Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kutija: Krajinski milicajac želi malo medijske pozornosti

Autor: Nives Rogoznica

10.01.2013. 23:00
Kutija: Krajinski milicajac želi malo medijske pozornosti

Foto: Vedran SITNICA



Htjelo se zamazati ljudima oči, pa je samo na nekoliko mjesta očišćen otpad i to tamo gdje je ljudima vidljiviji. Tako je očišćeno nešto na početku i na kraju Lišana Tinjskih, ali ne i u sredini, rekao je Bajalica


Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Benkovca Željko Bajalica (SDSS) optužio je, na konferenciji za novinare, benkovačkog gradonačelnika Branka Kutiju za nepravilnosti u poslovanju i zloporabu položaja.
– Na sjednici Gradskog vijeća 28. travnja 2010. donesena je odluka o otvaranju postupka javne nabave velike vrijednosti u iznosu od 2.750.000 kuna za sanaciju divljih odlagališta u osam naselja na području Grada Benkovca. Radilo se o Bukoviću, predjelu Gaj u Bukoviću, predjelu sajmišta u Benkovcu, Donjem Perušiću, odnosno Podlugu, predjelu Grabar u Rašteviću, samom mjestu Rašteviću, Lišanima Tinjskim i predjelu Čelinke u Vukšiću. Grad Benkovac se zatim javio na natječaj Fonda za zaštitu okoliša, na čijem je čelu bio Vinko Mladineo, i tražio novac za sanaciju deponija u ostalim naseljima, ali nisu dobili novac jer su tražili iznos koji je mnogo premašivao realnu cijenu. Nakon toga je Kutija sa suradnicima bez znanja i odobrenja Gradskog vijeća poništio ranije donesenu odluku. Sada su zaključili da im je 2.750.000 kuna dovoljno, ne za sanaciju u osam naselja, nego u svim naseljima, a na području Grada Benkovca ima 40 naselja. Jedna je firma dobila posao u vrijednosti od 700.000 kuna, a druga dva puta po milijun kuna. Ove firme su se iz tog posla povukle u svibnju 2011. godine jer im nije bilo plaćeno. Interesantno je da se taj novac vodi kao potrošen i tako se prikazuje u izvještaju u materijalu za sjednice Gradskog vijeća. Ne želim prejudicirati da je Kutija kazneno odgovoran, ali mislim da bi nadležne institucije trebale istražiti ovaj slučaj. Što se same sanacije deponija tiče, samo se htjelo zamazati ljudima oči, pa je samo na nekoliko mjesta očišćen otpad i to tamo gdje je ljudima vidljiviji, pa je tako očišćeno nešto na početku i na kraju Lišana Tinjskih, ali ne i u s sredini, rekao je Bajalica koji je kazao i kako je po njegovim saznanjima jedna od ovih tvrtki koja je dobila posao na sanaciji odlagališta tijekom tri godine “rentala automobil od autokuće Lulić i plaćala najam za taj auto koji je Kutija koristio za svoje osobne potrebe”.
Bajalica je naveo kako se Kutija koristio ovim vozilom za putovanja na duljim relacijama, primjerice za odlazak na sjednice Sabora.
– Nakon tri godine ta je firma otkupila taj automobil i Kutija je kupio vozilo od firme i tako izbjegao plaćanje PDV-a, dodao je Bajalica koji je benkovačkom gradonačelniku na teret stavio i korištenje službenog automobila renault lagune, koji je u vlasništvu Grada Benkovca, za vožnju na relaciji Zadar – Benkovac.
– Kutija ima adresu u Lisičiću, ali živi u Zadru i neprimjereno je da se koristi tim vozilom kako bi dolazio na posao iz Zadra i vraćao se u Zadar. U situaciji u kojoj ljudi kopaju po smeću da bi preživjeli, ova njegova putovanja mjesečno koštaju nekoliko tisuća kuna, dodao je Bajalica.


Kutija: Državna revizija nije našla nepravilnosti




Gradonačelnik Benkovca Branko Kutija sve je opovrgnuo, a vijećnika Bajalicu nazvao je “krajinskim milicajcem”.
– Sve to što je rekao već je pitao na sjednicama Gradskog vijeća, a s obzirom na to da to po njegovom mišljenju nije dobilo dovoljno medijske pozornosti, koju on jako voli, uzeo je sebi za pravo sazvati konferenciju za novinare. Sve su optužbe lažne. Svake godine Državna revizija boravi u Gradu Benkovcu nekoliko mjeseci i, da je bilo nepravilnosti u javnoj nabavi, to bi bilo evidentirano. Ne slučajno, ja sam prošle godine dobio dvije anonimne kaznene prijave i temeljem njih je Državno odvjetništvo tražilo očitovanje, a tamo je bilo navedeno ovo i još puno toga. Mi smo se očitovali Državnom odvjetništvu. Zadnja rečenica u jednoj od tih prijava bila je da će prijavitelj, ukoliko Državno odvjetništvo ništa ne otkrije, izići u medije. Očito je da je krajinski milicajac i do sada radio slične stvari, uzvratio je Kutija.