Bajkovita otočna saga

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Sebastian GOVORČIN
Čakavci su podastrli osobitosti poetskog idioma skoro pa svega zadarskog otočja

Čakavci otočnog kruga zadarskog arhipelaga svoju najnoviju sesiju upriličili su bu utorak navečer u MMD Gradske knjižnice. Na inicijativu jednog od njih, iškog šansonijera Atilija Orovića, tim okupljanjem su željeli održati kontinuitet svoga djelatnog postojanja u ovom kulturnom miljeu i prikazati svoje recentne uradke.

Svojom pojavom i sudjelovanjem na ovoj književnoj večeri otočni čakavci su podastrli osobitosti poetskog idioma skoro pa svega zadarskog otočja, od Kukljice preko Dugog otoka i Iža pa sve tamo prema sjeveru do Molata. U tako širokom luku razastrtoj mreži osebujnog zemljovida čuli smo lirske uratke nastale pod uljenicom matere Slavka Govorčina, nostalgični žal za ljepotom otočnih, barguljskih djetinstava Ante Šarunića, razapetost između rodnog otoka i civilizacijskog usuda na kopnu Tomislava Meštrića, lirsku prozaiku odumiranja otoka po Toniju Valčiću s najmanjeg naseljenog jadranskog otoka Ošljaka, lamentacije i brojanice žene u otočnoj svakodnevici po iški Ane Trninić i luški Divne Škara, nepopravljiva raspjevanost Zvone Sutlovića i Atilija Orovića nadahnuta krajolicima okruženim morem, istu zadojenost takvim otočnim mlijekom podržale su i mlađe snage utjelovljene u Zaglavcu Robertu Špralji.

Riječju, spomenute večeri u knjižnici utkala se je bajkovita otočna saga eliptičnog sadržaja baziranog jedinstvenom naturalnom ljepotom otoka unatoč kojoj ti istinski biseri doživljavaju tužan egzistencijalni usud što rezultira pomodarskom rasprodajom te ljepote u kojoj ne (ili kasno) prepoznajemo njeno neprolazno bogatstvo.

A da sve ne bi ostalo na lamentacijskoj tuzi i žalom za prošlošću vremešnih poeta, pobrinule su se mlađahne vokalistice iz zadarske klape Barufa koje su svojim milozvučnim pjevom osladile cjelokupan dojam večeri.U tome im se je pridružio i Atilijo Orović koji je uz pratnju neizbježne gitare sonorno otpjevao nekoliko autorskih šansona.

Još dugo nakon programskog dijela su se uz ćakulu i domaće slastice brojni nazočni nastavili družiti sa "bodulskim pisnicima" nastojeći ući u štos njihova ritma i čakavske rime.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno