POSJET SELJAČKOJ TRŽNICI "Ovo je pravo mjesto, malo je da bude otvoreno samo jednom tjedno"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Kupovina sezonskih namirnica izravno od proizvođača sa  zadarskog područja najveća je prednost Seljačke tržnice, mjesta na kojemu u Zadru već više od godinu dana subotom svoju robu izlažu brojna  lokalna obiteljsko poljoprivredna gospodarstva. Prostor ispred trgovačkog centra i ovu su subotu posjetili brojni kupci koji su imali priliku  kupiti razne vrste sezonskog voća i povrća, ljekovito bilje, prirodni med,  delicije rađene od morskih plodova i sireve. Unatoč smanjenoj kupovnoj  moći uzrokovanoj krizom, ali i proteklim mjesecom u kojemu su zbog  blagdana mnogima opustošili džepovi, novca za hranu ipak se našlo. Cijene su mahom pristupačne, a uz kupnju od prodavača često saznate i  poneku zanimljivu priču ili savjet, ponekada je to način na koji je proizvod nastao ili recept kako spremiti neku od domaćih delicija.

Obično najviše kupaca na tržnicu stiže u ranijim jutarnjim satima, pa  smo odlučili tamo biti nešto prije podne. Pretpostavka je bila kako će tada biti manje kupaca, a prodavači će imati više vremena za razgovor, ali  kako to obično biva, stigli smo u trenucima najveće gužve. Prolazeći kroz  brojne ljude pažnju nam je privukao jedan od štandova na kojemu je  svoje proizvode izložio Zdravko Mamić. Iako bi mnogi pomislili da smo  igrom slučaja na seljačkoj tržnici naletjeli na štand s domaćim nogometašima, nismo, jer ime s poznatim predsjednikom nogometnog kluba dijeli i poljoprivrednik iz Lišana Ostrovičkih koji proizvodi razno sezonsko  voće i povrće. Na štandu je izložio razne začine, ljekovito bilje i nešto sezonskog povrća, a kako nam je rekao, već ima kupce koji ga posjećuju  svake subote.

- Imam bajame, raž, luka, kapule, kupusa, korabe, ljekovitog bilja i ljutih feferona te domaći kukuruz. Sve je to vlastita proizvodnja. Zadovoljan  sam ovdje i dobro radi, samo da tako nastavi, govori Mamić ističući kako  je njegova proizvodnja kompletno ekološka te je zbog toga i cijena nešto  viša.

Na štandu do, smjestio se Jure Šušić iz Ruplja čije se obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo bavi proizvodnjom kravljeg sira iz vlastitog uzgoja. Uz domaće polutvrde sireve, jedan od atraktivnih proizvoda koji  privlače kupce je i kravlja puina, odnosno skuta. Riječ je o mliječnom  proizvodu punom proteina za koji tvrde da jača imunološki sustav organizma te je izuzetno dobra za  regeneraciju jetre.

Osim puine ili skute, prodaje mladi i polutvrdi sir, a kako nam je rekao,  kupci tvrde da nema nikakve razlike između njegovog i poznatoga  paškog sira.

Među brojnim štandovima na kojima su proizvodi poljoprivrednika iz  zadarskog zaleđa nailazimo i na štand ribarskog obrta Moćun na kojemu  su razne delicije spravljene od morskih plodova. Vlasnik obrta Marko  Kolega iz mjesta Kali na otoku Ugljanu već se dugo godina bavi ribarstvom i preradom ribe, poslom koji je u njegovoj obitelji generacijama.

- Nudimo standardno slanu i mariniranu ribu. Trenutno je tu šest  proizvoda poput marinirane hobotnice, slanog inćuna sa sirom i  običnog te mariniranog, tu je i marinirana kozica te papričica punjena  tunom. Proizvodi su bez konzervansa i to je raritet, odnosno znanstvena  fantastika za naći na našem tržištu. Već imamo stalne mušterije, uhodalo se i zadovoljan sam. Robu plasiramo diljem Hrvatske, radimo i za izvoz, tako da sve što proizvedemo i prodamo. Sve više ljudi prepoznaju  kvalitetu proizvoda koji su "natural", bez konzervansa i rade se po starinski, priča nam Kolega.

Prolazimo među štandovima s kojih mame mirisi raznog bilja i svježeg  povrća, a među njima nailazimo i na gljive koje u Poljicima proizvodi  obitelj Zvjezdane Klečina. Ovoga puta na štandu su bili svježi šampinjoni, samo jedan od proizvoda koji obično imaju u ponudi.

- Ovim se bavimo više od 10 godina, a uzgajamo bukovače, šampinjone i shitake. Seljačka tržnica je još jedino mjesto na kojemu se nešto prodaje. Obično smo i na tržnici  u gradu svakoga dana, ali tamo se ne prodaje ništa i jako je malo ljudi. Više se troši ljeti. Jedini sam proizvođač i  teško je, ovo je pravo mjesto, ali malo je da bude otvorena samo jednom  tjedno, kaže Zvjezdana Klečina.

Na štandovima s medom i pčelinjim proizvodima vladala je neobična  gužva, vjerojatno je tomu doprinio i početak sezone gripe, a poznato je  da su med i propolis među najboljim proizvodima za imunitet.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno