali, a da se on branio. Ja sam ga podsjetio kakvo ponašanje sam od njega oduvijek očekivao i rekao mu da mora odgovarati ako je kriv, a ako nije, neka si uzme odvjetnika i brani se. Što drugo ja mogu? Osim toga, budući smo se ja i njegova majka rastavili odavno, on nije ni odrastao uz mene, niti sam ga ja odgajao. Čujemo se dva do tri puta godišnje i to je sve. Zadnjih mjesec dana on je na otoku Ugljanu boravio jer je njegova tvrtka Zagreb Transport kooperant za izvođenje nekih radova u Lamjani – kazao je Đakić dodavši kako mu je žao zbog svega no da se on neće miješati u ovaj slučaj jer je “zakon za sve isti”.