Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Radimir Čačić spreman za borbu protiv Vesne Pusić

Autor: Zlatko Crnčec

10.01.2013. 23:00
Radimir Čačić spreman za borbu protiv Vesne Pusić


Bit će to moguće ukoliko presuda postane uvjetna i to nekoliko tjedana prije izbornog Sabora i Mađari se zbog nje ne pobune


Radimir Čačić mogao bi biti protukandidat Vesni Pusić za funkciju predsjednika HNS-a na izbornom saboru stranke koji će se održati najvjerojatnije, u subotu, 30. ožujka ove godine. Kako se može neslužbeno doznati iz krugova bliskih Čačiću on nije potpuno napustio nadu da bi izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu moglo donijeti odluku kojom se presuda mađarskog suda o bezuvjetnom zatvoru od najmanje 11 mjeseci pretvara u uvjetnu. Osim toga, Čačić smatra da je moguće da se mađarska strana ipak ne bi bunila zbog toga, odnosno da ne bi iskoristila mogućnost, koju si je ostavila prepuštanjem Čačića hrvatskom pravosuđu, da ipak ima zadnju riječ o kazni. Usto, u krugu oko Čačića smatra se da je sasvim moguće da izvanraspravno vijeće svoju odluku donese dovoljno rano, odnosno nekoliko tjedana prije izbornog Sabora što bi Čačiću omogućilo da se ipak ponovo kandidira za predsjednika stranke.
Kako se može neslužbeno doznati, Čačić je potpuno spreman na to da se suprotstavi Pusić s kojom se već skoro 20 godina izmjenjuje na poziciji predsjednika HNS-a. Odnosi između njih dvoje narušeni su od kraja lipnja prošle godine kada je prvostupanjski sud u Kaposzvaru donio odluku da se Čačić osudi uvjetno na 22 mjeseca zatvora zbog toga što je početkom 2010. izazvao prometnu nesreću na autocesti prema Budimpešti u kojoj su poginula dva mađarska državljana. Tada je Čačić rekao da je time za njega taj slučaj u političkom smislu završen čemu se Pusić usprotivila. Pusić je bila i jedina koja je krajem prošle godine propitivala mogućnost da Čačić ostane na čelu HNS-a nakon što je drugostupanjski mađarski sud presudio da Čačić ipam mora u zatvor.
Jedini kompromis koji je eventualno moguć između Čačića i Pusić jest taj da se ne kandidira ni jedan od njih dvoje već da se pokuša pronaći treći kandidat prihvatljiv za oboje. Međutim, dva preostala vidljivija člana stranke već su se svrstala. Potpredsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak već se javno svrstao uz Pusić rekavši da je ona najbolji kandidat, a predsjednik Središnjeg odbora i varaždinski župan Predrag Štromar, iako se nije javno izjašnjavao, ipak je previše blizak Čačiću kojeg je nasljedio na poziciji varaždinskog župana.