Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Poznanika ubo nožem kraj srca – umjesto dvije, odrobijat će godinu i pol

Autor: Minja Gugić

10.01.2013. 23:00
Poznanika ubo nožem kraj srca – umjesto dvije, odrobijat će godinu i pol

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Mladen Rosić je bio osuđen na godinu dana zatvora, ali za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Ista se “priča” ponovila i na drugom suđenju, a kazna mu je bila umanjena za dva mjeseca. Nakon toga Vrhovni je sud opet zatražio ponavljanje suđenja smatrajući kako se presuda temelji na pogrešnoj kvalifikaciji kaznenog djela


Suci Vrhovnog suda RH umanjili su kaznu Mladenu Rosiću (42) za šest mjeseci pa će tako on umjesto dvije, odrobijati godinu i pol dana zatvora zbog pokušaja ubojstva 33-godišnjeg Jure Živkovića sredinom lipnja prije više od šest godina.
Presuda Rosiću bila je izrečena krajem svibnja prošle godine. Obrazlažući presudu predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić je naveo kako sud nije prihvatio tezu obrane da se radi o pokušaju nanošenja teških tjelesnih ozljeda, već tezu tužiteljstva kako je riječ o pokušaju ubojstva s neizravnom namjerom.
– Ubod nožem žrtva nije očekivala. Taj udarac je uslijedio upravo u prsište što je vrlo osjetljivo mjesto, a oštećeni Jure Živković je bio gol do pojasa. Rosić je odabrao baš srce, odnosno prsište, a ne neki drugi dio tijela te je Sudsko vijeće iz te činjenice moglo iščitati kako se radi o neizravnoj namjeri. Osim toga, u olakotne smo okolnosti cijenili optuženikovo sudjelovanje u Domovinskom ratu, sam doprinos oštećenika počinjenju kaznenog djela, potom teške socijalne i obiteljske prilike optuženog Rosića, međutim, ono što mu nije išlo u prilog to je njegova dosadašnja osuđivanost, a radi se o tri kaznena djela s elementima nasilja – podvukao je sudac Babić u svibnju lani, dodajući kako je Rosiću izrečena i mjera obveznog psihijatrijskog liječenja.
Incident ispred kvartovskog dućana
Po optužnici zadarskog tužiteljstva, podsjećamo, dvojica bivših ovisnika o teškim drogama našli su se s još nekim poznanicima ispred jedne kvartovske trgovine. Napili su se, a onda je došlo do svađe između Rosića i Živkovića. Po Živkovićevim tvrdnjama do svađe je došlo jer ga je Rosić optužio da dila heptanone što ga je, kako je rekao, “strašno zabolilo, razbjesnilo i uvrijedilo”. Živković ga je zbog toga nekoliko puta udario šakom u glavu, nakon čega je Rosić otišao u stan udaljen stotinjak metara i vratio se s nožem oštrice duge 12 i pol centimetara. Ubo je Živkovića u predjelu prsa, malo ispod srca.
No, unatoč mjestu gdje ga je ozlijedio, Živković je ipak, srećom, prošao s lakšim ozljedama koje nisu ostavile posljedice za njegovo zdravlje, a Rosić je optužen zbog pokušaja ubojstva.
Ovo se suđenje ponavljalo treći put pred potpuno izmijenjenim Sudskim vijećem, a na traženje Vrhovnog suda koji je sada presudu i preinačio ublažavajući kaznu osuđenom Rosiću.
Optuženi Rosić tri puta “ponavljao gradivo”
Naime, nakon prvog suđenja Mladen Rosić je bio nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, ali za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Ista se “priča” ponovila i na drugom suđenju, a Rosiću je i kazna zatvora bila umanjena za dva mjeseca. Nakon toga Vrhovni je sud zatražio ponavljanje suđenja i “nove” suce, smatrajući kako se presuda temelji na pogrešno utvrđenoj kvalifikaciji kaznenog djela te kako je u pitanju – pokušaj ubojstva.
Tijekom ovog trećeg i posljednjega sudskog postupka pred zadarskim Županijskim sudom, Mladen Rosić se branio sa slobode uz pomoć poznatog zadarskog odvjetnika Smiljana Bakočevića.