Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Purda u pritvoru najmanje 40 dana

10.01.2011. 23:00
Purda u pritvoru najmanje 40 dana


O slučaju Purda razgovarat će sutra u Zagrebu hrvatski i srpski glavni tužitelji Mladen Bajić i Vladimir Vukčević te ministri pravosuđa Dražen Bošnjaković i Snežana Malović
Izgledi Vukovarca Tihomira Purde da u dogledno vrijeme izađe iz pritvora sve su manji. Purda se trenutno nalazi u tzv. “privremenom pritvoru” dok Srbija ne podnese zahtjev za izručenjem i popratnu dokumentaciju. Taj pritvor može potrajati maksimalno 40 dana, međutim, Specijalno tužilaštvo za ratne zločine Srbije jučer je izdalo priopćenje u kojem ocjenjuje da “postoji dovoljan stupanj osnovane sumnje o postojanju elemenata krivičnog djela ratnog zločina”, što ukazuje da će Srbija inzistirati na njegovom progonu.
– Ratni zločin je jako teško kazneno djelo. Međutim, suditi čovjeku koji je prošao logore i sam bio žrtva ratnog zločina u Srbiji? Zamislite kakvo bi to suđenje bilo. Ne vjerujem da Tihomir Purda u Srbiji može dobiti pravično suđenje, rekao nam je Purdin sarajevski odvjetnik Dražen Zubak.
Dvije faze revizije
Specijalno tužilaštvo za ratne zločine priznalo je jučer da se radi o predmetu pokrenutom početkom devedesetih godina u vojnom tužiteljstvu, ali je napomenulo da je 2004. godine taj predmet prošao prvu fazu revizije. Tek je trebao proći drugu fazu u kojoj će predmete ratnih zločina tužitelji iz Srbije revidirati u suradnji s tužiteljima iz Hrvatske.
– Postoji mogućnost da se nakon te revizije predmet Tihomira Purde ustupi Hrvatskoj na postupanje. Međutim, o tome tek trebaju razgovarati glavni tužitelji Vladimir Vukčević i Mladen Bajić te ministri pravosuđa Snežana Malović i Dražen Bošnjaković. Vladimir Vukčević i Snežana Malović dolaze sutra u Zagreb povodom cijele ove situacije, rekao nam je glasnogovornik Specijalnog tužilaštva Bruno Vekarić.
Purdin odvjetnik Dražen Zubak ipak upozorava da njegov klijent, prije toga, najprije mora biti izručen Srbiji, pa onda provesti izvjesno vrijeme tamo u pritvoru, dok se formalni postupak ustupanja kaznenog progona ne dovrši.
Tjeralica iz 2007.
Prvu tjeralicu za Purdom raspisao je 5. srpnja 2007. godine beogradski Interpol. Nakon što su o toj tjeralici obaviještene hrvatske vlasti, održan je sastanak predstavnika MUP-a, Državnog odvjetništva i Ministarstva pravosuđa na kojem je zaključeno da se po tjeralici neće postupati budući da se radi o hrvatskom državljaninu koji ne može biti izručen zbog ustavnih ograničenja.
Budući da je tjeralica pokrenuta u predmetu pokrenutom još početkom devedesetih te budući da je Purda bio u logorima u Srbiji, o svemu je obaviješten i Interpol. Lani u srpnju postignut je i dogovor o novim smjernicama za takvu vrstu tjeralica među dvjema zemljama. Utvrđeno je pravilo da zemlja čiji se državljanin traži može izraziti prigovor na tjeralicu, koja onda neće biti raspisana.
– Već smo izrazili više takvih prigovora i tjeralice nisu bile raspisane. Ali te se smjernice odnose samo na tjeralice raspisane nakon njihovog donošenja, a u ovom slučaju tjeralica je raspisana ranije, kazao nam je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec.
 


Odavanje tajne?


Sugovornici našeg lista iz pravosuđa i Državno odvjetništvo odbacili su optužbe političara da su morali obavijestiti građane koje susjedne države traže zbog ratnog zločina, pa tako i Tihomira Purdu i drugu dvojicu hrvatskih državljana koji su s njim na tjeralici. Bilo kakva obavijest o tjeralici značila bi, tvrde sugovornici našeg lista, odavanje službene tajne.




 


Kosor razgovarala s Tadićem o Purdi


Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor razgovarala je jučer poslije podne telefonom sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem o rješavanju slučaja hrvatskog branitelja Tihomira Purde, priopćio je ured predsjednice vlade.
Zajedničko stajalište, prema priopćenju, jest da o ovom slučaju, kao i o ostalima, razgovore nastave ministri pravosuđa dviju zemalja.
Uvažavajući načelo transparentnosti, predsjednik Tadić i premijerka Kosor složili su se da hrvatski i srbijanski ministri pravosuđa usklade stvarne popise osoba protiv kojih je započet bilo kakav postupak, navodi se u priopćenju.
O razgovoru je izvijestio i ured srbijanskog predsjednika, koji navodi da je do razgovora došlo na poticaj predsjednice hrvatske vlade.