Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Odluka o saslušanju bivšeg premijera

10.01.2011. 23:00
Odluka o saslušanju bivšeg premijera


Pripreme za suđenje bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu i ostalim optuženicima u aferi Spice približavaju se kraju. Sutra će na Županijskom sudu biti održano pripremno ročište u predmetu Podravka na kojem će sud odlučiti hoće li od USKOK-a zatražiti nadopunu istrage ili će prihvatiti optužnicu kako je napisana.
– Obrane svih okrivljenika već su predale odgovore na optužnicu, a očekujem da će sutra sudu biti podneseni i dokazni prijedlozi, rekao nam je Ante Madunić, odvjetnik Darka Marinca.
Obrane okrivljenika iz afere Spice su, podsjetimo, tijekom istrage iskoristile zakonsku mogućnost i same ispitivale svjedoke. Međutim, iskazi koje su prikupili nemaju dokaznu vrijednost, već su u razini službenih zabilješki. Poneki svjedoci koje je ispitala obrana potom su bili pozvani i pred USKOK. Od suda će odvjetnici stoga tražiti ispitivanje svih onih za koje su tijekom istrage utvrdili da bi njihova saznanja mogla biti korisna okrivljenima.
Među osobama koje su obrane okrivljenih pozivale na ispitivanje tijekom istrage su i bivši premijer Ivo Sanader, bivši glasnogovornik Vlade Ratko Maček, te još nekolicina političara povezanih s koprivničkom regijom, poput čelnika HSS-a Josipa Friščića i koprivničkog gradonačelnika Zvonimira Mršića. Sanadera nisu uspjeli ispitati, jer je optužnica podignuta prije datuma za kojeg je bilo predviđeno saslušanje, ali obrane podravkaša svejedno će tražiti da ga ispita sud. Ukoliko sud to prihvati, a Sanader i dalje bude u ekstradicijskom pritvoru u Austriji, njegovo saslušanje provest će se videolinkom.
Bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i ostale USKOK optužuje da su zloporabama položaja i ovlasti oštetili koprivničku prehrambenu tvrtku Podravku za nešto više od 400 milijuna kuna. Polančecu se stavlja na teret da je, zajedno s Darkom Marincem i Milanom Horvatom, povezao ostale okrivljene s ciljem stjecanja većinskog vlasništva nad Podravkom. Kao što smo u više navrata izvještavali, priča oko afere Spice počela je stjecanjem 10,64 posto dionica Podravke, koje je varaždinska Fima kupila kreditom od Merryl Lyncha. Obrane tvrde da je tih 10,64 posto dionica Fima kupila da se Podravka obrani od neprijateljskog preuzimanja, no USKOK smatra da je to bio prvi korak u operaciji Spice.