Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mons. Puljić: Don Ivana ne progone ni Vatikan niti hrvatska država

10.01.2012. 23:00
Mons. Puljić: Don Ivana ne progone ni Vatikan niti hrvatska država


Ne stoji tvrdnja da je don Ivan Grubišić kao saborski zastupnik proganjan unutar Crkve zbog toga što se zalaže za reviziju Vatikanskih ugovora. Istina je, međutim, da se ogriješio o poslušnost i poštovanje prema svom nadbiskupu ordinariju – mons. Puljić
Financiranje Katoličke crkve treba izmjestiti iz državnog proračuna te pronaći nove modele financiranja – dr. Ivica Maštruko


Sukob saborskog zastupnika don Ivana Grubišića i njegova nadbiskupa Marina Barišića ne prestaje plijeniti pažnju javnosti. Najnoviji je Grubišićev istup u kojem se zalaže za reviziju Vatikanskih ugovora.
“Vremena su takva da Hrvatska nema više novca da bi se on davao privilegiranima, a da na koncu, što je bitno, uopće ni ne znamo gdje taj novac odlazi, rekao je Grubišić i time otvorio Pandorinu kutiju odnosa Crkve i države, bolje rečeno Crkve i politike, prema modernom društvu. Posebice se to odnosi na Grubišićevu tvrdnju da je revidiranje Vatikanskih ugovora zapravo volja većine. Istup splitskog svećenika i saborskog zastupnika za Zadarski list ne komentiraju samo zadarski političari nego i Crkva.
Mons Puljić: Don Ivana ne progone ni Vatikan niti hrvatska država
– Ne stoji tvrdnja da je don Ivan Grubišić kao saborski zastupnik proganjan unutar Crkve zbog toga što se zalaže za reviziju Vatikanskih ugovora. Istina je, međutim, da se ogriješio o poslušnost i poštovanje prema svom nadbiskupu ordinariju, kako to od njega traži Zakonik crkvenog prava, ali bi trebala i ispravno formirana svećenička savjest. Stoji tvrdnja, međutim, da je on odlučio učiniti nešto što mu se izričito zabranjuje istim crkvenim propisima, kojih se osoba samim činom slobodnog primanja svećeništva i pristupanja svećeničkom ređenju i obvezala pridržavati. Ta zabrana glasi: ‘Zabranjuje se klericima prihvatiti se javnih služba koje sa sobom nose sudjelovanje u vršenju svjetovne vlasti’ (Kanon 285.3). Sabor je mjesto vršenja svjetovne vlasti, vrhovno državno zakonodavno tijelo. Kako u njemu može biti svećenik kojem se zabranjuje preuzimanje službi koje sa sobom nose sudjelovanje u vršenju svjetovne vlasti? Ako govori da ga se progoni zbog njegove želje za revizijom Ugovora, smatram da je i u tome težina njegova prekršaja. Vatikanske ugovore nisu potpisali splitski nadbiskup ni don Ivan Grubišić, nego dvije države, Vatikan i Republika Hrvatska. Don Ivana ne progone ni Vatikan niti hrvatska država. Nadati se je da će progovoriti savjest i da će don Ivan Grubišić odustati od obavljanja saborske službe u državnom zastupničkom tijelu, jer ta dužnost nije kompatibilna sa svećeničkom službom, rekao nam je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.
Maštruko: Financiranje Katoličke crkve izmjestiti iz državnog proračuna
Za reviziju dijela Vatikanskih ugovora, međutim, zalaže se i nekadašnji ambasador RH pri Svetoj Stolici dr. Ivica Maštruko.
– Najvažnije pri tom je pitanje političke procjene kad pokrenuti reviziju dijela ugovora, posebice onih o financiranju Katoličke crkve. Za to je potrebna suglasnost obiju strana. Ako bi obje strane pristale na razgovore uslijedio bi postupak koji bi sigurno trajao nekoliko godina. Mislim da financiranje Katoličke crkve treba izmjestiti iz državnog proračuna te pronaći nove modele financiranja. Moram podsjetiti da se ovdje ne radi samo o izdvajanju za plaće i mirovine svećenika, za crkvene aktivnosti i projekte, nego i o pozicijama koje druga ministarstva izdvajaju za Crkvu. Tu mislim na MORH-ovo izdvajanje za vojne kapelane, izdvajanja Ministarstva kulture za crkve koje su proglašene spomenicima kulture, ali i izdvajanja koje imaju jedinice područne i lokalne samouprave. Nama u Hrvatskoj je najbliži talijanski model izdvajanja iz plaća 0,8 posto s time da onaj tko izdvaja i određuje hoće li taj novac ići Katoličkoj, Pravoslavnoj ili nekoj drugoj crkvi ili humanitarnoj organizaciji. Pri tom u nas treba uzeti u obzir i iskustva iz drugih katoličkih zemalja. U Republici Hrvatskoj Crkva se tretira kao neprofitna organizacija i time ne plaća porez i ostale namete koje plaćaju drugi. No ponavljam, hrvatska vlada mora ocijeniti političku oportunost pokretanja postupka revizije Vatikanskih ugovora.  
