Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ostojić: Nije terorizam, ali je ozbiljan incident

Autor: Vanja Vesić

10.01.2013. 23:00
Ostojić: Nije terorizam, ali je ozbiljan incident

Foto: PIXSELL



Policija ovaj čin tretira kao “dovođenje u opasnost i uznemiravanje građana”, a ne kao teroristički čin jer nije prethodno najavljen, niti je bilo tko za ono što se dogodilo preuzeo odgovornost, kaže ministar Ostojić


Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) uključit će se u istragu eksplozije na željezničkoj pruzi kraj Podsuseda, najavio je jučer ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, dan nakon što je policija potvrdila da je riječ o eksplozivnoj napravi koja je detonirala u srijedu oko 3.50 sati u trenutku prolaska teretnog vlaka na relaciji Zagreb – Varaždin. Ostojić smatra da teza o “terorističkom činu” zasad nema osnove.  
– Policija je zajedno s državnim odvjetništvom i Sigurnosno obavještajnom agencijom formirala posebnu skupinu koja će rješavati ovaj slučaj. Radi se o ozbiljnom incidentu, u ovom ga se trenutku tretira kao “dovođenje u opasnost”, ali istovremeno i uznemiravanje građana. Tome posvećujemo maksimalnu pažnju. Uvjeren sam da sve radnje, koje poduzimaju u policiji, imaju za cilj pronalazak počinitelja. Za teroristički čin, nedostaje onaj osnovni element – niti je bio prethodne poruke – niti je bilo tko preuzeo odgovornost, da bi to mogli nazvati terorizmom – napomenuo je Ostojić.
Iz PU zagrebačke jučer su napomenuli da je nepoznata naprava, najvjerojatnije kućne izrade bila postavljena sa strane, uz željezničku prugu 50-ak metara od stanice Podsused, a da je detonirala u intervalu prolaska teretnih vlakova odvalivši 30 centimetara šine. Sudeći prema voznom redu prvi putnički vlak tom dionicom trebao je prometovati sat vremena kasnije u 4.50 sati. Kako se pretpostavljalo, gotovo sigurno je riječ o “amaterskom činu” nepoznatog počinitelja a nikako o djelu neke organizirane skupine.
Je li počinitelj imao mogućnost dirigiranja vremena detonacije ili je aktivacija paklene naprave ovisila isključivo o mehaničkom elementu prolaženje prvog vlaka zasad se ne zna. No, s obzirom da se ovom kaznenom djelu od jučer kvalificiranom kao dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom pripisuje nestručnost, druga je teza načina aktiviranja puno realnija. Policija nastavlja provoditi kriminalističko istraživanje zbog kojeg je jučer bio blokiran željeznički i cestovni promet na zapadu grada.
Podsjećamo, u eksploziji nitko nije ozlijeđen, ali su oštećeni vlak i pruga. Uslijed detonacije razbijena su prozorska stakla na pet obiteljskih kuća u okolici dok su na tri osobna automobila oštećeni stražnje svijetlo, vjetrobransko staklo i poklopac. U vlaku su, osim 39-godišnjeg strojovođe B.H. bile još tri osobe. Vlak koji je naletio na eksploziv bio je poluprazan. U napunjenom dijelu kompozicije prevozio je pakete s crijepom.