Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Cijepljenje je još uvijek moguće

10.01.2012. 23:00
Cijepljenje je još uvijek moguće


Nakon što je krajem prošloga tjedna u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj gripe, uzrokovan virusom tipa A H3N2 Perth, koji je otkriven kod mlađe žene koja je došla iz Italije, Služba za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo obavijestila je epidemiologe te liječnike opće i obiteljske medicine da mogu krenuti s tjednim zbirnim prijavljivanjem gripe.
U zadarskom Zavodu za javno zdravstvo dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju, navodi da u Zadarskoj županiji još uvijek nije službeno evidentiran niti jedan slučaj gripe. Situacija se može promijeniti svakoga trenutka, osobito nakon povratka Zadrana s inozemnih skijališta. Iz tog je razloga, zadarski Zavod za javno zdravstvo, liječnicima opće i obiteljske medicine u Zadru i Zadarskoj županiji, proslijedio okružnice u kojima stoji da mogu službeno početi prijavljivati slučajeve gripe.
Iako je tijek gripe nemoguće predvidjeti, dr. Medić navodi da se u Hrvatskoj očekuje uobičajena sezona gripe. Cijepljenje je još uvijek moguće, a preporučuje se rizičnim skupinama – kroničnim bolesnicima koji imaju povećan rizik od razvoja komplikacija, osobama starijima od 65 godina, onima sa smanjenim obrambenim sustavom uslijed bolesti ili terapije te zdravstvenim djelatnicima. Za te je kategorije cijepljenje besplatno, a ostali cijepljenje plaćaju 65 kuna.
Svi zainteresirani se mogu cijepiti kod svojih obiteljskih liječnika ili u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo. Protiv gripe se mogu cijepiti i djeca i trudnice s kroničnim bolestima kod kojih bi gripa mogla dovesti do pogoršanja simptoma osnovne bolesti.