Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kosor zbog neimaštine odgađa izbore u HDZ-u

10.01.2012. 23:00
Kosor zbog neimaštine odgađa izbore u HDZ-u


Moramo platiti dvorane, glasačke listiće i hranu za veliki broj izaslanika izbornog sabora, a to su nemala financijska sredstva, pojasnila je Kosor novinarima


Sve je više zainteresiranih HDZ-ovaca za mjesto predsjednika stranke i druge visoke dužnosti, ali aktualna šefica Jadranka Kosor još uvijek odgađa odluku o raspisivanju unutarstranačkih izbora. U ponedjeljak navečer gostujući na HTV-u izjavila je da će izbori u HDZ-u biti “ove godine”, a jučer je rekla da će oni uslijediti “uskoro”.
Nakon sjednice predsjedništva Sabora, Jadranka Kosor koja je kao potpredsjednica parlamenta nazočila tom sastanku, novinarima je kao razlog odugovlačenja s raspisivanjem izbora navela HDZ-ove financijske probleme.
– Unutarstranački izbori traju tri mjeseca nose sa sobom određene materijalne troškove. Moramo osigurati novac za zakup dvorana, tiskanje glasačkih listića, nabavu glasačkih kutija i hrane za veliki broj izaslanika izbornog sabora. To su nemala financijska sredstva. A kao što znate mi smo za ulazak u izbornu utrku dignuli kredit i sad ga treba vratiti. Riječ je velikom novcu, očekujemo prve isplate na temelju postignutih rezultata na izborima, rekla je Jadranka Kosor. Dodala je kako HDZ mora osigurati plaće zaposlenima u stranci, takozvani hladni pogon što također iziskuje financijska izdvajanja.
Brižne pripreme
– Sve brižno pripremamo, nište ne prepuštamo slučaju sazvat ćemo sjednicu predsjedništva i donijeti sve potrebne odluke. Na istoj sjednici odlučit ćemo o izborima od temljnih ogranaka, pa do vrha stranke, kao i o datumu izbornog sabora, naglasila je Jadranka Kosor koja tvrdi da želi da ovi izborni procesi što prije završe “kako bi HDZ zaplovio punim jedrima kao čvrsta oporbena stranka s ambicijama povratka na vlast”.
Njezini protivnici u stranci prepoznali su u njezinim objašnjenjima rukopis Vladimira Šeksa, HDZ-ovog majstora političke taktike koji je trenutačno najvjerniji saveznik predsjednice stranke.
– To je tipična Šeksova taktika iscrpljivanja. Predsjednica i on odlažu izbore kako bi se kandidati koji su se javili u međuvremenu eventualno potrošili, procjenjuje visokopozicionirani član HDZ-a koji se danas nalazi na strani suprotnoj Jadranki Kosor i Vladimiru Šeksu.
Potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebranga uvjeren je, pak, da novac nikako ne bi smio biti problem.
– HDZ ima 44 zastupnika za koje će iz državnog proračuna dobijati značajan novac. U odnosu na tu sumu, troškovi unutarstranačkih izbora uistinu su zanemarivi jer tu nema, primjerice, pjevača ili skupe scenografije, kazao nam je Hebrang.
Razdragana ambicijama
Inače, Jadranka Kosor poručuje da nije iznenađena ničijim kandidaturama jer je ona “bila ta koja je 17. rujna prošle godine na saboru HDZ-a rekla da ću se potruditi ojačati demokratske procese u stranci”.
– Meni je uvijek drago čuti da ljudi imaju hrabrosti iskazati svoje ambicije, ali protiv sam podzemnih ratova i podzemnih podmetanja. Očekujem da se o svim pitanjima ili prijeporima razgovara na stranačkim tijelima, da sve ostane unutar obitelji, unutar stranke, upozorava Jadranka Kosor. Novinare je zanimalo i kako se ona osobno osjeća, budući je nekim današnjim protivnicima, poput Tomislava Karamarka, nedavno uručila stranačke iskaznice.
– Osjećam se dobro zato što mislim da sam uspjela ostvariti važne ciljeve za državu i za svoju stranku. A mislim da u politici ne treba nikada razmišljati u kategorijama razočarenja ili nečeg suprotnog. Postoje dobri i manje dobri trenuci, ali najvažnije je voditi računa o interesima HDZ-a i ponovno ga pripremiti za sljedeće pobjede, zaključila je predsjednica HDZ-a.