U parkovima svijetlo sredstvima europskih fondova!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Adam VIDAS

Zadarska komunalna tvrtka Nasadi, jedna je od aktivnijih tvrtki ove vrste, jer osim redovne djelatnosti na održavanju i unapređivanju zadarskih zelenih površina, gotovo stalno "proizvodi" i nove zanimljive projekte. Nakon što je lani izdala vrlo uspješnu fotomonografiju nazvanu "Zadarski vrtovi i perivoji", čije su fotografije neki dan i izložene u Gradskoj loži, tvrtka je nedavno nominirala čak dva projekta za dobivanje sredstava iz tzv. predpristupnih europskih fondova!

Radi se fondu za zaštitu okoliša nazvanom IPA CBC Hrvatska - Bosna i Hercegovina, odnosno tzv. program prekogranične suradnje ovih dviju država. Glavne aktivnosti toga europskoga fonda temelje se na promociji energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kao i na unapređivanju gospodarenja energijom u javnom sektoru. Ukratko o štednji energije i korištenju tzv. eko sustava.

Iz tih novaca, ako ih dobije, Nasadi bi na ekološki način osvjetlili oba velika zadarska perivoja, Perivoj Vladimir Nazor i Perivoj kraljice Jelene, kao i trajektno pristanište Bršanj na otoku Ižu, koje bi se osvijetljavalo solarnim sustavom. Zanimljivo je u ovome projektu i što bi Nasadi bili nostitelj toga obimnog projekta, za parkove i luku, ali i partner za bosanskohercegovačku općinu Neum.

Naime, grad Neum bi iz istoga fonda ugradio osvijetljenje nekih svojih javnih površina. U ovaj projekt su tako pored Nasada, uključeni i Grad Zadar, Razvojna agencija Zadarske županije ZADRA, građanska udruga Eko Zadar, te općina Neum, BiH.

Tvrtka Nasadi je također za isti fond nominirala još i svoj "stari" projekt poznat kao "Zeleni otok". Inicijator ovoga projekta pored Nasada je i Javna ustanova za zaštitu prirode, pa je stoga nositelj projekt Zadarska županija, a u končnici Nasadi bi bili provoditelj toga projekta.

Podsjetimo, projekt "Zeleni otok" odnosi se na sustavno obnavljanje parkovne arhitekture, osobito u velikome Privoju Vladimir Nazor, kojega su građani nekada i nazivali "Zeleni otok". Pod sloganom "vraćanje života u perivoje i perivoja u život", preko niza sadržaja obnovio bi se, ako se dobiju europska sredstva, život gradskih parkova, koji su u povijesti znatno više nego danas živjeli s građanima.

Poznato je da su u Perivoju Vladimir Nazor i Perivoju kraljice Jelene svakodnevno živjele šetnice, održavali su se koncerti, predstave, a živjele su tamo kavane. Ako je suditi po dosad ostvarenom, ti zadarski parkovi usred grada bi uskoro mogli opet biti privlačni Zadranima i njihovim turistima.

Između ostaloga, već je bio objavljen i javni natječaj za otvaranje ugostiteljskoga objekta u Perivoju kraljice Jelene i uskoro bi tamo mogao biti lijepi gradski kafić. Znamo također da se provodi uspješno i dio projekta koji se odnosi na školu u prirodi. Sve zadarske osnovne škole su to podržale i lani su cijelu godinu dolazili učenici u Perivoj Vladimira Nazora, gdje su upoznavali njegovo raslinje i dobivali poduku od stručnih zaposlenika Nasada.

Planira se u sastavu ovoga projekta i obnova fontane, izgradnja dječjega igrališta, postavljanje sportskih naprava...

Kad govorimo o korištenju ovih parkova s vrijednim raznovrsnim nasadima, valja spomenuti i još jednu zanimljivu ideju direktora Nasada Hrvoja Grdovića, koja bi se do narednoga ljeta mogla realizirati. On je naumio u funkciju staviti podzemne prostore, tzv. katakombe u Perivoju Vladimir Nazor, one s ulice Krešimira Ćosića.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno