Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Milanović ušutkao ministre

Autor: Irena Frlan, Dražen Ciglenečki

10.01.2013. 23:00
Milanović ušutkao ministre

Foto: PIXELL



Molim vas sve redom da ne odgovaramo na provokacije, jer ovo ne prestaje, postaje jako ružno, kazao je ministrima premijer Milanović


Unatoč tome što je pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić dan ranije nezapamćenom oštrinom napao njegovu Vladu, ili možda upravo zbog toga, premijer Zoran Milanović apelirao je na jučerašnjoj sjednici na svoje ministre, a posebno na Željka Jovanovića, da ne prihvaćaju kavgu s Kaptolom.
– Molim vas sve redom, prije svega ministra znanosti, a onda i ostale, da se maknemo od ove teme zdravstvenog odgoja, da ne odgovaramo na provokacije, jer ovo ne prestaje, postaje jako ružno. Molim vas kao predsjednik vlade da to više ne komentiramo. Radimo svoj posao u najboljoj ljudskoj i profesionalnoj namjeri, uvjereni da je to dobro i da će se će se pokazati da je zaista dobro. Tek kad počne, pokazat će se da je to jedna mala, ne prevelika stvar, rekao je Milanović u uvodnom dijelu sjednice Vlade. Sam premijer i dosad je rijetko i šturo govorio o uvođenju zdravstvenog odgoja.
Kako neslužbeno saznajemo od visokih izvora bliskih Banskim dvorima, Milanović je prije sjednice i osobno zatražio od Jovanovića da prekine grubu komunikaciju s biskupima. No, ministar znanosti tada još nije bio spreman za prekid vatre, bez prethodnog adekvatnog odgovora Pozaiću. Novinarima je dolazeći na sjednicu komentirao dosad najžešći napad nekog crkvenog velikodostojnika na Vladu. Učinio je to i na vrlo ironičan način i ministar branitelja Predrag Matić.
– To je važna stvar u Hrvatskoj. Mene zamaraju nekakvim dvostrukim mirovinama koje primaju naši dečki. Moram se sada time baviti, a zapravo mi je najpreči posao da osmislim izgled medalje Oluja 2, i pišem prijedloge predsjedniku za generalske činove Rebiću i Pozaiću, rugao se Matić pomoćnom zagrebačkom biskupu i poznatom teologu Adalbertu Rebiću koji su se zadnjih dana najviše istaknuli u borbu protiv Vlade i zdravstvenog odgoja. Zatim je ministar branitelja dohvatio i kardinala Josipa Bozanića kojeg je stavio u kontekst glasovitog uzvika Slobodana Miloševića masi koja je u ožujku 1989. okupljena ispred Skupštine SFRJ zahtijevala hapšenje Azema Vllasija. “Ne čujem dobro, ali želim vam odgovoriti na ovo što tražite…”, grmio je Milošević prije skoro 23 godine.
– Treba srušiti ovu nenarodnu vlast, ukloniti peronosporu i predlažem da signal sa oltara biskupa Bozanića bude – ne čujem dobro, ne čujem dobro, parafrazirao je je jučer Matić nekad moćnog čovjeka Srbije.
Ubuduće se, pak, ministar branitelja svakako namjerava pridržavati premijerovog naputka.
– Naravno da ću uvažiti poziv predsjednika Vlade. Neću više komentirati zdravstveni odgoj, a prije sjednice napravio sam to samo da bih štitio interese hrvatske države. Previše se diglo buke oko, budimo iskreni, samo dva prezervativa. Nema to smisla, kazao nam je Matić.