Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Tri kurdske aktivistice ubijene hicima u glavu

Autor: Šarlota Brnčić

10.01.2013. 23:00
Tri kurdske aktivistice ubijene hicima u glavu

Foto: FAH



U kurdskom institutu otkrivena su tijela Sakine Cansiz, jedne od osnivačica Radničke partine Kurdistana, Fidan Dogan, predstavnice Nacionalnog kongresa Kurdistana i mlade aktivistice Leyle Söylemez


Tri kurdske aktivistice pronađene su mrtve u noći na četvrtak u kurdskom institutu u Rue Lafayette u Parizu, ubijene hicima iz pištolja u glavu, a zločin koji po svemu sudeći ima obilježja egzekucije, izazvao je val prosvjeda brojnih Kurda po pariškim ulicama. Kako prenose francuski mediji, duboko su ogorčeni stravičnim zločinom, a okupilo ih se više stotina i to nedaleko mjesta događaja. Tijela stradalnica otkrivena su nekoliko minuta prije 2 sata u noći unutar instituta u pariškom desetom okrugu.
Žrtve su Sakine Cansiz, jedna od osnivačica Radničke partije Kurdistana (PKK), stranke koja duže od 25 godina vodi pobunu protiv turske države u kojoj je poginulo više od 40.000 ljudi, Fidan Dogan, predstavnica Nacionalnog kongresa Kurdistana (KNK) sa sjedištem u Bruxellesu te mlada aktivistica Leyla Söylemez. Dvije žene su u srijedu rano poslijepodne došle u institut kako bi posjetila Dogan u informativnom centru koji se nalazi na prvom katu, a do kojeg se može doći ukoliko se na ulazu najprije utipka šifra, a potom nazove preko parlafona. Na samom ulazu nema nikakve oznake koja bi odavala da se u zgradi nalazi informativni centar Kurdistana. S obzirom na to, sumnja se da su žene otvorile vrata osobi koja ih je potom mučki ubila.
Čista likvidacija
– Izgled mjesta zločina upućuje na to da se radi o egzekuciji, no daljnjom istragom će se rasvijetliti točne okolnosti pod kojima se sve odigralo, kratko je rečeno iz policije. “Radi se o čistoj likvidaciji”, potvrdio je francuski ministar unutarnjih poslova Manuel Valls, koji je rano ujutro izašao na mjesto događaja i komentirao da se radi o “neprihvatljivom zločinu”.
Leon Edhart iz saveza kurdskih udruženja izjavio je da je jedna od triju žrtava 32-godišnja stalna zaposlenica informativnog centra, Fidan Dogan, dok su druge dvije žrtve bile posjetioci, ali također kurdske aktivistice. Ispričao je da su žrtve bile same u uredima informativnog centra u srijedu oko podna. Tijekom poslijepodneva jedan član pariške zajednice Kurda je uzalud pokušavao ući u centar, ali kako nije imao ključeve, nije to mogao odmah učiniti, pa su tijela pronađena tek po noći. Pokušao ih je i dozivati, ali mu se nitko nije javljao.
Edhart Leon je također izjavio da se radi o “državnom zločinu ili, u svakom slučaju, o političkom zločinu”. Dodao je i da “ako u nekoga valja uperiti prst, to bi trebala biti Turska”. Zaposlenik centra, Berivan Akyol, izjavio je da nema sumnje da se radi o politički motiviranom ubojstvu.
Kurdsku zajednicu u Parizu su ubojstva zaprepastila i šokirala te su se, duboko pogođeni tragičnim događajem, već ujutro počeli okupljati ispred zgrade u kojoj se sve odigralo. Masa je pred zgradom koju čuva policija izašla noseći transparente protiv turskog predsjednika, a na kojima je, između ostalog, pisalo “Erdogan ubojico”, “Svi smo PKK” i “oslobodite Ocalana”.
Svi Kurdi u Pariz
Egzekucija se dogodila “u trenutku kada je turska vlada započela s izravnim pregovorima s kurdskim vođom Abdullahom Ocalanom, koji se nalazi u zatvoru na otoku Imrali od 1999. godine i to u uvjetima totalne izolacije”, tvrdi se u priopćenju što ga je proširila jedna od internetskih stranica kurdskog pokreta u Francuskoj. Jedan od pokreta najbližih PKK-u u Francuskoj, onaj “mladih Kurda”, pozvao je putem interneta “sve Kurde i prijatelje kurdskog naroda” da odmah krenu put Pariza.
U razgovoru za France 24, odvjetnik jedne od žrtava, Armel Taverdin, rekao je da su ubojstvo počinile “snage koje se protive pronalaženju političkog rješenja za Kurdistan, snage koje traže provokaciju”. Reagirao je i glasnogovornik vladajuće turske stranke Pravde i razvoja, koji je za dnevni list Hurriyet izjavio da se radi o “unutarnjoj stvari kakve smo već viđali”.
– Ima onih koji bi željeli ovaj proces izbaciti s kolosijeka, moramo biti jako oprezni, rekao je Huseyin Celik.