Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

I Zadrani boluju od južine

10.01.2011. 23:00
I Zadrani boluju od južine


Najčešće dolaze zbog lošeg općeg stanja, klonulosti, slabosti, najčešće je to odraz oscilacije krvnog tlaka. U svojoj dugogodišnjoj praksi imala sam priliku vidjeti svega dvije osobe koje su negativno reagirale na buru, dok ih na jugo mnogo više, dodala je dr. Karuloto
Iznadprosječno toplo vrijeme neuobičajeno za mjesec siječanj koji je izazvala južina nepovoljno utječe na zdravlje, ali i na raspoloženje i psihu. Liječnica opće medicine Bernarda Kaurloto kazala je da južinu najviše osjete starije osobe i kronični bolesnici, ali i oni koji imaju problema s krvnim tlakom, kao i pulmološki bolesnici.
– Pritužbe pacijenata zbog južine uobičajene su u ordinaciji. Naime, nagla promjena temperature, a uz to i oblačno i sumorno vrijeme, utječu na zdravlje, ali i na raspoloženje. Čim zapuše jugo drukčije miriše ozon pa je logično da će i psihofizičko stanje kod čovjeka biti drukčije, kazala je Kaurloto.
Na naglu promjenu temperature najteže reagiraju meteoropati. Dr. Kaurloto kazala je da su se nekada samo starije osobe žalile na glavobolju, bolove u kostima i zglobovima kod promjene vremena, zahlađenja ili kiše.
– Danas znamo da se dobna granica pomaknula tako da skoro sve osobe na određeni način reagiraju na nepovoljne vremenske prilike. Posljednjih godina primjetno je da sve više osoba mlađe životne dobi nepovoljno reagira na južinu. Razlog tome je, možemo pretpostaviti, užurbani i stresni život, dodala je sugovornica.
No osim što jugo nepovoljno utječe na kompletnu zdravstvenu sliku, ovakvi vremenski uvjeti za sobom donose porast viroze i gripe koji u kombinaciji mogu biti pogubni.
– Najčešće dolaze zbog lošeg općeg stanja, klonulosti, slabosti, često je to odraz oscilacije krvnog tlaka. U svojoj dugogodišnjoj praksi imala sam priliku vidjeti svega dvije osobe koje su negativno reagirale na buru, dok jugo smeta mnogo više, dodala je dr. Kaurloto.
Južina je privremeno otpuhala zimu, no pravo zimsko vrijeme očekuje se posljednjih deset dana mjeseca siječnja, kad bi trebalo, kako kaže meteorolog Duško Kraljev, doći do pada temperature te će zavladati prava zima.
– Već sutra očekujemo prestanak juga te okretanje na sjeverozapadni vjetar. No i dalje se nastavlja toplo, ugodno ranoproljetno vrijeme praćeno slabim vjetrom, kazao je Kraljev.
Povezanost juga s raspoloženjem potvrdio je i Kraljev.
– Jugo sa sobom donosi veće količine vlage koja negativno utječe na zdravlje i raspoloženje. Osobito na psihu utječe suho jugo bez kiše koje često izaziva razdražljivost, zaključio je Kraljev.