Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sanacija Baštijunskog briga ostaje briga i ove godine

10.01.2011. 23:00
Sanacija Baštijunskog briga ostaje briga i ove godine


Prema trenutačnoj gruboj procjeni najviše sredstava trebalo bi se utrošiti za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda i to oko 7 milijuna kuna, Za potrebe održavanja čistoće, odlagališta komunalnog otpada, uključivši i daljnju sanaciju odlagališta Baštijunski brig predviđen je iznos od 2.200.000 kuna
Prema proračunu, biogradska gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Ivanom Knezom za gradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture u Biogradu na Moru u ovoj 2011. godini planira utrošiti 16.760.000 kuna. Programom gradnje obuhvaćene su javne površine, nerazvrstane ceste, javna rasvjeta, groblja, opskrba pitkom vodom, odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda, održavanje čistoće te odlaganje komunalnog otpada.
Za radove na javnim površinama i održavanju čistoće ove godine nisu predviđena ulaganja, dok će se sredstva za ostale spomenute djelatnosti financirati iz sljedećih izvora. Iz komunalnog doprinosa 6.260.000, iz Proračuna grada Biograda za ovu godinu 2.200.000 kuna te iz naknade za koncesije u iznosu od 800.000 kuna. Preostali iznos od 7.500.000 kuna namjerava se osigurati od prihoda iz proračuna RH i to oko 7.000.000 kuna, a preostali od 300 i 200 tisuća iz proračuna Zadarske županije te prihoda iz općinskih proračuna.
Iako su troškovi gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture procijenjeni na temelju važećih cijena gradnje takvih ili sličnih objekata u vrijeme izrade ovog programa, točan opseg i vrijednost radova utvrdit će se tek nakon pribavljanja izvedbene tehničke dokumentacije i provedenog postupka javne nabave. No prema trenutačnoj gruboj procjeni najviše sredstava trebalo bi se utrošiti za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda i to oko 7 milijuna kuna. U sklopu tog projekta podrazumijeva se gradnja uličnih odvodnih kanala s odvodnim cjevovodom i revizijskim oknima, sabirnih kanala, kolektora crpnih stanica i sl. kao i gradnja centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s pratećim infrastrukturnim objektima te izgradnja tzv. kičme sustava odvodnje otpadnih voda – primarna mreža – a koja se ostvaruje na temelju posebnog programa i izvora financiranja.
Tako će se spomenuti iznos od sedam milijuna kuna namaknuti iz Proračuna grada i to u iznosu od 5.300.000 kuna, tisuću iz naknade za koncesije te iz naknade za priključenje 800.000. Za radove na mreži nerazvrstanih cesta na području grada Biograda predviđen je iznos od 2.900 tisuća kuna, a namjerava se osigurati iz komunalnog doprinosa.
Među brojnim zahvatima u planu su izrada projektne dokumentacije, gradnja i nadzor za izgradnju pristupnih cesta u novom dijelu industrijske zone, servisnoj zoni Bučina te poslovnoj zoni pretežito trgovačke namjene. Istodobno se za troškove planirane izgradnje objekata i uređaja javne rasvjete planira utrošiti 2.360.000.
Za potrebe održavanja čistoće, odlagališta komunalnog otpada, uključivši i daljnju sanaciju odlagališta Baštijunski brig predviđen je iznos od 2.200.000 kuna. Za opskrbu pitkom vodom, kao i uređenje te proširenje i održavanje gradskog groblja predviđeni su iznosi od oko jedan milijun kuna.