Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Najveći uspjeh Hrvatske je očuvanje neovisnosti i državnosti

Autor: Hina (H)

10.01.2013. 23:00
Najveći uspjeh Hrvatske je očuvanje neovisnosti i državnosti

Foto: FAH



Treba naravno, bez obzira na trenutačno malo zahladnjenje odnosa, istaknuti da smo ipak bitno popravili odnose sa susjedima, posebno tu mislim na BiH i na Srbiju”, kazao je Josipović


Najveći uspjeh Hrvatske je očuvanje neovisnosti i državnosti, ulazak u NATO i skori ulazak u EU, kao i činjenica da smo bitno popravili odnose sa susjedima, kazao je u razgovoru za Hinu, u povodu 21. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske i 15. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, hrvatski predsjednik Ivo Josipović.
Predsjednik Josipović u razgovoru za Hinu govorio je, između ostaloga, i o područjima u kojima Hrvatska nije bila tako uspješna, kazao kako bi prvi službeni posjet novog slovenskog predsjednika mogao biti posjet Hrvatskoj, te ocijenio da je mirna reintegracija bila velika pobjeda hrvatske i srpske politike ali i UN-a.
“Najveći uspjeh Hrvatske bez sumnje je očuvanje neovisnosti i državnosti u Domovinskom ratu, a nadalje tu su važni međunarodni uspjesi poput priznanja na samom početku državnosti, ulaska u NATO, pa i skorog ulaska u EU. Treba naravno, bez obzira na trenutačno malo zahladnjenje odnosa, istaknuti da smo ipak bitno popravili odnose sa susjedima, posebno tu mislim na BiH i na Srbiju”, kazao je Josipović.
Pretvorba i privatizacija – izvor velikih problema
“Kada je riječ o unutarnjim pitanjima, osobno mislim da je razvoj demokracije i ljudskih prava ono što je najupečatljivije – mi smo od zemlje koja je imala ozbiljne probleme u poštivanju ljudskih prava, posebno pripadnika srpske manjine, sada došli u situaciju u kojoj imamo relativno visoke standarde ljudskih prava, imamo demokratski sustav, a izbori se održavaju po vrlo visokim standardima demokracije i bez ozbiljnijih primjedbi”, istaknuo je hrvatski predsjednik.
Upitan da navede neke od neuspjeha Hrvatske, Josipović je kazao da se tu trebamo vratiti “na period naše povijesti u kojem nismo imali odgovarajući odnos prema pripadnicima nacionalnih manjina, na vrijeme u kojem demokracija još nije bila na zavidnoj razini”.
“Naravno kao izvor velikih problema vidim pretvorbu i privatizaciju u kojima je uništeno ogromno društveno bogatstvo. U novije vrijeme, kao problem vidim deindustrijalizaciju, gospodarske probleme, siromaštvo i preveliku socijalnu nejednakost, posebno problem nejednakih šansi mladih ljudi. Načela pravne države i efikasna administracija područja su na kojima još puno moramo raditi”, dodao je.
Skoro članstvo u EU, smatra hrvatski predsjednik, velika je prilika za Hrvatsku, i “može dovesti do ozbiljnog unaprjeđenja našeg društva ne samo na planu ekonomije gdje očekujemo investicije i uzlet u gospodarstvu nego i u daljnjem jačanju demokratskih standarda. Ulaskom u EU neće završiti potreba za reformama. Očekujem da će Hrvatska nastaviti razvijati gospodarstvo, infrastrukturu, institucije, ljudska prava i demokraciju. Socijalna pravednost mora biti važna komponenta razvoja, jednako kao i visoki standardi novih tehnologija i ekologije”.
Ne vjerujem da će Slovenija spriječiti naš ulazak u EU
Hrvatski predsjednik najavio je i mogućnost da prvi službeni posjet novog slovenskog predsjednika Boruta Pahora bude upravo posjet Hrvatskoj.
“Moguće je da će prvi službeni posjet predsjednika Pahora biti upravo ovdje, u RH. Očekujem i da će taj posjet biti dio kontinuiteta dobrih odnosa koji zaista jesu vidljivi, osim naravno ako izuzmemo ovaj segment uvjetovanja ratifikacije određenenim načinom rješavanja pitanja Ljubljanske banke”, kazao je Josipović izražavajući vjerovanje kako je moguće naći zadovoljavajuće i pravedno rješenje.
“Ja ne vjerujem da će Slovenija spriječiti naš ulazak u EU i nadam se da će do Pahorova posjeta doći skoro, vrlo skoro”, istaknuo je.
Što se tiče odnosa sa Srbijom, Josipović je rekao da osim nekih neprihvatljivih poruka iz Beograda dolaze i neke dobre poruke.
“Premijer Dačić se pjesnički izrazio i rekao da treba resetirati naše odnose, da se želi naći s našim premijerom Milanovićem. Mislim da je to dobro i da će taj susret ponovno okrenuti naše odnose u dobrom pravcu. Danas su oni hladniji nego što su bili”, rekao je Josipović ističući kako “hladnija retorika nije poremetila praktičnu suradnju” između dvije zemlje koja je znatno ojačala zadnjih godina.