Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ivan Jakić 15., Toni Petrušić 28.

Autor: Ante Vidović

10.01.2013. 23:00
Ivan Jakić 15., Toni Petrušić 28.

Foto: Ante VIDOVIĆ



FIDE majstor Ivan Jakić i najbolji junior Zadarske županije Toni Petrušić, članovi ŠK Zadar, postigli su odličan rezultat na 18. međunarodnom turniru Bošnjaci open u Bošnjacima. Jakić je nakon devet kola osvojio šest bodova i turnir je završio na petnaestom mjestu, a njegov učenik Petrušić osvojio je 5,5 bodova i zauzeo 28. mjesto. Damir Kljako, član Sv. Vida iz Privlake, osvojio je 4,5 boda i turnir završio na 64. mjestu. Na turniru je sudjelovalo 137 igrača. Pobjednik je srpski velemajstor Nikola Sedlak sa 7,5 boda, koliko je osvojio i Bugarin te Alexander Delchev, nekadašnji član Caspera.
Jakić je počeo turnir s tri pobjede, da bi se zatim okliznuo u iduća dva kola protiv Delcheva i Damira Šulca. Poraz protiv Delcheva nije bio toliko neočekivan kao protiv slabijeg Šulca. Jakić je odlučio eksperimentirati u otvaranju i odlučio se s crnim figurama umjesto omiljenom sicilijankom braniti u španjolci. Iako je postigao perspektivniju poziciju u nastavku igre nije se snašao te je poražen. Nakon dva poraza vratio se u igru s novim nizom od tri pobjede. Toni Petrušić strpljivo je skupljao bodove cijeli turnir kao i Damir Kljako. Posebno zadivljuje igra Petrušića koji je i ovaj turnir dokazao da ravnopravno može igrati s igračima čiji je rejting osjetno veći od njegovog.


HŠS: Petrušić najviše napredovao


Većina vodećih šahista Zadarske županije povećala je svoj međunarodni rejting na novoj list koja je objavljena početkom ove godine. Svi su išli u plus nakon igranja na zadarskom openu u prosincu prošle godine, što je još jedan pokazatelj koliko je ovaj turnir značajan za ovdašnje šahiste i, uopće, napredak šaha u Zadru. Najbolje rejting ima velemajstor i član Caspera Saša Martinović sa 2538 elo bodova. U odnosu na prošlu listu išao je naprijed osam bodova. S trenutačnim rejtingom Saša je 15. igrač u Hrvatskoj. Drugi najbolji igrač Zadarske županije po rejtingu je međunarodni majstor iz Bibinja Saša Režan sa 2438 bodova (plus od dva boda), slijedi ga Ivan Jakić sa 2416 bodova (plus od jedan bod). Patrick Levačić nije igrao pa se zadržao na 2307 bodova. Najveći napredak zabilježio je junior Toni Petrušić koji je u Zadru napravio plus od devetnaest bodova i sada ima 2261 bodova.