Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Sabor ukida povlaštene mirovine

10.01.2012. 23:00
Sabor ukida povlaštene mirovine


Zakon o ukidanju mirovina je već u grubim konturama i završen. Ići će prema Vladi i očekuje se da će to na ovoj sjednici Hrvatskog sabora biti i usvojeno, izjavio je Šprem


Sabor će svoju prvu redovnu sjednicu u novom sazivu početi 18. siječnja. Na dnevnom je redu trenutno sedam točaka, ali očekuju se i neke nove, primjerice zakonske izmjene kojima će se ukinuti takozvane povlaštene mirovine za zastupnike, članove Vlade i suce Ustavnog suda. To je novinarima nakon jučerašnje sjednice predsjedništva Sabora rekao novi prvi čovjek parlamenta Boris Šprem.
– Koliko sam informiran, priprema se Zakon o ukidanju mirovina. On je već u grubim konturama i završen. Ići će prema Vladi od nadležnog ministarstva. Očekuje se da će to na ovoj sjednici Hrvatskog sabora biti i usvojeno, izjavio je Šprem.
Na dnevnom redu je i Vladina informacija o rezultatima i tijeku pregovora Hrvatske i EU, a o čemu će zastupnici raspravljati 19. siječnja. Sve su se parlamentarne stranke krajem prošle godine na izvanrednoj saborskoj sjednici usuglasile da će se na prvoj redovnoj sjednici tematski raspravljati o hrvatskom članstvu u EU. Sjednica će početi aktualnim prijepodnevom, a nakon toga trebat će odraditi posao oko imenovanja predsjednika, potpredsjednika i članova saborskih odbora.
– Takvih je odbora više od 20, a njihovo je konstituiranje nužno kako bi se osigurale pretpostavke za nastavak rada Sabora budući da odbori za vanjsku politiku i europske integracije trebaju raspraviti informaciju Vlade o članstvu u EU, rekao je Šprem. Na dnevnom redu su i izvješća o radu regulatornih tijela – Državnog odvjetništva, Hrvatske narodne banke, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Fine. Šprem je rekao da je od 1. siječnja pet saborskih službenika otišlo u mirovinu te da će njih još petoro to učiniti do kraja godine.
– Dakle, ako s 245 ljudi, koliko sada imamo zaposlenih, dođemo na 235 za godinu dana, mi smo učinili puno, a nismo radili rezove. Ali trudimo se da se ljudi ne zapošljavaju po raznim linijama kao što je to do sada bilo, rekao je Šprem.