Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ulaganje za bolju budućnost Nina

10.01.2011. 23:00
Ulaganje za bolju budućnost Nina


Ninska Gradska uprava s gradonačelnikom Emilom Ćurkom i ove je godine, na prijedlog Upravnog odjela za društvene djelatnosti, odlučila dodijeliti darovitim studentima i učenicima iz grada Nina i njegovih pet prigradskih mjesta učeničke i studentske stipendije za školsku i akademsku 2010./2011. godinu. Nakon raspisanog javnog natječaja, na natječaj se prema zadanim kriterijima javilo osam studenata i petero srednjoškolaca. Gradsko povjerenstvo u sastavu prof. Mirjana Knežević i Željko Radošević obradilo je sve zahtjeve i izvršilo bodovanje nakon čega je utvrđena lista kandidata.
Prema toj listi studentske stipendije u mjesečnom iznosu od po 500 kuna dobili su studenti Iva Veršić iz Ninskih Stanova, Petra Bakić iz Nina, Biljana Poljak iz Žerave Poljaka, Marko Jurlina iz Žerave, Stipe Jurlina i Martina Jurlina iz Žerave, Lucija Pekić iz Nina i Tereza Stulić iz Nina. Učeničke stipendije u iznosu od 300 kuna dobili su srednjoškolci Tonka Vukšević iz Zatona, Ante Surić i Ivana Surić iz Ninskih Stanova, Maja Jaša Šangulin i Marko Poljak iz Žerave Poljaka.
Odlukom davatelja stipendija Grada Nina o uvjetima i kriterijima za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija, studenti će se osloboditi povrata stipendija ako redovito upisuju iduću godinu studija bez ponavljanja te ako završnu godinu studija okončaju u prvoj godini apsolventskog staža. Svi učenici pak oslobodit će se povrata stipendija ako postignu prosjek ocjene od 4,50 do 5,00 za svaku školsku godinu. Učenici koji postignu prosjek između 4,00 do 4,50 morat će vratiti 50 posto dobivenog iznosa. Ove mjere, kako nam je pojašnjeno, korisnike stimuliraju da se potrude oko uspjeha, što će im u konačnici jako puno koristiti pri upisu na određene fakultete. Stipendije će studentima i učenicima biti za lanjske školske mjesece isplaćene retroaktivno.
Gradonačelnik Nina Emil Ćurko poručio je studentima kako je ulaganje u njih – ulaganje u bolje zajedničko sutra.
– Vjerujemo da ćemo unatoč krizi i recesiji i u idućoj godini za ove i slične potrebe osigurati još više proračunskog novca. Za iduću godinu ići ćemo s prijedlogom prema Gradskom vijeću da se još poboljšaju zadani kriteriji kako bi što veći broj studenata i učenika dobio pomoć Grada i to prvenstveno oni studenti i učenici iz zdravstveno-turističkog usmjerenja, jer će takvi kadrovi ovom gradu ubuduće itekako trebati. Bio bih, kao i moji suradnici presretan da oni zaista postignu takve rezultate da dobivene stipendije ne moraju vraćati, rekao je gradonačelnik Emil Ćurko.
Uime nagrađenih učenika i studenata te njihovih roditelja ninskim gradskim čelnicima najtoplije je na predaji stipendija zahvalila najstarija studentica Iva Veršić iz Ninskih Stanova, kazavši uz ostalo da je ovo za njih još jedan poticaj koji će oni svojim znanjem, zalaganjem i ponašanjem zasigurno znati cijeniti te ga kao takvog u konačnici opravdati.