Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Prva HNL na 32. mjestu, španjolska Primera najbolja

Autor: Šime Ćurko

10.01.2013. 23:00
Prva HNL na 32. mjestu, španjolska Primera najbolja

Foto: PIXELL



Napredak je to za čak 19 mjesta u odnosu na poredak na kraju 2011. godine kada je HNL bio na 51. mjestu


MAXtv Prva liga zauzela je 32. mjesto na godišnjoj listi najboljih svjetskih nogometnih liga u 2012. godini prema vrednovanju Međunarodnog instituta za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS) iz Bonna. Napredak je to za čak 19 mjesta u odnosu na poredak na kraju 2011. godine kada je HNL bio na 51. mjestu. Vodeća pozicija i ove godine, treći put za redom, pripala je španjolskoj Primeri koja je prikupila 1283 boda, čak 226 bodova više od drugoplasirane brazilske lige.
Uz španjolsku nogometnu reprezentaciju koja je u nizu osvojila sva tri velika svjetska natjecanja (dva europska prvenstva i SP u Južnoj Africi), i španjolski klubovi dominiraju europskim klupskim natjecanjima: osim već uobičajenih uspjeha Barcelone i Reala, velike rezultate u 2012. godini ostvario je Atletico Madrid koji je osvojio Europsku ligu u natjecateljskoj godini 2011./2012. te u UEFA Super kupu svladao Chelsea u Monacu (4:1).
Brazilska nogometna liga do druge pozicije i napretka za jedno mjesto u odnosu na 2011. godinu došla je zahvaljujući i činjenici da u svojim redovima ima aktualnog svjetskog klupskog prvaka: Corinthians je u finalu klupskog SP-a u Tokiju pobijedio Chelsea.
Treće mjesto zauzela je Njemačka Bundesliga s 1037 bodova, talijanska Serie A je na četvrtoj poziciji sa samo 3 boda manje dok je engleski Premiership doživio pad s prošlogodišnjeg drugog mjesta na tek peto mjesto na kraju 2012. godine s osvojenih 1007 bodova.
Od šestog do desetog mjesta plasirale su se nacionalna prvenstva Argentine, Francuske, Nizozemske, Paragvaja i Čilea.
IFFHS do redoslijeda najboljih svjetskih liga dolazi na temelju vrednovanja po nekoliko kriterija pri čemu je jedan od važnijih ostvareni rezultati klubova određene lige u međunarodnim klupskim natjecanjima pa za ovaj veliki napredak MAXtv Prve lige, osim kvalitativnog pomaka Lige 12 u sezoni Jesen 2012., velike zasluge pripadaju odličnim rezultatima Dinama u kvalifikacijama i ostvarenom plasmanu u Ligu prvaka te nastupi Slaven Belupa, Hajduka i Osijeka u kvalifikacijama za Europsku ligu.


Najbolji u regiji, lošiji od Belgije i Škotske




Među zemljama iz našeg bližeg okruženja najbolja je MAXtv Prva liga na 32. mjestu s prikupljenih 414,5 bodova: sedam mjesta ispod na 39. poziciji je Slovenija, 41. Srbija, 64. Makedonija, 101. Crna Gora, a 102. Bosna i Hercegovina. Od zemalja čije su reprezentacije u našoj kvalifikacijskoj skupini za plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, lige Belgije i Škotske imaju bolji plasman od Hrvatske: belgijska je na 12 mjestu, a škotska na 24.