Miliša: Revizija Vatikanskog ugovora Grubišićev politički trik
S don Ivanom i Maštrukom se slaže i predsjednica zadarskog HNS-a Vesna Sabalić.
– Do revizije Vatikanskih ugovora mora doći, samo je pitanje kada. Treba dobro odabrati trenutak da se ne bi zakomplicirali odnosi između Hrvatske i Vatikana. To pitanje treba riješiti vrhunskim diplomatskim potezima, a revizija Vatikanskih ugovora ne bi trebala biti dnevnopolitička tema, već bi trebalo sagledati sve ugovore i riješiti ih kompromisom, rekla je Vesna Sabalić.
Sveučilišni profesor i predsjednik zadarske organizacije HSP-a dr. Ante Starčević dr. Zlatko Miliša kaže kako je don Ivan Grubišić cijeli niz godina tražio način kako se prikazati kao žrtva crkvene vlasti da bi dobio simpatije i tako ušao u Sabor RH.
– Don Ivan Grubišić se kroz građansku incijativu trudio plasirati ideju o etičkoj Hrvatskoj. Tu, međutim, postoji nekoliko nepobitnih činjenica. U isto vrijeme don Grubišić je primao pozamašne honorare od Instituta Ivo Pilar. Honorari su bili daleko veći od plaće sveučilišnog profesora. Istovremeno nije plaćao diplomiranu katehetkinju u svojoj župi sv. Roka. Katehetkinja je bila zaposlena, ali godinu dana nije primila ni lipe plaće. Osobno sam svjedočio kako je u jednom zagrebačkom dječjem vrtiću, plasirao svoj tzv. “3. put” umjesto da govori o temi zbog koje je bio pozvan. Don Grubišić je, podsjećam, prije izbora izjavio da će u slučaju prolaska u Sabor, tamo pripustiti mlađe osobe sa svoje liste. To se nije dogodilo. Dakle, Crkva je više od dva desetljeća tolerirala nastupe don Ivana Grubišića, a on je istovremeno uživao sve crkvene beneficije. Revizija Vatikanskih ugovora je njegov politički trik u kontekstu dodvoravanja biračkom tijelu, rekao je Miliša.
Škarica: Ovo s don Grubišićem nije se dogodilo preko noći
Potpredsjednik Gradskog vijeća Zadra HSP-ovac dr. Rade Škarica nije htio komentirati Vatikanske ugovore, ali je načelno dodao da je postupak Crkve prema Ivanu Grubišiću bio za očekivati.
– Nedovoljno poznajem sadržaj Vatikanskih ugovora da bih o njima mogao govoriti u kontekstu revizije. Crkva kao i ostale institucije ima svoje mjesto u društvu. Svoje mjesto u Crkvi ima i don Ivan Grubišić, a u njegovoj suspenziji ne vidim ništa neobično. Svećenici prilikom zaređenja, u nekoj zreloj životnoj dobi, polažu trajne zavjete i pristaju na neke unaprijed znane obveze. One kažu da se svećenik ne smije aktivno baviti politikom i stavljati se na stranu bilo koje političke ideje. Pogotovu zbog činjenice što kao pripadnik neke stranke ili partije imaš ograničenu slobodu javnog istupanja ako si profesionalni političar. Ovo što se događa s don Ivanom Grubišićem, nije se dogodilo preko noći, rekao nam je poznati zadarski liječnik i pravaš Rade Škarica.


Fra Andrija Bilokapić: Savjest je svetište i izvorište svega




Jedan od najpoznatijih redovnika u Zadarskoj nadbiskupiji, fra Andrija Bilokapić dodaje kako nauk Crkve kaže da je savjest središte po kojem je čovjek pozvan djelovati.
– Čovjek je pozvan djelovati prema savjesti koju treba odgajati u suglasnosti s Isusovom odlukom, nikad protivno Evanđelju ili nauštrb siromaha. Prema Drugom vatikanskom koncilu, savjest je svetište i izvorište svega jer pred Boga neće doći onaj koji je slijedio ove ili one propise, zakone, nego će ga Bog pitati je li slijedio svoju savjest prema Isusu Kristu, rekao nam je predstojnik Franjevačkog samostana sv. Dujma u Kraju na otoku Pašmanu fra Andrija Bilokapić.