Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

I guverner Rohatinski je morao odstupiti

10.01.2012. 23:00
I guverner Rohatinski je morao odstupiti


Radi se o etici u obnašanju javnih dužnosti. Čim postoji sumnja da nešto nije u redu, ona se u zrelim društvima nastoji očistiti, kaže Ljubo Jurčić, s čime se slaže i Ivan Lovrinović


Švicarski guverner Philipp Hildebrand podnio je ostavku zbog trgovine devizama koju je izvela njegova supruga Kaysha Hildebrand i pritom ubrala profit od 64 tisuće švicarskih franaka. Nezavisna istraga, koju je naručila Švicarska narodna banka, potvrdila je kako je guvernerova supruga sredinom kolovoza prošle godine kupila 504 tisuće američkih dolara, nekoliko tjedana prije nego što je središnja banka fiksirala tečaj švicarskog franka. Početkom listopada ona je dolare prodala i pritom dobro zaradila.
Slični skandali
Kaysha Hildebrand vodi vlastitu malu tvrtku, ali guverner se dugo branio kako s transakcijama supruge nema nikakve veze. Javnost je, međutim, smatrala kako supruga ne bi mogla zaraditi da u kolovozu nije imala povlaštene informacije o namjeri središnje banke da faktično smanji vrijednost franka. No, pod pritiskom javnosti i nalaza istrage, koju je provela kuća Pricewaterhouse Coopers, guverneru na kraju nije ostalo drugo nego podnijeti ostavku.
Sličan skandal prošloga je ljeta dotaknuo i guvernera HNB-a Željka Rohatinskog. Njegova supruga Marija Rohatinski svoju je malu tvrtku Romah, koja se bavila špediterskim poslovima, prodala najvećoj hrvatskoj kompaniji Agrokoru za dva milijuna kuna, uključući i kuću na zagrebačkom Gornjem Bukovcu. Romah je godinama imao gubitke, ali najvredniji dio njegove imovine – spomenutu kuću u kojoj obitelj Rohatinski danas živi – supruga je naknadno otkupila od Agrokora.
Demokratski deficit
Poznato je kako je Rohatinski prije dolaska na dužnost guvernera radio u upravi Agrokora, pa mnogi sumnjaju da mu je ta tvrtka išla na ruku. No, Agrokor je odbacio takve sumnje, a Rohatinski je našem listu tada rekao da ta kupoprodaja tvrtke nema nikakve veze s njim i HNB-om, već je to odnos dvije privatne pravne osobe s kojima on nije povezan ni vlasnički, ni interesno, niti poslovno. Rohatinski je ostao na dužnosti, dok njegov drugi šestogodišnji mandat na čelu HNB-a istječe u ljeto ove godine.
– U ovim slučajevima ne radi se o kaznenoj ili pravnoj odgovornosti, nego o pitanju etike u obnašanju javnih dužnosti. Čim postoji opravdana sumnja da nešto nije u redu, ona se u zrelim društvima nastoji očistiti. U tome je razlika između političke zrelosti hrvatskog društva i ostalih, kaže profesor Ljubo Jurčić. Slično smatra i njegov kolega s Ekonomskog fakukulteta, profesor Ivan Lovrinović.
– Švicarski je guverner pokazao odgovornost u obnašanju te funkcije i podnio ostavku, a kod nas možete napraviti isto, ili još teže, a da se nikome ništa ne dogodi. To je pokazatelj demokratskog deficita, manjka odgovornosti u Hrvatskoj, tvrdi Lovrinović.


Marić: Velik utjecaj medija




To su dva ista slučaja. Da je švicarskom guverneru dogodilo ono što se dogodilo hrvatskome, opet bi morao podnijeti ostavku, ali kod nas to nije slučaj, primjećuje Goran Marić, zastupnik HDZ-a. Očito je da javnost u Hrvatskoj ne reagira na isti način. Kod nas mediji ne reagiraju na pojave, nego njihove reakcije ovise o tome koliko su kojem pojednicu naklonjeni, tvrdi Marić, aludirajući na ugled koji Rohatinski ima u dijelu domaće javnosti, iako i Hildebrand ima golem ugled u bankarskim krugovima u svijetu.